Sunday , September 25 2022

Rădăuţiul a rămas fără stăpân

Ieri, Curtea de Apel Suceava a decis definitiv dizolvarea Consiliului Local al municipiului Rădăuţi. In aceste condiţii nici fostul viceprimar cu atribuţii de primar, Tiberiu Maerean şi nici succesorul său, Traian Andronachi, nu mai au nicio calitate de a reprezenta executivul rădăuţean. Singura persoană îndrituită să rezolve problemele rădăuţenilor în acest moment este doar secretarul oraşului, Adrian Valentin Onciul şi acesta numit cu titlu interimar 

RADAUTI CONSILIU local [800x600]

Curtea de Apel Suceava a decis ieri, în mod definitiv, dizolvarea Consiliului Local Rădăuţi. In acest moment, al doilea ca importanţă municipiu din judeţul Suceava, a rămas practic fără conducere. Primarul ales, Aurel Olărean este în Penitenciarul Jilava, fiind arestat, dar netrimis în judecată pentru mai multe fapte de corupţie, iar în lipsa dânsului s-au succedat, îndeajuns de rapid, ca viceprimari cu atribuţii de primari, consilierii locali Tiberiu Maerean şi Traian Andronachi. Acesta din urmă a beneficiat, de altfel, de o conjunctură, mai degrabă nedorită, el a fost numit viceprimar acum câteva zile, imediat după ce Tiberiu Maerean a fost dezinvestit din funcţie şi de la sfârşitul săptămânii trecute a preluat responsabilităţile edilului şef al Primăriei Rădăuţi, Aurel Olărean, aflat în arest. Potrivit unui comunicat de presă, transmis de Curtea de Apel Suceava, Consiliul Local al municipiului Rădăuţi a fost dizolvat după ce CA Suceava a menţinut, ieri, decizia Tribunalului care a admis, în luna octombrie a anului trecut, cererea Prefecturii Suceava de dizolvare de drept a CL Rădăuţi. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Suceava, Rodica Neagu Dumitrescu, a declarat că, în şedinţa de ieri, CA Suceava a respins recursul formulat în cazul dizolvării Consiliului Local Rădăuţi, fiind menţinută decizia Tribunalului Suceava. Tribunalul Suceava a decis, în 9 octombrie 2014 dizolvarea de drept a Consiliului Local Rădăuţi şi a admis astfel cererea formulată de Prefectura Suceava de dizolvare a Consiliului Local Rădăuţi, care nu s-a întrunit două luni consecutiv în şedinţă, deşi a fost convocat conform prevederilor legale.
Decizia Tribunalului Suceava a fost contestată, iar Curtea de Apel Suceava a respins recursul
In condiţiile date, municipiul Rădăuţi a rămas practic fără conducere, singura persoană care mai poate să exercite, din punct de vedere legal, o funcţie administrativă în oraşul greu încercat,din punct de vedere al edililor care s-au tot succedat la cârma lui, a rămas un se-cretar, nici acesta fixat pe post în mod definitiv. Conform legii, pe perioada cât primarul a fost suspendat, viceprimarul municipiului a fost mandatat cu atribuţiile de primar. Astfel, până săptămâna trecută, viceprimar cu atribuţii de primar a fost Tiberiu Maerean (PSD), dar care a fost înlocuit de noua majoritate PSD din Consiliul Local Rădăuţi cu Traian Andronachi. În condiţiile în care Consiliul Local a fost dizolvat, consilierii şi-au pierdut funcţiile, iar cel care era viceprimar cu atribuţii de primar şi-a pierdut această calitate.
 Un secretar interimar, şef al municipiului Rădăuţi
Secretarul Consiliului Local Rădăuţi, Adrian Valentin Onciul, este la rândul său interimar în funcţie, iar mandatul său care trebuia să înceteze în luna aprilie a fost prelungit cu şase luni. Onciul a declarat că, potrivit legislaţiei administraţiei publice locale, până la constituirea noului consiliu local, primarul sau, în absenţa acestuia, secretarul unităţii administrativ-teritoriale va rezolva problemele curente ale localităţii potrivit competenţelor şi atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii. El a explicat că în aceste condiţii, în care primarul este suspendat,  el se va ocupa de gestionarea problemelor curente, respectiv plata salariilor şi a utilităţilor.
„Mă pot ocupa de plata salariilor şi utilităţilor, fără dezvoltare şi fără alte competenţe”, a spus Onciul. El a mai declarat că este pentru prima dată în ţară când se ajunge într-o asemenea situaţie. „Suntem singurii. Nu s-a mai întâmplat”, a spus secretarul interimar al municipiului Rădăuţi. (N.R.)

Vezi si

Exercițiu tactic inedit, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc

În data de 22 septembrie, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” a avut loc …

3 comments

  1. Minti luminate au provocat aceasta situatie . Si-au taiat singuri craca pe care stateau .

  2. Numai hoti, incompetenti si scandalagii in primaria Radauti.

  3. Da-i in Petrea Marinescu si duca-se in Post Meridian toti cei cu doua fete din administratia radauteana. Cred ca sunt cam multi cei vizati.