Sunday , March 3 2024

Lucian Bode și Raed Arafat, așteptați la inaugurarea bazei de pregătire a pompierilor de la Siret (FOTO)

Inaugurarea oficială a bazei de pregătire de la Siret a pompierilor militari va avea loc marți, 14 martie, la ora 11.00,  iar la eveniment sunt așteptați să participe Lucian Bode, ministru de Interne și dr. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Modernizarea bazei de pregătire de la Siret este un proiect derulat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava.

Peste cinci milioane de euro au fost cheltuite pentru baza respectivă, fiind una din cele mai moderne din țară. De altfel, respectiva bază exista anterior la Siret, dar a fost mai bine dotată și modernizată, nivelul fiind unul foarte bun.

Reamintim că finanțarea lucrărilor și dotărilor a fost asigurată prin fonduri europene dintr-un program operațional comun România – Ucraina, în care ISU Suceava a depus și a primit aprobare pentru respectiva bază de pregătire. În 2021, ISU Suceava a organizat două licitații separate – una pentru lucrări și alta pentru dotări – și tot în anul 2021 au fost atribuite contractele.

Principalii indicatori tehnico-economici ce urmează a fi materializați ca urmare a executării lucrării erau: Clădirea administrativă, ce include spații de curs, cazare și servirea mesei pentru personalul cursant (regim de înălțime P+2E, Sc=675,00 mp, Scd=2.038,35 mp);bHeliport de suprafață pentru aeronave critice, cu masa maximă la decolare de 9.500 kg şi diametrul rotor 17 metri, condiţii de operare VRF de zi şi noapte, va fi dotat cu un rezervor staţie suprateran pentru Jet A1 având o capacitate de 15 metri cubi; Împrejmuire amplasament și realizarea de instalații exterioare de apă, canal, energie electrică și gaze naturale (inclusiv lucrările de branșare/ racordare – în baza avizelor anexate se vor executa lucrările de branșare/ racordare prin intermediul operatorului local autorizat pentru apă, energie, gaze naturale în afara limitei de proprietate); Dotarea aferentă pavilionului administrativ cu mobilier, echipament IT, cazarmament, aparatură electrocasnică, audio-tv, instalaţie de climatizare, reţea structurată voce/date/tv pe toate nivelurile clădirii, obiecte de inventar de uz gospodăresc, obiecte de inventar destinate procesului de instruire, recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor, etc. Valoarea estimată inițial, adică înainte de licitație, a fost de 12.163.698,88 lei fără TVA (din care Construcții și instalații – 9.013.102,89 lei; Dotări mobilier clădire administrativă – 843.649,12 lei; Utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj – 1.143.357,00 lei;). Firma suceveană General Construct a fost societatea care a depus oferta câștigătoare – împreună cu alte societăți precum Loial Impex – și cu care s-a încheiat contractul în 14 aprilie 2021, dar valoarea a fost ulterior majorată ajungând în noiembrie 2022 (actul adițional) până la suma de 14.555.585,41 lei.

Nu au făcut obiectul contractului de la licitație și cheltuielile din devizul general referitoare la furnizarea și montajul echipamentelor speciale și dotările specifice de antrenament. Asta nu însemană că nu au fost finanțate, ci dimpotrivă, că s-a organizat o licitație separată pentru „Utilaje specifice de instruire” în valoare (estimată) de 7.993.639,67 lei fără TVA și „Dotări specifice” – în valoare estimată de 98.639,99 lei fără TVA. În iunie 2021 este încheiat un contract cu DRAGER SAFETY ROMANIA pentru suma de 7.613.901 lei, fără TVA iar din SEAP nu rezultă că ar fi operate alte modificări de preț. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

S-a stins din viață fostul mare hocheist sucevean Constantin Curelar

Fostul jucător și antrenor de hochei, Constantin Curelar, a murit subit în noaptea vineri spre …