Friday , April 12 2024

Racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în procesiune religioasă atipică, din cauza pandemiei, prin localități din județ 

Este a doua oară în acest an când racla cu moaștele sfântului este scoasă în procesiune (în afara datei de 24 iunie, când an de an racla era purtată pe la mai multe biserici din oraș), prima dată fiind în perioada când municipiul Suceava a trecut în carantină. Ca și în primăvară, racla nu va fi purtată pe umeri, ci cu ajutorul unui automobil.

Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost scoase în acest an în timpul carantinei, la sfârșitul lunii martie

„Cei care vă veți întâlni cu Sfântul să vă opriți preț de câteva secunde și, rostind o rugăciune pentru dumneavoastră, pentru cei dragi și pentru cei bolnavi, să considerați că îl purtați pe brațele inimii pe Sfântul nostru drag, Ioan Mucenicul, ocrotitorul Sucevei!”, a transmis Preasfinția Sa Damaschin Dorneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

secretarasite PS Damaschin Dorneanul a anunțat, printr-un comunicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, că moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava vor pleca (pentru a doua oară în acest an) să binecuvânteze județul Suceava urmând a fi purtate „cu cinste și cu rugăciune” prin mai multe comunități din cuprinsul Eparhiei. În anunțul care a fost făcut pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților nu se precizează clar care sunt respectivele localități, dar sunt punctate alte aspecte considerate utile de către ierarh.

secretarasite„Anul acesta va fi ținut cu siguranță minte de către toți. A fost un an greu, și încă nu este gata. Pandemia a secerat viețile celor dragi nouă, ne-a schimbat modul de a relaționa, ne-a făcut mai triști, mai singuri, mai îngrijorați. Cei care credem în Dumnezeu, în El ne punem nădejdea. Și Îi cerem să ne ierte, să ne apere și să ridice această molimă. Știm, o va face după ce vom fi învățat lecția ce o însoțește! Și pentru că nu avem totdeauna îndrăzneală înaintea Lui, apelăm la sfinți. Pe ei îi simțim mai aproape, ca cei ce au fost oameni ca și noi”, a ținut să spună de la bun început PS Damaschin Dorneanul adăugând că unul dintre sfinții la care credincioșii apelează este și Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul urbei Sucevei și al întregii Eparhii. De asemenea, episcopul – vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a amintit despre fostul și de vrednică pomenire chiriarh – Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, trecut la cele veșnice cu jumătate de an în urmă – care a binecuvântat ca „la începutul acestei pandemii”, ca moaștele Sfântului Ioan să fie purtate, în duh de rugăciune, pe străzile Sucevei și să facă un popas în curtea Spitalului Județean de Urgență care poartă chiar numele sfântului ocrotitor al Sucevei. „Reacțiile au fost cât se poate de pozitive: oamenii au simțit liniște, pace și au redobândit un gram de încredere și speranță. Și de atunci, în mai multe rânduri, nu puțini oameni au cerut ca din nou «să mai venim cu Sfântul». Acum, după mai bine de jumătate de an, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în urma unei atente consultări cu autoritățile locale și județene, moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor pleca să binecuvânteze județul nostru. Zilele acestea, ele vor fi purtate cu cinste și cu rugăciune prin mai multe comunități din cuprinsul eparhiei, pentru ca prezența lor să aducă, iarăși, credința că nu suntem singuri și că sfinții ne ocrotesc și se roagă lui Dumnezeu pentru noi”, a mai spus PS Damaschin Dorneanul. El a data asigurări că vor fi respectate normele de distanțare fizică și că, în general, procesiunea religioasă se va desfășura de o altă manieră față de cele cunoscute în anii trecuți, ci mai degrabă în genul celei din primăvara acestui an, în perioada în care Municipiul Suceava era în carantină. „Nu va fi un pelerinaj așa cum sunteți obișnuiți. Nu vor fi oameni care să poarte pe umerii lor moaștele Sfântului Ioan, așa cum obișnuim în fiecare an la 24 iunie. Dar, dacă acum, ele vor fi duse cu ajutorul unui automobil, cei care vă veți întâlni cu Sfântul să vă opriți preț de câteva secunde și, rostind o rugăciune pentru dumneavoastră, pentru cei dragi și pentru cei bolnavi, să considerați că îl purtați pe brațele inimii pe Sfântul nostru drag, Ioan Mucenicul, ocrotitorul Sucevei!”, a conchis PS Damaschin Dorneanul pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Ioan Stan, reales președinte al PSD Suceava. Ciolacu: Nea Stane, rupe-i!

Vineri, la Conferința Județeană de alegeri PSD Suceava, senatorul Ioan Stan a fost reales, în …