Sunday , September 25 2022

Proiectul „Utilităţi şi Mediu” complică mai tare relaţia între Primăria Rădăuţi şi SC Servicii Comunale SA

radauti [800x600]

Există sume de bani de peste şase milioane de lei pe care cei de la SC Servicii Comunale SA susţin că ar trebui să le achite Primăria Rădăuţi, firma rădăuţeană de utilităţi susţinând că are hotărâri judecătoreşti în acest sens şi a solicitat un ajutor de la Prefectură

Ieri, 13 februarie, s-a întrunit la Prefectura Suceava, Comisia de Dialog Social pentru analizarea problemelor sesizate de către SC Servicii Comunale SA Rădăuţi cu privire la obligaţiile de plată restante ale Primăriei Rădăuţi.
Datoriile se ridică la suma de 6,1 milioane lei şi provin din neachitarea TVA-ului aferent investiţiilor făcute prin programul „Utilităţi şi Mediu standarde europene” în anul 2011, sume pentru care exista hotărâri definitive şi irevocabile, precum şi hotărâre judecătorească de executare.
Neplata acestor sume facturate de către societate către Primăria Rădăuţi poate conduce în viitorul apropiat la blocarea conturilor societăţii de către ANAF, iar în consecinţă prin neachitarea furnizorilor se va ajunge la întreruperea căldurii şi a apei calde în municipiul Rădăuţi.
Mai mult cei de la SC Servicii Comunale SA au sesizat faptul că în bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Rădăuţi pentru anul 2014 nu au fost prevăzute sume pentru stingerea acestor datorii, deşi în conformitate cu prevederile Legii 356/2013, legea Bugetului de stat „ordonatorii de credite au obligaţia ca în execuţia bugetelor să asigure achitarea plăţilor restante. Ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior”
In urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că singura soluţie de a ieşi din această situaţie este ca societatea să angajeze un credit pentru stingerea datoriilor faţă de bugetul de stat, pentru care este necesară asigurarea unei garanţii aprobate de Consiliul Local Rădăuţi.
„Deoarece SC Servicii Comunale SA asigură un serviciu public către populaţia municipiului este necesară implicarea Consiliului Local Rădăuţi. Trebuie convocată o şedinţă de îndată a Consiliului Local unde să fie explicată situaţia şi adoptată o soluţie comună care să ducă la deblocarea situaţiei”, a declarat prefectul judeţului Florin Sinescu. (D.P.)

Vezi si

Exercițiu tactic inedit, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc

În data de 22 septembrie, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” a avut loc …