Saturday , April 20 2024

Proiectul “Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”, lansat, ieri, la Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene

conf muzeu [800x600]

Sub forma unui schimb de experienţă, Muzeul Bucovinei, împreună cu Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi şi Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi desfăşoară acest proiect cu scopul protejării patrimoniului cultural mobil

Ieri, la Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene, reprezentanţi ai celor trei muzee: Muzeul Bucovinei, Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi şi Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi au ţinut o conferinţă de presă în care au explicat obiectivele, activităţile şi importanţa acestui proiect, finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013, Prioritatea 3 “Promovarea activităţilor people to people”. Proiectul “Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul” se va desfăşura pe trei sesiuni de informare.
Prima astfel de sesiune a început să se desfăşoare de ieri, la Suceava, la Muzeul Bucovinei şi va avea o durată de şapte zile, sesiunea a doua se va desfăşura pe o durată de cinci zile la Cernăuţi, iar ultima sesiune va dura tot cinci zile şi va avea loc la muzeul din Bălţi. Activităţile din cadrul proiectului se bazează pe protejarea patrimoniului cultural mobil şi se va axa pe evidenţa, gestiunea, inventarierea digitală a patrimoniului cultural mobil, instrumentele de lucru a le gestionarului de colecţie şi prezervarea patrimoniului cultural mobil. Grupul ţintă a acestui proiect este format din 24 de gestionari de colecţii din care 12 români, şase ucrainieni şi şase moldoveni şi încă 14 persoane din muzeele partenere implicate în proiect. Prin organizare, activităţi de coordonare şi comunicare, prin promovarea proiectului şi prin achiziţionarea de bunuri, echipamente şi servicii necesare derulării activităţilor, cele trei muzee implicate în proiect doresc să obţină o reţea muzeală trasfrontalieră trilaterală cu 24 de colecţii de patrimoniu digitizate şi 25 000 de piese de patrimoniu înregistrate şi fotografiate şi un registru digital unic de evidenţă a patrimoniului cultural mobil.
Totodată se doreşte ca, la încheierea activităţilor acestui proiect, muzeele să dispună de 42 de echipamente IT pentru digitizare şi valorificare, 44 de echipamente şi aparatură de măsură şi control a condiţiilor de microclimat şi un program cu licenţă elaborat pentru digitizarea patrimoniului.
Toate aceste rezultate, care se doresc a fi obţinute, vor ajuta la dezvoltarea cooperării, colaborării şi cunoaşterii reciproce între muzeele implicate, intensificarea schimbului şi transferului de cunoştinţe şi bune practici în domeniul protejării patrimoniului cultural mobil şi întreţinerea acestuia, precum şi îmbunătăţirea şi diversificarea ofertei muzeale prin valorificarea şi promovarea, în comun, a bunurilor culturale. De asemeni, protejarea eficientă a patrimoniului cultural mobil, va-lorificarea, digitizarea şi accesibilitatea acestuia online reprezintă o resursă importantă pentru dezvoltarea turismului şi îmbunătăţirea situaţiei econo-mice. (I. MOISII)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …