Wednesday , December 7 2022

PS Damaschin Dorneanul: Sucevenii ar putea primi și în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim

Lumina Sfântă de la Ierusalim ar putea ajunge și în acest an la Suceava, în acest sens fiind așteptată aprobarea pentru ca un avion să poată decola, respectiv ateriza, sâmbătă, la Aeroportul ”Ştefan cel Mare”, a declarat ieri  Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.  “Oamenii trebuie să fie înțelepți și să țină legătura cu părintele lor paroh și vor vedea cum s-a rânduit pe plan local”, a spus PS Damaschin Dorneanul. Aseară, ministrul de Interne a anunțat că Lumina de Înviere va fi împărțită de polițiști și de voluntari ai Bisericii, inclusiv la spitale, centre de carantină și masinilor in trafic

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul (Foto: Doxologia.ro)

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, a anunțat, marți, că ”nădăjduim să ducem Lumina Sfânta la biserici” și, dacă se dă aprobare, protopopii vor fi prezenți la aeroport pentru a lua lumina, care va fi împărțită credincioșilor.
“Dacă vom primi aprobarea, atunci Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge și rânduiala va fi în felul următor. La aeroport vor fi prezenți cei cinci protopopi ai Arhiepiscopiei, din tot județul. Părinții protopopi vor duce Lumina Sfântă în protopopiatelor lor și o vor împărți preoților după diferite criterii. Unii vor veni pe traseu și o vor primi, unii o vor lua de la alții sau o zonă va fi reprezentată de un părinte care o va lua de la protopop și o va distribui celorlați și o vor duce la sfintele biserici”, a spus PS Damaschin Dorneanul, citat de Agerpres.
El a precizat că împărțirea Sfintei Lumini de la Ierusalim către credincioși nu va fi ușor de realizat și va fi diferită de la o parohie la alta, în funcție de cum vor decide preoții, împreună cu enoriașii.
“Acolo unde se păstrează și sfințirea coșurilor dimineața, să se împartă și Sfânta Lumină. Sfințirea coșurilor diferă de la parohie la parohie. Unde este o parohie mai mică, în mediul rural, va merge părintele să sfințească, iar acolo unde este o parohie mai mare, am înțeles că va fi solicitat părintele care va merge la bloc, la credincios și va sfinți coșul de Paște (…) Este greu de acoperit o suprafață așa de mare, iar voluntarii să meargă de două ori în acea noapte, pentru că mai au de mers și dimineața cu preotul la sfințirea coșurilor (…) Oamenii trebuie să fie înțelepți și să țină legătura cu părintele lor paroh și vor vedea cum s-a rânduit pe plan local”, a spus PS Damaschin Dorneanul.
Ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii să înțeleagă situația specială în care ne aflăm, dând asigurări că gestul de a lua lumină de la candelă va fi la fel de primit.
“Important este acum să înțelegem că este o situație dificilă și să nu forțăm lucrurile. Dacă într-o familie nu se va putea lua Sfânta Lumină de la Ierusalim, oamenii să aibă credință și în noaptea de Înviere de la candelă se poate lua lumină”, a spus PS Damaschin Dorneanul. (Agerpres)

Lumina de Înviere va fi împărțită de polițiști și de voluntari ai Bisericii, inclusiv la spitale, centre de carantină și masinilor in trafic

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, marți seara, că românii vor putea primi Paști vineri și sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari și de către patrulele MAI, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

Marcel Vela a spus că le mulțumește celor care au sărbătorit Paștele la sfârșitul săptămânii trecute cu responsabilitate și, ținând cont de numărul mare de români care va sărbători Învierea Domnului la sfârșitul acestei săptămâni a luat decizia de a ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Luminii Sfinte.

„Am considerat că este necesar să vă prezentăm acordul semnat astăzi între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română. Am avut în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni așa cum și confrații noștri de alte confesiuni au sărbătorit Învierea Domnului acum două zile cu multă responsabilitate și înțelepciune, lucru pentru care în calitate de ministru al Afacerilor Interne, le mulțumesc public. Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul răspândirii infecției cu noul coronavirus Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Pentru a oferi și o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști cât și a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii”, a spus ministrul Marcel Vela.

Ministrul Vela a precizat că pâine binecuvântată în formă de mici prescuri, stropită cu aghiasmă și vin, numită „Paști”, sfințită anul acesta în joia mare, respectiv în data de 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 7.00 – 17.00 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare socială.

În declarația pe propria răspundere, credincioșii care merg la Biserică vor scrie la locul deplasării că merge pentru ridicarea Sfintelor Paști de la biserică și va trece numele lăcașului de cult din zona sa. De ordinea publică se vor ocupa reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția, Poliția de Frontieră, Jandarmeria, Pompierii, Poliția Locală. Totodată, angajații parohiei, membrii consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare pe perioada distribuirii Paștilor având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț. (Mediafax)

Vezi si

Ioan Balan cere miniștrilor Sănătății și Energiei soluții urgente în vederea găsirii unui furnizor de energie  pentru Spitalul Județean Suceava

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Sănătății și ministrului …

No comments

  1. Noi nu avem lumina în România – de unde mai vine și lipsa aceasta de logica?
    Îl credeam pe Damaschin cărturar și mai înțelept, dar susține risipa de bani, în momente de criza economica și spirituala..
    Fii înțelept, lumina și reper, nu umbla în turma…