Saturday , April 20 2024

Prorectorul Mihai Dimian va deveni „Cetățean de onoare” al Municipiului Suceava

În ședința Consiliului Local de joi, 22 iulie va fi supus dezbaterii în vederea aprobării un proiect de hotărâre – inițiat de primarul Ion Lungu și de consilierul local PMP, Anca Gâtlan – cu privire la acordarea titlului de „Cetățean de onoare” al Municipiului Suceava prof.univ.dr. Mihai Dimian din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava.

În susținerea propunerii de hotărâre se arată că prof.univ.dr. Mihai Dimian (Prorector pe partea de activitate științifică la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava) a ales să revină în țară din Washington DC – capitala Statelor Unite ale Americii – unde era conferențiar universitar titular și coordonator de doctoral în inginerie electrică și electronică la Universitatea Howard. La USV a dezvoltat colaborări științifice cu instituții precum Universitatea Paris-Saclay (Franța), Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), Universitatea Maryland, College Park și Universitatea Statului Florida (inclusiv prin câștigarea a multiple proiecte  de cercetare și dezvoltare în competiții naționale și internaționale), precum și implicarea în atragerea și dezvoltarea industriei IT&C in municipiul Suceava.

De asemenea, cel puțin în ultima perioadă, a fost destul de vizibili mediatic implicarea sa în acțiuni de limitare a efectelor pandemiei de COVID-19 în municipiul Suceava: inițierea și coordonarea – pe baza liniei semi-automate de testare realizată la USV – dezvoltării primului laborator de diagnostic COVID-19 din județul Suceava la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, linia respectivă fiind transferată temporar la de la Universitate la SJU; inițierea și coordonarea Centrului de Consiliere pentru cadrele medicale (Central USV-Reziliență COVID), extins ulterior pentru consilierea psihologică, medicală și logistică a persoanelor afectate de COVID-19 din județul Suceava și a studenților USV; inițierea și coordonarea activităților de sprijin acordat Direcției de Sănătate Publică Suceava, în vederea  digitalizării unor activități specifice, a amenajării de spații suport în cadrul universității și a selecției voluntarilor; realizarea unui model adaptat pentru predicția evoluției pandemiei în județul Suceava și a necesarului de resurse; inițierea proiectului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2 si analizei tulpinilor circulante în Romania. (D.P.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …