Saturday , December 3 2022

Proprietari de animale din Ipoteşti au protestat ieri împotriva primarului Corjuc

 1 - Protest Ipotesti

“Oamenii din comună nu doresc să fie concesionate aceste 180 de hectare de pajişti”, spune consilierul local Cornel Gulei u “în sat sunt 15 crescători de animale, fiecare cu peste 100 de capete, unii cu peste 300 de capete, domnul primar are 20 de vite şi vrea 60 de hectare” u primarul Dumitru Corjuc nu a dorit să dea piept cu protestatarii, plecând la Moara, cu treabă

Ieri dimineaţă, după ora 10.00, mai bine de 20 de cetăţeni din comuna Ipoteşti s-au adunat în faţa sălii de sport din localitate, construită în anii trecuţi chiar în coasta unei bune suprafeţe de izlaz comunal, reclamând atitudinea abuzivă a primarului Dumitru Corjuc, care ar dori să preia în concesiune această suprafaţă. Printre participanţii la protestul la care a fost invitat şi primarul localităţii, au fost şi câţiva consilieri locali, care au reclamat, alături de crescătorii de animale din localitate, faptul că Dumitru Corjuc împreună cu familia şi prietenii său urmăresc doar interese proprii, să pună mâna pe subvenţiile ce sunt oferite de Uniunea Europeană pe termen scurt, iar pe termen lung asociaţiile înfiinţate de familia Corjuc şi de apropiaţii săi să folosească, 49 de ani de acum înainte terenurile de imaş preluate în concesiune – 180 de hectare, cum vor considera de cuviinţă.
“Oamenii din comună nu doresc să fie concesionate aceste 180 de hectare de pajişti. Nu este normal. Legea este în dezbatere publică. Trei comune din judeţ au aplicat această lege şi sunt probleme foarte mari în acele comune. Nu vrem să ajungem şi noi în această situaţie”, a declarat consilierul local Cornel Gulei, care a spus că ipoteştenii aşteaptă şi soluţia în instanţă la procesul pe care primarul Dumitru Corjuc l-a deschis împotriva consilierilor locali care au votat împotriva preluării de către Asociaţia pentru Dezvoltarea Agriculturii în comuna Ipoteşti, Judeţul Suceava” şi Ilie Hostiuc, un consilier local apropiat familiei conducătoare a comunei de lângă Suceava, prin Asociaţia crescătorilor de animale “Soimul” aproape că puseseră mâna pe cele 180 de hectare din izlazul Ipoteştiului, invocând prevederile legii 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, la care însă nici până astăzi nu au fost publicate normele de aplicare. Primarul Dumitru Corjuc a dat în judecată Consiliul Local al comunei Ipoteşti, Tribunalul Suceava urmând să stabilească un prim termen de judecată, în perioada imediat următoare.
“în sat sunt 15 crescători de animale, fiecare cu peste 100 de capete, unii cu peste 300 de capete, domnul primar are 20 de vite şi vrea 60 de hectare”
Crescătorii de animale adunaţi în faţa Sălii de Sport construite recent pe imaşul comunei Ipoteşti, şi-au strigat oful. Ei sunt revoltaţi de faptul că până să-şi facă primarul Corjuc asociaţie, niciun crescător de animale din comună nu a fost întrebat dacă vrea să se asocieze. Au fost întrebaţi însă după ce asociaţia s-a constituit. La protest a participat chiar şi fratele lui Ilie Hostiuc, Florin Ovidiu Hostiuc, care are 150 de oi. “Dacă suprafaţa de păşune va fi concesionată, noi vom fi obligaţi să vindem animalele. Dacă domnul primar, cu 20 de oi ia 60 de hectare peste apă, noi ce facem? Noi avem 3.000 de oi în sat, iar el ţine peste apă 60 de hectare. In sat sunt 15 crescători de animale, cu peste 100 de capete, unii cu peste 300 de capete. Domnul primar are 20 de vite şi deodată a înfiinţat o asociaţie care nu este comunală, ci familială, nici nu are dreptul, conform legii, fiindcă din această asociaţie fac parte şi fiul, şi nora şi tot neamul”, a explicat Florin Ovidiu Hostiuc, fratele consilierul preşedinte la asociaţia “Soimul”, Ilie Hostiuc, despre care a arătat că nu se înţelege deocamdată cu el, spunând în plus că, de curând şi-a vândut şi oile pe care le avea.
“Noi nu avem absolut nimic nici cu domnul primar, nici cu domnul Hostiuc. Noi trebuie să apărăm interesul cetăţenilor care ne-au ales şi pe care îi reprezentăm”, a arătat Cornel Gulei, consilier local.O doamnă participantă la protest a scos în evidenţă o altă latură a atitudinii primarului Corjuc. Mergând la primărie să reclame că cineva a tăiat câţiva arbori care sprijineau malul unui pârâu, a fost dată afară de primar, mai să ia bătaie, după ce a fost întrebată dacă a filmat evenimentul. Atitudinea discreţionară a primarului Dumitru Corjuc a fost ieri un lait motiv în mai toate luările de poziţie ale participanţilor la discuţie. Faptul că nu a dorit să participe la întâlnirea de ieri şi a preferat să plece la Moara, trăgând după el şi oameni care ar fi dorit la rândul lor să îşi manifeste împotrivirea împotriva iniţiativelor promovate de el ca primar şi membru al familiei care a înfiinţat “Asociaţia pentru Dezvoltarea Agriculturii în comuna Ipoteşti”, a fost interpretat ca un gest de laşitate. Locuitorii comunei Ipoteşti aşteaptă pe de o parte, rezolvarea în instanţă a diferendului între primar şi Consiliul Local, iar pe de altă parte, aşteaptă clarificarea prin norme metodologice a modului în care va fi aplicată legea 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, conştienţi fiind de acum că dacă va trebuie să se facă asocieri chiar şi în vederea obţinerii de subvenţii europene, vor şti cum să procedeze. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Foresta încheie anul cu o deplasare dificilă la Bacău

  “Galben-verzii” joacă pe terenul celei de-a doua clasate sâmbătă, de la ora 14.00 Foresta …