Friday , April 19 2024

Puțini suceveni sunt tratați în străinătate pe banii statului

Doar patru dosare au fost depuse la sediul DSP de la începutul acestui an

Puțini bolnavi știu că pot beneficia de tratamente gratuite și în străinătate, conform legislației noastre. Dacă prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru aceste tratamente pot apela toți asigurații, în contextul în care boala de care suferă pune în pericol viața pacientului, iar în România nu pot fi acordate în timp util, prin Direcția de Sănătate Publică se pot solicita tratamente în străinătate pentru acele boli care nu pot fi tratate în țară.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a anunțat că de la începutul acestui an, la sediul instituției s-au înregistrat patru cereri pentru tratament în străinătate, cereri care au fost aprobate de către Ministerul Sănătății, în prezent nefiind niciun dosar în analiză. Pe unul dintre dosare este menționat nivel de prioritate crescut, fiind o urgență medical majoră, iar două dosare sunt pentru aprobarea fondurilor necesare deplasării la control. Într-un singur caz, a fost solicitată o suplimentare a finanțării aprobate inițial.

Cererile pentru un tratament în străinătate se depun de sediul DSP. ”Conform prevederilor ordinului ministrului sănătății nr. 50/23.01.2004, privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, inițierea de către Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a procedurii de obținere a aprobării pentru efectuarea tratamentului medical în străinătate se face numai după ce pacientul a parcurs și epuizat toate nivelele de  asistență medicală din țară și există recomandarea medicului specialist de ultim nivel că pacientul are  nevoie de un tratament care nu poate fi efectuat în România”, au explicat reprezentanții DSP. Pentru a fi considerate complete, dosarele trebuie să conțină cerere din partea bolnavului sau aparținătorului, documentele medicale ale bolnavului (copie de pe fișa pacientului, bilet de ieșire din spital, analize,recomandarea medicului curant pentru tratament in străinate) depuse de către pacient sau de către  aparținător (soț/soție,  reprezentant legal) sau de către bolnav la Direcția de Sănătate Publică Suceava, declarația de consințământ cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, procesul verbal  pentru trimitere la tratament medical în străinătate completat de comisia  de specialitate teritoriala, formularul se ridică de la Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava, propunerile comisiei teritoriale de specialitate cuprinzând cel puțin trei clinici unde bolnavul poate efectua tratamentul recomandat, furnizând și datele de contact ale acestora: adresa, telefon, fax, corespondența cu clinica din străinătate (care se efectuează la nivelul direcției de sănătate publică) în care să se precizeze: acceptul clinicii, costul estimativ al tratamentului, modalitatea de plată, numărul de cont al clinicii, declarația pacientului că este informat asupra procedurilor medicale și a riscurilor ce pot apărea, adresa de înaintare a Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava către Ministerul Sănătății în vederea aprobării finanțării tratamentului și angajamentul scris al bolnavului sau aparținătorului acestuia că în termen de trei zile de la întoarcerea în țară va prezenta Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava documentele justificative privind utilizarea sumei aprobate pentru tratamentul în străinătate.

Județul nostru este arondat comisiilor teritoriale din județul Iași. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …