Puștii au mâncat dulciuri până li s-a făcut rău. Indigestia – cauza îmbolnăvirii unor copii din Olt la o pensiune din Mănăstirea Humorului

12/09/19 ora:12:09am

Cei zece copii din Olt cazați la o pensiune din Mănăstirea Humorului, ajunși la spital cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, au avut indigestie provocată de consumul exagerat de dulciuri.

Potrivit DSP Suceava, s-a stabilit în urma anchetei cu privire la posibilitatea existenței unui focar de toxiinfecție alimentară în localitatea Mănăstirea Humorului că o parte dintr-un grup de copii din județul Olt, cazat într-o unitate din localitatea Mănăstirea Humorului, a acuzat dureri abdominale, greață și vărsături.

Au fost evaluați toți membrii grupului în camera de gardă a Spitalul Orășenesc Gura Humorului. Forma de boală a fost ușoară, li s-a administrat tratament simptomatic, aceștia părăsind spitalul în stare bună. Grupul a consumat alimente preparate doar la unitatea de cazare, din care au fost păstrate corespunzător probe alimentare. Unitatea nu este autorizată sanitar pentru alimentație publică. Copiii au declarat că au consumat dulciuri în exces, achiziționate dintr-un hipermarket.

Au fost analizate în Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava probe din alimente gătite, din dulciurile preambalate cumpărate din hipermarket, din fântână, teste de sanitație din bucătăria unității, coproculturi recoltate de la pacienți.

Proba de apă provenită din sursa proprie nu se încadrează din punct de vedere microbiologic în parametri prevăzuți de legislație, dar încărcătura microbiană și cu germeni patogeni este minimă, neputându-se constitui în sursă de îmbolnăvire conform normelor epidemiologice.

De asemenea, în coproculturile recoltate de la pacienți nu a fost identificată prezența unor agenți patogeni.

„Tinând cont de simptomatologia clinică ușoară apărută doar la o parte din membrii grupului, remisia rapidă sub tratament simptomatic, consumul exagerat de dulciuri, rezultatele testelor de laborator, concluzionăm că în acest caz a fost vorba despre un episod de indigestie și de reacții vegetative exagerate (prin simpatie) a copiilor din grup. Urmează a fi aplicate sancțiuni contravenționale conform prevederilor legale în vigoare și vor fi dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate a unității în care a fost cazat grupul”, arată DSP Suceava. La sfârșitul lunii august, zece copii din Olt, cazați la o pensiune din Mănăstirea Humorului, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară.