Monday , October 3 2022

Raed Arafat: Procentul la care râvnim este de 60-70% din populație vaccinată

Medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a participat sâmbătă la Calafindești și duminică la Câmpulung Mol­dovenesc la caravana vaccinării antiCovid. La Calafindești s-au vaccinat 199 de persoane iar la Câmpulung s-au vaccinat 415 oameni. „Cu cât ne vaccinăm mai mult, cu atât avem șansa să controlăm situația și să revenim la normalitate mai repede”, a spus, ieri, Raed Arafat

Secretarul de stat în MAI, șeful DSU, a ajuns personal, în acest weekend, în județul Suceava, cu caravana vaccinării, în prima zi la Calafindești unde 199 de persoane au fost vaccinate anti-COVID-19, iar duminică au fost 415 persoane vaccinate la Câmpulung Moldovenesc.

„Mulțumim mai ales celor care vin să se vaccineze pentru că ei vor face diferența în comunitate și vor reduce răspândirea virusului”, a spus șeful DSU. Din punctul său de vedere, este o „acțiune reușită”, motiv pentru care a adresat mulțumiri autorităților care s-au implicat în acest demers, dar și voluntarilor. El a mai arătat că la caravana vaccinării au venit persoane în vârstă și este bine pentru că sunt cele mai vulnerabile, iar cele care nu sunt vaccinate este bine să vină să se vaccineze. „Bineînțeles, primim și persoane mai tinere”, a spus Raed Arafat.

Trebuie menționat faptul că și „elevi ai Colegiului Național Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au venit să se vaccineze.  Îmbrăcați frumos în uniforme, aceștia au trecut încrezători pragul Caravanei, fiind dornici de a pune capăt acestei perioade dificile și de a face primul pas către revenirea la normalitate”, se arată într-un comunicat transmis de DSU.

La finalul unei scurte conferințe de presă, Arafat a declarat că „procentul la care râvnim este de 60-70% din populație vaccinată (anti-COVID-19)”.  Răspunzând unor întrebări pe diverse subiecte generate de contextul pandemic actual, Raed Arafat a răspuns că genul acesta de caravane de vaccinare anti-COVID-19 este „o oportunitate”. „Sunt care, poate, nu s-au gândit dimineață la această posibilitate de vaccinare. Au întrebări, le răspundem. Sunt colegi care stau și răspund întrebărilor. Deci, este o chestiune care este o oportunitate pentru mulți și eu sper ca să se repete în cât mai multe locuri posibil ca să ajungem la procentul care râvnim și acesta este 60-70% din populație vaccinată”, a spus Raed Arafat.

„Este chestiune de zile până când să înceapă vaccinarea copiilor”

În privința vaccinării copiilor – campanie care va începe în câteva zile – Raed Arafat a spus că speră să fie o campanie reușită, dar că va depinde de părinți. „Eu sper să fie OK, dar depinde și de consimțământul părinților. Şi părinții vor avea un rol major (…) Chiar dacă copiii nu fac boală sub formă gravă ei transmit. După cum am mai spus, noi ne pregătim și ne vaccinăm nu pentru că acum stăm bine, ci pentru a preveni o nouă situație pe viitor și a preveni ca o nouă variantă sau una dintre variantele care circulă și care se răspândesc mai rapid să crească numărul cazurilor. Cu cât ne vaccinăm mai mult cu atât avem șansa să controlăm situația și să revenim la normalitate mai repede”, a spus Raed Arafat.

El a insistat pe faptul că se justifică motivul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la copii deoarece ei răspândesc această boală, deși nu fac forme grave. Din punctul său de vedere, pe lângă motivul personal al vaccinării copiilor – legat mai mult de prevenirea îmbolnăvirii altor membri ai familiei – mai este unul al comunității care ar trebui să fie, de asemenea, precaută din acest punct de vedere.

„Vaccinarea copiilor este încă o cale pentru a stopa răspândirea virusului și pentru a ne întoarce cât mai repede la normalitate”, a mai spus Raed Arafat. El a adăugat că în ceea ce privește pe copii, se așteaptă modificarea prospectului de la Pfizer cu recomandările pentru copii și să înceapă cât mai repede. „Este chestiune de zile până când să înceapă”, a mai sus Raed Arafat. (D.P.)

Vezi si

Terenul viitoarei clădiri a Facultății de Medicină a fost transferat în administrarea USV

Consilierii județeni suceveni au aprobat trecerea unei suprafețe de teren de 1.440 de mp. din …