Saturday , April 20 2024

Protocol de colaborare între reprezentanţii comunităţii rome, Poliţia şi Jandarmeria din Suceava

problema romilor

La sediul Prefecturii Judeţului Suceava a avut loc o întâlnire între prefectul, Florin Sinescu, reprezentantul comunităţii rome la nivelul judeţului, Virgil Pohoaţă şi şefii IPJ Suceava şi IJJ Suceava, Marcian Colman, respectiv Eugen {alar u aceştia au încheiat un protocol de colaborare în vederea gestionării situaţiilor de criză şi prevenirea apariţiei manifestărilor violente ale membrilor comunităţilor de romi

Ieri, la sediul Prefecturii Judeţului Suceava a avut loc o întâlnire între reprezentantul comunităţii rome la nivelul judeţului, Virgil Pohoaţă şi şefii IPJ Suceava şi IJJ Suceava, comisar şef Marcian Colman, respectiv general de brigadă Eugen {alar. Întâlnirea a fost condusă de prefectul judeţului, Florin Sinescu. A fost făcută o analiză a problemelor principalelor comunităţi de romi din judeţ, au fost prezentate probleme punctuale şi s-au stabilit direcţii de acţiune în vederea îmbunătăţirii colaborării interinstituţionale în vederea abordării eficiente a prolematicilor legate de etnia romă. La propunerea prefectului va fi încheiat un protocol de colaborare comun între reprezentanţii etniei rome, poliţie şi jandarmerie în vederea gestionării cu operativitate a unor sitauţii de risc. De asemenea, s-au dispus măsuri pentru operaţionalizarea Planului Judeţean, urmând a fi desfăşurate acţiuni specifice de către fiecare instituţie şi organizaţie semnatară. De asemenea, Florin Sinescu a subliniat importanţa implicării liderilor romilor în gestionarea situaţiilor de criză şi prevenirea apariţiei manifestărilor violente ale membrilor comunităţilor de romi.
Începând cu data de luni, 15 aprilie 2013, poliţişti şi jandarmi, împreună cu reprezentanţi ai etniei rome şi consilierul pe probleme de romi din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava, se vor deplasa în comunităţile din judeţ, urmând a fi susţinute activităţi de informare cu privire la riscul infracţional şi victimal, precum şi cu privire la consecinţele în plan juridic şi personal generate de adoptarea unui comportament antisocial. De asemenea se va urmări identificarea unor stări ce pot degenera în conflicte şi medierea acestora în vederea asigurării şi menţinerii climatului de normalitate socială.
Problema minorităţilor este indiscutabil una dintre cele mai complexe probleme în majoritatea covârşitoare a statelor. O abordare corectă şi realistă a acestei probleme la nivelul judeţului confirmă că în Suceava, coexistenţa paşnică a diferitelor grupuri naţionale, etnice, lingvistice sau religioase este o realitate, o reuşită în reconcilierea argumentelor supreme – egalitatea, nediscriminarea, securitatea, cu respectul şi protecţia identităţii diverselor grupuri de cetăţeni. Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava, împreună cu structurile deconcentrate – Poliţie şi Jandarmerie sunt preocupate de abordarea problematicii într-o manieră democratică, europeană şi îşi elaborează documente de lucru şi programatice ţinând cont de existenţa şi manifestarea în plan social a minorităţilor naţionale şi de necesitatea absolută a echilibrului între participanţii la viaţa socială. (C.Z.)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …