Sunday , October 2 2022

Puşi să aleagă între Rosal şi Lungu, consilierii locali l-au ales pe cel din urmă

După ce Rosal Grup SA a depus ieri o adresă cu elemente de ameninţare la adresa Primăriei Suceava şi Consiliului Local, în cea de-a treia şedinţă “de îndată” convocată de primarul Ion Lungu, acesta le-a transmis consilierilor că, trebuie să aleagă – dacă se merge pe continuarea afacerii de ridicare a gunoaielor din oraş cu Rosal, el îşi dă demisia. Chiar şi sub imperiul acestei “ameninţări” venită de la edilul şef, consilierii au pălăvrăgit mai bine de un ceas dar, în final, au votat în unanimitate ca salubrizarea menajeră să fie preluată de asocierea DIASIL – Florconstruct, până la organizarea în iunie a unei licitaţii privind desemnarea pentru o perioadă mai îndelungată a serviciului  

 
lungu sedinta consiliu [800x600]


Municipiul Suceava are, după o altă lungă şedinţă “de îndată”, a treia într-o jumătate de săptămână, o garanţie că deşeurile menajere din buncărele de gunoi amplasate în oraşul reşedinţă de judeţ vor fi preluate de cineva şi transportate în afara urbei.  Ieri, cu 17 voturi din 17 consilieri prezenţi, a fost votat proiectul de hotărâre privind încheierea unui contract de salubrizare menajeră pe perioadă determinată pe raza municipiului Suceava, iniţiat de primarul municipiului Suceava Ion Lungu şi contrasemnat de secretarul municipiului, Ioan Ciutac.
Este vorba în fapt despre încheierea unui contract temporar de salubrizare menajeră, ca măsură de forţă majoră, cu asocierea formată din SC DIASIL SRL şi Florconstruct SRL, până la “soluţionarea definitivă a contestaţiei formulate de către Rosal Grup SA împotriva procedurii de negociere demarată, fără a depăşi data la care va fi desemnat contractul cu câştigătorul procedurii de licitaţie publică”. Tarifele sunt apropiate de cele încasate anterior, iar atâta vreme cât nu s-a operat o creştere a contribuţiilor cetăţenilor municipiului Suceava la taxa de salubrizare, acest aspect nu ar trebui, în acest moment, să deranjeze electoratul local. Fără a mai relua o analiză făcută cu o zi înainte în ziarul “Obiectiv de Suceava”, putem doar să punctăm faptul că şi viceprimarii Harşovschi  şi Doroftei, şi venerabilul consilier Tătăranu dar şi, mai nou, consilierul social democrat Cornel Grosar, au ţinut cu sufletul la gură pe colegul lor Adrian Arămescu, preşedinte de şedinţă, supărat foc pe presa care nu i-a fost îngăduitoare cu o zi înainte şi determinându-l să prezideze o acţiune care, încă odată, s-a văzut că nu era a lui.
Din start, primarul Ion Lungu s-a exprimat tranşant: dacă o contestaţie făcută de Rosal în după amiaza zilei de luni, înregistrată la Primărie ieri dimineaţă, va fi luată în seamă, ceea ce ar fi însemnat practic blocarea activităţii de salubrizare din Suceava, el îşi depune demisia. A repetat acest lucru de două ori. Foştii săi colegi de partid, Viorel Seredenciuc şi viceprimarul Lucian Harşovschi nu au lăsat însă lucrurile să decurgă de la sine, într-un fel sau în altul, ţinând cu tot dinadisul să avertizeze asupra riscului pe care comunitatea şi-l asumă nenţinând cont de acţiunile juridice ale Rosal. Au picat în capcana demagogiei şi mereu luatul prin surprindere consilier Costel Tătăranu, dar şi, din nou, Corneliu Vornicu, alături de alţi consilier cu apetenţă la datul cu părerea. Important este că, pentru prima dată în istoria şedinţelor prezidate de Adrian Arămescu, atunci când domnia sa a cerut să se supună la vot proiectul de hotărâre, după încă un ceas şi mai bine de palavre, toţi consilierii prezenţi – 17 la număr, au votat “pentru”, deşi în prealabil şi-au dat cu părerea care şi cum le-a trecut prin cap.
Firma Rosal vrea bani cât nu face Suceava, dacă nu va fi lăsată să îşi pună buncăre în continuare
Votul unamin de ieri nu înseamnă însă o victorie definitivă a asocierii DIASIL – Florconstruct. SC Rosal Grup SA a atenţionat prin intermediul unui cabinet de avocatură că situaţia cu care se confruntă municipiul Suceava în ceea ce priveşte activitatea de prestare a serviciului de salubrizare nu este una de forţă majoră, fiind oferite şi detalii legislative în acest sens. Ca atare, se atrage atenţia că “singura posibilitate pe care o aveţi în prezent pentru asigurarea continuităţii serviciului de salubrizare menajeră pe raza municipiului Suceava este aceea a încheierii unui act adiţional în vederea prelungirii contractului de delegare. In cazul în care contractul de delegare nu va fi prelungit cu subscrisa (            SC Rosal Grup SA – n.r.) solicităm instanţei de judecată obligarea dvs. (Consiliul Local Suceava, n.r.) în solidar la plata către subscrisa  de daune interese calculate prin înmulţirea valorii facturate – 359.441 ron, cu numărul de luni pentru care nu a fost prelungit contractul (valoarea totală a sumei solicitate fiind de 17,253 milioane ron pentru 4 ani, fiind înregistrat pe rolul Tribunalului un dosar, cu numărul 1745/86/2015. Cu alte cuvinte, pentru că cei de la Rosal nu mai sunt doriţi să ridice gunoiul din Suceava, ar trebui ca municipalitatea să vândă jumătate din proprietăţile pe care încă le mai are, să acopere Rosalului “daune interese”. Aceasta este de fapt consecinţa dusă la extrem a licitaţiilor pe ochi frumoşi organizate acum mai bine de un deceniu. “Nu în ultimul rând, este ilogică şi inexplicabilă insistenţa autorităţilor publice locale de a se perfecta ilegal noi contracte de salubrizare menajeră care presupun costuri mult mai mari decât prelungirea contractului de delagare deja existent”, se mai arată în scrisoarea celor de la Rosal, de care s-au temut atât consilierii locali încât au transformat-o într-un fel de “să nu să se spună că nu v-am spus”, la adresa primarului Lungu, care, încă odată trebuie precizat, la precedenta şedinţă de îndată a cerut girul consilierilor locali pentru asumarea unei decizii în acest sens, iar ieri a spus de două ori că, dacă aleşii urbei cedează  presiunilor celor de la Rosal, îşi dă demisia. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …