Tuesday , April 23 2024

Racla cu moaștele Sfântului Ioan va fi mutată în paraclisul mănăstirii, la vară, când vor începe lucrări de restaurare

Din vară, vor începe lucrările de restaurare a întregului ansamblu monastic Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, iar racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, pe perioada lucrărilor, vor fi mutate în paraclis”, se precizează într-unul din răspunsurile date de ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților pe pagina de internet a Arhiepiscopiei, urmare a unei întrebări adresată de un credincios. Întrebarea se referea însă nu la proiectele de extindere sau de modernizare a unor construcții din zona mănăstirii, ci a fost o sugestie ca paraclisul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou să fie folosit ca „lăcaș de cult special destinat pentru preoții pensionari”.

Cu toate acestea, este de remarcat preocuparea actualului ierarh pentru lucrările de modernizare a întregului ansamblu mănăstiresc. Pe lângă unele comunicate sau răspunsuri la diverse întrebări, surse oficiale cu privire la aceste proiecte sunt certificatele de urbanism și, eventual, autorizații de construire.

Probabil că lucrările de restaurare la care se referă arhiepiscopul au însă în vedere nu atât biserica mănăstirii – lăcașul de cult ctitorit în perioadele domnitorilor Bogdan al III-lea și Ştefăniță Vodă – cât la alte clădiri ale ansamblului monastic. Cel puțin așa rezultă din certificatele de urbanism eliberate de Primăria Suceava pentru Arhiepiscopie în cea de-a două jumătate a anului trecut (după ce la conducerea Eparhiei a fost ales ÎPS Calinic) este de menționat că, pe 15 septembrie, a fost emis unul în vederea obținerii autorizației de construire pentru lucrări de schimbarea destinației construcției notate pe planul cadastral cu C7, în suprafață de 105 mp, de pe strada Iancu Flondor, din garaj în spațiu cu destinația de grupuri sanitare. Apoi, în 2 noiembrie 2020 este emis un certificat de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire pentru anexă corp administrativ, arhiva și depozit de carte al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru ca pe 11 noiembrie Primăria Suceava să emită Arhiepiscopiei un alt certificat de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire pentru modernizare, modificare, extindere și schimbarea destinației clădirii identice cu nr. cadastral 46921-C7, în birouri, centru eparhial cu regim de înălțime D^P^1E^M. De altfel, singura autorizație emisă de Primărie pentru Arhiepiscopie în acest an este cea urmare a certificatului de urbanism din 11 noiembrie 2020, noile caracteristici ale clădirii fiind regim de înălțime D^P^E^M cu o suprafață construită de 341,00 mp și o suprafață desfășurată de 1217,00 mp.

Precizăm însă că, pe lângă acest demers referitor la schimbarea destinației clădirii respective în centru eparhial urmare a demersurilor făcute de anul trecut, în acest an unul dintre primele certificate de urbanism emise de Primărie pentru Arhiepiscopie este cel din în 11 ianuarie a.c., în baza căruia urma să facă demersurile necesare obținerii autorizației de construire pentru centru eparhial birouri „Mitropolit Silvestru”. (D.P.)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …