Tuesday , May 17 2022

Prosteala cu repartitoarele Elsaco, amendată de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a amendat cu aproape 800.000 de euro mai multe companii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire. Elsaco Brunata şi Techem Energy Services S.R.L., firmele care au montat şi citesc inutilele repartitoare la caloriferele sucevenilor, s-au înţeles cu alte firme să îşi împartă piaţa, respectiv localităţile în care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire, şi au fixat tarifele aferente acestor servicii. Aceste înţelegeri ale Elsaco şi Terchem au vizat eliminarea concurenţei prin preţ şi creşterea tarifelor practicate în raport cu clienţii finali. La Suceava, beneficiind de un suport puternic din partea Primăriei, Elsaco deţine aproape un monopol al repartitoarelor, stârnind de ani de zile crunte nemulţumiri în rândul consumatorilor  

repartitoare

Consiliul Concurenţei a sancţionat 11 companii cu amenzi în valoare totală de 3.673.681 lei (aproximativ 798.626 euro) pentru în­che­­ierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire, potrivit unui comunicat transmis joi de instituţie.

Autoritatea de concu­renţă a constatat că trei companii (S.C. ista Romania S.R.L, S.C. Techem Energy Services S.R.L. şi S.C. Elsaco Brunata S.R.L.) s-au înţeles să îşi împartă piaţa, respectiv localităţile în care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire, şi au fixat tarifele ­afe­rente acestor servicii. La înţele­ge­rea de împărţire a pieţei na­ţio­­nale a serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire a participat, pentru o perioadă limitată, de aproape un an, şi compania S.C. Elsaco Electronic S.R.L.

În acest fel, consumatorilor li s-a restrâns posibilitatea de a alege furnizorul, plătind, în ace­laşi timp, tarife mai mari pentru serviciile prestate de aceste companii, susţine Consiliul Concu­renţei.

În cadrul aceleiaşi investi­gaţii, instituţia a constatat existenţa unei înţelegeri, pentru fi­xarea tarifului aferent serviciu­lui de exploatare a repartitoa­re­lor, între companiile S.C. Elsaco Brunata şi S.C. Techem Energy Services S.R.L, pe de-o parte şi şapte parteneri ai acestora, pe de altă parte (S.C. Heat Energy Services S.R.L., S.C. Cagero Instal S.R.L., S.C. Laguna Serv S.R.L, S.C. Ovila Com S.R.L., Regia Autonomă de Servicii Pu­blice Ploieşti, Regia Autonomă de Gospodărire Comunală şi Lo­cativă Paşcani şi S.C. Electroval Sound S.R.L.). Practic, S.C. Elsaco Brunata S.R.L. şi S.C. Techem Energy Services S.R.L. au pus la dispoziţia celor şapte parteneri software-ul de calcul al costului pentru încălzire şi au stabilit totodată tariful pentru serviciul de citire şi repartizare a costurilor pe care urmau să îl plătească consumatorii. Astfel, stabilirea tarifelor a vizat ­eli­minarea concurenţei prin preţ şi creşterea tarifelor practicate în raport cu clienţii finali, se arată în comunicatul transmis.

Companiile ista Romania şi Elsaco Brunata au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 15%. (O.S.)

Vezi si

În județul Suceava s-a autorecenzat 37.7% din populația rezidentă estimată. Perioada de autorecenzare s-a prelungit până pe 27 mai

Comunele Bălăceana, Ciocănești, Breaza, Moldova Sulița, Ilișești, Zamostea și municipiul Câmpulung Moldovenesc dețin locurile fruntașe, …