Tuesday , January 18 2022

Protecția Copilului a demarat o anchetă după ce primarul antivaccinist Miron a pus zeci de copii să mărșăluiască de la Bosanci până la IȘJ

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a deschis o anchetă după ce, în urmă cu o săptămână, aproape 100 de elevi și părinți din comuna Bosanci, în frunte cu primarul Neculai Miron (PNL), un antivaccinist declarat, au mărșăluit 10 kilometri până la Inspectoratul Școlar, pentru a protesta împotriva funcționării online a școlilor unde rata de vaccinare este scăzută.  Direcția pentru Protecția Copilului a cerut Prefecturii Suceava să verifice dacă minorii au fost expuși la situații de risc. ”Nu trebuie confundat dreptul copilului la liberă opinie și dreptul la exprimare, cu obligarea acestuia de a participa la un eveniment pe care nu îl înțelege pe deplin”, se arată într-un comunicat transmis de DGASPC Suceava.

„Marșul pentru educație” a avut loc miercurea trecută, când aproximativ zeci de elevi și părinți din comuna Bosanci, în frunte cu primarul Neculai Miron, au pornit din comuna Bosanci și au mărșăluit cale de vreo 10 km pe străzi până la destinația finală, sediul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, strigând ”Vrem la școală!”.

Manifestarea de acum o saptamana fusese anunțată cu o zi înainte pe rețelele de socializare, iar invitația de participare adresată părinților și cadrelor didactice din județ a circulat intens în mediul online.

Elevii și părinții au purtat pancarte cu mesaje anti-școala online și împotriva condiționării prezenței la școală de vaccinarea personalului din unitățile de învățământ. ”Copiii noștri nu-s cobaii voștri!”, ”Vrem la școală!”, ”Corpul meu, alegerea mea. Sau acum nu se mai aplică?”, ”O țară civilizată este o țară educată”, ”Deschideți școlile fără condiționări!”, acestea sunt câteva dintre mesajele scrise pe pancarte și foi, fluturate sau scandate de protestatari. Primarul Neculai Miron, un antivaccinist declarat, a vorbit despre „încălcări flagrante ale guvernanților, cu privire la principiile fundamentale ale libertății, ale democrației, încălcări care le îngrădesc copiilor dreptul la educație”.

Manifestanților din Bosanci li s-au alăturat oameni din  Ipotești, Horodniceni, Udești și din municipiul Suceava, astfel că în fața Inspectoratului Școlar au ajuns, după unele aprecieri, circa 500 de protestatari.

O delegație a lor a fost primită la discuții de conducerea Inspectoratului. Pe lângă tema principală – deschiderea fizică a școlilor – inspectorii au atras atenția și asupra faptului că la marș au fost aduși copii și puși să meargă 10 kilometri pe jos.

Inspectorul adjunct Ioan Puiu a spus că la marș ar fi trebuit să participe doar adulții. „Din punctul nostru de vedere, acest protest se putea face doar cu părinți, nu și cu copii. Nu pot crede, domnule primar (Neculai Miron – n.r.) că ați acceptat să aduceți copii de clasă pregătitoare kilometri întregi pe jos până aici. Veți vedea câte viroze vor face după acest protest”, a declarat atunci adjunctul IȘJ Suceava, Ioan Puiu.

Neculai Miron a spus în cadrul întâlnirii de la Inspectoratul Școlar Suceava că el nu este vaccinat și nici nu se va vaccina. „Eu ca primar nu sunt vaccinat și nici nu mă vaccinez. Atâta vreme cât medicii specialiști – am discutat cu ei – din localitate și din Suceava și mi-au spus că ei și familiile lor nu se vaccinează, cum putem să ne impunem nouă sau cadrelor didactice să ne vaccinăm pe ceva experimental?” El a mai afirmat că vaccinarea urmărește interesele economice ale firmelor producătoare.  Miron a spus că se bazează pe discuții cu medici și COVID este „o gripă severă, o gripă accentuată și poate fi tratată în mod normal, fără a cheltui miliarde pe lucruri care nu folosesc la nimic”.

DGASPC: ”Nu trebuie confundat dreptul copilului la liberă opinie și dreptul la exprimare, cu obligarea acestuia de a participa la un eveniment pe care nu îl înțelege pe deplin”

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a anunțat că s-a autosesizat în privința marșului de săptămâna trecută de la Bosanci la Suceava, unde a constatat și prezența unor „copii de vârstă școlară mică”.

„Am solicitat instituțiilor competente sprijinul în sensul de a verifica dacă au fost respectate drepturile copiilor prezenți la manifestație, deoarece nu trebuie confundat dreptul copilului la liberă opinie și dreptul la exprimare, cu obligarea acestuia de a participa la un eveniment pe care nu îl înțelege pe deplin”, a transmis Georgeta Crețuleac, directoarea DGASPC Suceava într-un comunicat citat de PressOne.ro.

În plus, directoarea DGASPC a cerut Prefecturii  lămuriri legate de modul în care s-au verificat de organele de drept „respectarea regulilor privind desfășurarea unei manifestații în care au participat și minori” și dacă s-au primit sesizări legate de eventuale expuneri ale minorilor la situații de risc.

Trebuie spus că nu e prima oară când copiii din Bosanci „iau atitudine”. În ianuarie 2021, elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a au semnat o petiție prin care cereau demisia directoarei și a profesorilor de Franceză, Tehnologie, Fizică și Muzică pentru că ar fi făcut campanie electorală la alegerile parlamentare desfășurate cu o lună înainte.  „Această petiție a fost semnată către 21 de elevi care vă cer să plecați din școală”, se arăta în textul semnat de aceștia.

Vezi si

Sucevean de 42 de ani băgat în arest, după ce a lovit cu mașina o femeie aflată pe trotuar.  Individul nu are permis, a fugit de la locul accidentului și a refuzat să sufle în etilotest

Duminică după-amiază, la ora 16.50, o persoană neidentificată inițial, în timp ce conducea un autoturism …

One comment

  1. Bravo, domnule Primar! Felicitari copiilor si parintilor! Cat timp mai aveti coloana vertebrala, sunteti de apreciat!