Sunday , April 28 2024

Raed Arafat a participat la operaţionalizarea ambulanţei SMURD ultramodernă de Terapie Intensivă Mobilă

ambulanta 1

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, a venit la Suceava pentru a participa la sediul ISU la operaţionalizarea ambulanţei SMURD de Terapie Intensivă Mobilă – tip „C” . Acesta a declarat că în acest moment judeţul Suceava este acoperit la toate nivelurile de intervenţie, sucevenii fiind privilegiaţi pentru că au parte de o astfel de ambulanţă u preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu şi primarul Ion Lungu s-au arătat şi ei foarte mulţumiţi de operaţionalizarea acestei ambulanţe

Ieri, la ora 08.00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a fost operaţionalizată Ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă – tip „C”. La ceremonie au participat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, coordonatorul SMURD al regiunii Nord-Est , doctorul Diana Cimpoeşu, inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Ion Burlui, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şeful UPU – SMURD Suceava, doctorul Liviu Cîrlan, precum şi alte oficialităţi judeţene şi locale.
Ambulanţa SMURD de tip „C” este dotată cu medicaţie şi aparatură exclusiv pentru terapie intensivă. Echipajul este format din medic şi asistent din UPU – SMURD şi doi paramedici de la ISU, unul dintre aceştia fiind şi conducător auto. În primă fază, ambulanţa de terapie intensivă mobilă va funcţiona timp de 12 ore pe zi, în intervalul orar 08.00 – 20.00, urmând ca, după cooptarea suficientă de medici, să fie disponibilă 24 de ore din 24.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, a declarat că „până la sfârşitul anului, când termină colegii noştri examenul de specialitate sper ca echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă de tip C să fie funcţional 24 din 24 de ore”. Raed Arafat a precizat că fără implicarea Primăriei, a Consiliului Judeţean, a Prefecturii şi a ISU Suceava, precum şi dacă nu ar fi fost colaborarea cu colegii de la Iaşi nu era posibilă operaţionalizarea unei astfel de ambulanţe SMURD la Suceava. Sectretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai spus că „acum în judeţul Suceava ajungem să avem serviciul la toate nivelurile, de la echipajele de prim ajutor, echipajele serviciului de ambulanţă, până la echipajul de terapie intensivă mobilă care sperăm să ajungem să-l vedem în fiecare judeţ”. Raed Arafat a mai menţionat că judeţul Suceava este unul privilegiat pentru că nu toate judeţele din ţară au parte de o astfel de ambulanţă, însă se doreşte ca în cel mai scurt timp ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă să fie prezentă în dotarea fiecărui Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă din ţară.
Inspectorul General pentru situaţii de Urgenţă, colonelul Ion Burlui, s-a arătat emoţionat de reîntoarcerea la Suceava, declarând că „în acest moment pot spune că dotările Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt la maxim la Suceava şi îi permit cetăţeanului sucevenean să se simtă mai mult ca oricând european”.
Coordonatorul SMURD al regiunii Nord-Est , doctorul Diana Cimpoeşu, a declarat că „rezidenţii din Iaşi au venit pentru a completa imaginea frumoasă a SMURD-ului din Suceava”, urându-le acestora să aibă mult succes şi să aibă puţine intervenţii, iar atunci când vor avea să facă tot ce pot pentru pacienţii care vor avea nevoie de ei.
Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a ţinut să le mulţumească pentru efortul depus celor care au făcut posibilă achiziţionarea acestei ambulanţe SMURD de tip „C”, precizând că împreună cu cele opt module SMURD înfiinţate s-a reuşit acoperirea întregii nevoi de intervenţie pe teritoriul judeţului Suceava. Florin Sinescu a mai declarat că „pentru a creşte eficienţa serviciului SMURD şi al celui ISU este nevoie de un dispecerat integrat în care alături de ISU şi SAJ să vină şi poliţia şi jandarmi”.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că „este un moment important astăzi (n.r. ieri) când operaţionalizăm această ambulanţă pentru situaţii de urgenţă, acest spital mobil pe roţi care este dotat corespunzător şi care în mod evident poate salva vieţi”. Cătălin Nechifor a ţinut să le mulţumească secretarului de stat, doctorului Raed Arafat şi coordonatorului SMURD al regiunii de Nord – Est, doctorul Diana Cimpoieşu, pentru că au intervenit pentru a putea pune la dispoziţie personal care să asigure garda pe această ambulanţă SMURD de Terapie Intensivă. Acesta a mai ţinut să precizeze că în scurt timp la Suceava va fi pusă la dispoziţie o autospecială de intervenţie la înălţime care va putea opera la 40 de metri, în prezent ISU Suceava având o astfel de autospecială, dar care se poate ridica doar până la 20 de metri.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a ţinut să-i mulţumească secretarului de stat, doctorului Raed Arafat, pentru sprijinul acordat municipiului Suceava şi să-i înmâneze doctorului Liviu Cîrlan cheile de la apartamentul cu patru camere în care vor locui medicii rezidenţi de la Iaşi care vor asigura garda la noua ambulanţă SMURD, apartament dintr-un bloc aflat la 100 de metri de Spitalul Judeţean Suceava.
{eful UPU – SMURD Suceava, doctorul Liviu Cîrlan, a declarat că „astăzi ne aflăm într-un moment deosebit, practic la operaţionalizarea vârfului de lance a unităţii SMURD. După aproximativ cinci ani de zile reuşim să acoperim în totalitate judeţul Suceava cu intervenţia SMURD”. După ce le-a mulţumit oficialităţilor pentru implicarea în achiziţionarea ambulanţei SMURD de Terapie Intensivă, doctorul Liviu Cîrlan a mai menţionat că „voi coordona activitatea ambulanţei de tip C şi voi asigura medicamentele şi materialele medicale necesare bunei desfăşurări a aceste ambulanţe, iar împreună cu colegii mei vom reuşi să eficientizăm activitatea SMURD-ului în judeţul Suceava”.
La finalul festivităţii, colonelul Dan Hoffman, inspectorul şef al ISU Suceava, a înmânat câte o Diplomă de Excelenţă doctorului Raed Arafat, doctorului Diana Cimpoeşu şi colonelului Ion Burlui pentru sprijinul acordat activităţii de protecţie a cetăţenilor prin susţinerea serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.
Tot ieri, până la ora 16.00, Ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă de tip „C” a avut deja două intervenţii. Prima, la un bărbat în vârstă de 51 de ani, care a căzut dintr-un nuc de la o înălţime de circa patru metri. Medicul SMURD, Aida Lungu, a diagnosticat victima cu TCC, fără pierderea stării de conştienţă, cu o plagă parietală sângerândă. După acordarea primului ajutor medical de urgenţă rănitul a fost transportat la secţia UPU a Spitalului Judeţean Suceava. A doua intervenţie a fost în urma unui accident rutier. In urma exploziei unui cauciuc de la o autoutilitară Rosal, şoferul a pierdut controlul volanului şi maşina să răsturnat. Bărbatul, în vârstă de 61 de ani, a suferit un TCC, fără pierderea stării de conştienţă, cu o plagă fronto – parietală – dreapta. Si acesta a fost transportat la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la Ziua Diasporei Poloneze: Continuarea A7 de la Siret spre Cernăuți și apoi spre Polonia ar întări legăturile dintre țările noastre

La invitația președintelui Uniunii Poloneze din România, deputatul Ghervazen Longher, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, …