Thursday , April 25 2024

Proiecte regionale comune româno – polono – ucrainene, discutate la Lvov săptămâna trecută

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că la Lvov, într-o întâlnire cu repre­zentanți a patru regiuni ucrainene  și două vo­ie­vodate poloneze, s-au discutat trei su­biecte principale: redeschiderea punctelor de trecere a frontierei între România și Ucraina, autostrada Gdansk –  Cernăuți – Suceava – București – Sofia; traiul oamenilor din Carpații de Nord, mereu sub amenințarea viiturilor, atât în România, cât și în Ucraina și Polonia 

flutur conf de presa 16 aug 2016

Săptămâna trecută, președintele Con­siliului Județean Suceava, Gheor­­­ghe Flutur, s-a întâlnit la Lvov – Ucraina cu reprezentanți a patru regiuni din partea de vest a Ucrainei și cu cei a două voievodate poloneze. Gheorghe Flutur a arătat, într-o declarație de presă făcută sâmbătă  în cadrul manifestărilor prilejuite de demararea Programului Stefanian și a sărbătorii Zilele Sucevei, că dinspre partea română sunt aproape pregătite căile de intrare în țară din Ucraina prin cele patru puncte de trecere a frontierei de pe teritoriul județului Sucea­va, în condițiile în care pe data de 11 iunie a.c. Uniunea Europeană a  ridicat vizele de intrare în spațiul european pentru cetățenii ucraineni. Gheor­ghe Flutur a arătat că “în două săptămâni vom fi gata cu drumul de la Ulma, am început modernizarea drumului Fundu Moldovei – Izvoa­rele Sucevei”. Seful administrației publice județene a arătat că întâlnirea ce s-a desfășurat  în a doua parte a săptămânii trecute a avut trei obiective de discuții. Primul dintre acestea a vizat modernizarea de către partea ucraineană a drumurilor care să rea­lizeze racordul cu șoselele din Ro­mâ­nia, până la punctele de trecere a frontierei. “Avem circa 50.000 de locuitori în zona raionului Putila, care doresc să intre în România pe drumuri modernizate Conducerea de la Kiev și cea regională de la Cer­năuți doresc acest lucru și au dat asigurări că dacă în România se va vor moderniza drumurile de legă­tu­ră, o vor face și ei”, a spus Gheorghe Flutur.

Al doilea subiect discutat în cadrul întâlnirii de la Lvov l-a reprezentat proiectul de autostradă care să lege Marea Baltică de Marea Neagră, în care poate fi introdusă și Ucraina. “De la Gdansk la Cernăuți, Suceava, Bucu­rești, Sofia. Se scurtează cu 500 de kilometri un drum care altcumva trece prin Ungaria spre Marea Nea­gră. Polonia – Ucraina – România este drumul cel scurt și normal istoric. Pe noi nu ne mulțumește faptul că abia în 2022 se va avea în vedere această investiție. Insistența noastră este să se grăbească acest coridor cu Ucraina și Polonia. Mai spun că Polonia a dat drumul unui proiect de finanțare a șoselelor de centură pentru localitățile urbane, cu bani guvernamentali. Intre aceste localități, drumurile expres și autostrăzile vor fi construite cu bani europeni”, a precizat Flutur.

A treia temă discutată la Lvov a fost cea vizând problema regiunilor din zonele montane ale României, Ucrainei și Poloniei. “Polonia și Ro­mâ­nia ar dori să suplimenteze fonduri pentru populația din zonele de munte. Este nevoie de lucrări de îndiguiri de râuri, pentru a garanta siguranța vieții și agoniselii  oamenilor care trăiesc în partea nordică a munților  Carpați. Vom avea o în­tâl­nire cu comisarii europeni pentru a cere fonduri în acest sens. Si Ro­mâ­nia și Polonia avem o obligație ca vecini să ajutăm Ucraina”, a mai spus Gheorghe Flutur. Revenind la un proiect lansat zilele trecute, trenul Suceava – Cernăuți și retur, pentru care o călătorie ar costa doar 5 euro, președintele CJ Suceava a reamintit că marți, 27 iunie, va avea o o discuție mai amplă pe această temă. El a ținut să spună că un drum de la Suceava la Cer­năuți  va însemna cel mult două ore și jumătate, se presupune că în acest interval sunt incluse și procedu­rile vamale. “Eu cred că într-o lună de zile maximum (nu știu dacă vor fi alte restricții din partea vameșilor și poli­țiștilor de frontieră), acest tren Su­ceava – Cernăuți și retur va deveni funcțional”, a spus Flutur, care a aflat, în urma întâlnirii de la Lvov, că de mai multe luni, un tren asemănător între Ucraina și Uniunea Europeană funcțio­nează între Lvov – Ucraina și Przemysl – Polonia. (Neculai ROSCA)

 

 

 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …