Thursday , February 9 2023

Protezare unicompartimentala a genunchiului – o operație în premieră la Secția de ortopedie a Spitalului Judetean Suceava

Miercuri,  23 martie 2022, la Spitalul Județean Suceava a avut loc o operație de protezarea partiala a unei porțiuni a genunchiului unei paciente de 48 de ani, aceasta suferind dureri importante și imposibilitatea efectuarii activitatilor zilnice de aproximativ 2 ani.

Operația este o premieră pentru Secția de ortopedie a Spitalului Judetean Suceava, echipa operatorie fiind formata din dr. Rares Voinea , dr. Marius Grămada și dr. Ciprian Puha, sub coordonarea medicului șef de secție dr. Razvan Bandac .
Artroplastia partiala de genunchi ofera posibilitatea mentinerii compartimentelor sanatoase ale genunchiului și implica mult mai puține riscuri pre și postoperatorii decât artroplastia totala a genunchiului. Recuperarea medicala după astfel de intervenție este rapidă, iar pacientul nu resimte prezenta protezei datorită faptului ca ligamentele sunt prezervate.
Acest tip de intervenție se practica numai în câteva clinici din țara, motiv pentru care decizia de efectuare este luata după evaluarea riguroasa a pacientului, cu luarea în considerare a particularitatilor fiecarui pacient ( artroza este prezenta doar în partea interna a genunchiului, structura ligamentara este functionala, pacientul nu prezinta artrita inflamatorie). Avantajele majore ale acestui tip de intervenție sunt: părțile sanatoase ale genunchiului sunt conservate, recuperare rapidă și durata scurta a spitalizarii, amanarea momentului protezarii totale, riscuri mici de infecție, interventia este minim invaziva, mișcările de flexie-extensie ale genunchiului sunt naturale, stresul
mecanic la nivelul protezei este redus”, a declarat dr. Rares Voinea.

Interventia a fost un real succes, programul recuperator de kinetoterapie s-a initiat precoce, ceea ce a permis pacientei reluarea mersului cu sprijin din a treia zi postoperator, se arată într-un comunicat transmis de Spitalul Judeîean Suceava.

„ În Spitalul Judetean de Urgența avem toate conditiile necesare pentru efectuarea interventiilor complexe în toate specialitatile. Vom investi cât se poate de mult în perfectionarea cadrelor medicale precum și în dotarea spitalului cu cea mai performanta aparatura, pentru a oferi un act medical la standardele prezentului, tuturor pacientilor care apeleaza la serviciile noastre”, a spus managerul Spitalului Judetean Suceava, dr. Alexandru Calancea. (O.S.)

Vezi si

4 percheziții la Suceava și Liteni. Un cimitir de mașini a eliberat certificate false de distrugere pentru autoturisme din care erau apoi vândute piese și părți din caroserie

Miercuri dimineaţă, patru echipe formate din 8 polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii …