Tuesday , December 5 2023

Putna a îmbrăcat straie de sărbătoare. Manifestări dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină

Sărbătoarea Sf. Ier. Iacob Putneanul face parte din seria de manifestări dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, care marchează 500 de ani de la sfințirea Bisericii Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de Suceava”, 500 de ani de la sfințirea Bisericii din Părhăuți, și 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Solca. Mănăstirea de suflet a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a îmbrăcat haine de sărbătoare, credincioși de aproape și de departe venind cu bucurie pentru a-l cinsti pe cel care a fost ctitor de mănăstire, de școală, de spital, părinte ocrotitor al familiei, al satului, păstor de suflete demn, credincios și curajos, Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul.

Astfel, după cum informează Arhiepiscopia Sucevei, în ziua de pomenire a Sfântului Iacob Putneanul, 15 mai 2022, Mănăstirea Putna, locul în care se află sfintele sale moaște, și-a sărbătorit, cu aleasă trăire duhovnicească, cel de-al doilea ctitor. În a patra Duminică după Paști, zi în care în Bisericile Ortodoxe este rememorată Vindecarea slăbănogului de la Vitezda, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul de vară al ctitoriei voievodale. Din soborul slujitor au făcut parte pr. inspector patriarhal Aurelian-George Jambore, de la Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române, pr. Viorel Ilișoi, consilier al Sectorului Economic al Centrului Eparhial Suceava, arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă și stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, precum și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, doi slujitori ai mănăstirii au primit darul hirotoniei, ierodiaconul Sebastian Mircea întru preot, iar monahul Zaharia Schipor întru diacon. Totodată, ieromonahul Grigorie Iliescu, duhovnicul Mănăstirii Sucevița, a fost hirotesit protosinghel. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Eustatie Protopsaltul” al Sfintei Mănăstiri Putna.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a făcut referire la textul pericopei evanghelice, scrisă de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, privind minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda. Bolnav de 38 ani şi lipsit de orice fel de ajutor, acesta a fost vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos datorită voinței și credinței puternice de care a dat dovadă. „Mântuitorul a săvârșit minuni nu doar asupra persoanelor, ci și asupra naturii şi asupra Lui Însuşi. Minunile, iubiți credincioși, sunt fapte neobișnuite, considerate a fi mai presus de puterea noastră de înțelegere, prin care ni se descoperă lucrarea Preasfintei Treimi în lume. (…) Astfel de vindecări aș vrea să vă spun că au săvârșit și apostolii; numai că ei le-au săvârșit în numele şi cu puterea Mântuitorului Hristos. (…) Minunile au fost săvârșite pe fondul credinței și a voinței persoanelor care le solicitau. Dacă în cazul altor vindecări minunile s-au săvârșit pe fondul credinței celor în cauză, în cazul slăbănogului de la Vitezda vindecarea s-a consumat pe fondul voinței celui aflat în suferință. (…) Paraliticul în discuție nu-și deplângea atât suferința, cât durerea sufletească a singurătății, a faptului că nu avea om. Dar de ce era singur?! V-ați întrebat? Era singur pentru că era păcătos și păcatul este cel care te înstrăinează și de adevărații prieteni, și de Dumnezeu. Afirmația găsită la părinții filocalici: Singurătatea ucide. nu este o simplă metaforă. (…) Credința în Hristos l-a înviat, l-a purtat dincolo de ținerea sabatului; credința l-a înviat din moartea păcatului. (…) El nu s-a dus acasă, ci mai întâi s-a dus la templu ca să se roage. În templu s-a reîntâlnit cu Iisus. Însănătoșirea l-a făcut să se simtă dator să-I mulțumească lui Dumnezeu. Însănătoșirea devine expresia unirii lui cu Hristos. (…) Recunoștința slăbănogului, în momentul în care s-a văzut vindecat, nu l-a lăsat să se ducă la ai săi, cum au făcut-o altădată cei nouă leproși și alții ca ei, (…) ci mai întâi l-a dus la templu ca să-I mulțumească lui Dumnezeu.”

În continuare, Părintele Arhiepiscop a adus în atenție aspecte din viața celui de-al doilea ctitor al mănăstirii, Sfântul Iacob Putneanul, iar în încheiere, le-a vorbit celor prezenți despre cultul sfintelor moaște ca instituție de sorginte creștină, subliniind faptul că prin cinstirea moaștelor cinstim pe Acela prin care oameni dornici de desăvârșire şi-au sfinţit viaţa și trupul, făcându-l „templu al lui Dumnezeu”.

La sfârșitul slujbei, arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru această zi deosebită, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare și pentru întoarcerea „acasă”, soborului slujitor, precum și întregii obști și tuturor celor care, cu evlavie și cu dragoste, au luat parte la sărbătoarea hramului. La final părintele stareț a dat citire unui fragment din Testamentul Sfântului Iacob Putneanul.

Pentru o parte dintre elevii Liceului Tehnologic Special din Vicovu de Sus – Bivolărie, slujba hramului a fost cu totul deosebită. Aceasta a fost tradusă în limbaj mimico-gestual de către părintele Laurențiu Ștefan Grădinaru, întregul grup fiind însoțit și de părintele Cristian Irina. La eveniment a fost prezent un număr mare de solcani (pelerini din localitatea Solca), care au venit cu bucurie la ziua sfântului pomenit astăzi, însoțiți de părintele paroh Sergiu Chioarță, din Solca. Începutul sărbătorii închinate Mitropolitului Iacob a fost marcat în ziua de 14 mai prin scoaterea spre închinare a sfintelor sale moaște în pridvorul bisericii voievodale. Pe parcursul zilelor de duminică și luni, moaștele sfântului au stat în pridvorul bisericii voievodale a mănăstirii, unde credincioșii le vor putea aduce cinstire. (D.P.)

Vezi si

Conferințe ”Drogul, calea spre infern”, marți, în Suceava și Rădăuți

Baroul Suceava, în parteneriat cu Instituția Prefectului județului Suceava și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, continuă …