Sunday , February 5 2023

Proiecte de 13,7 milioane euro pentru Spitalul Județean, aprobate în ședința Consiliului Județean

Trei proiecte vizând tot atâtea investiții noi care vor fi realizate la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” au fost votate, ieri, în ședința lunară a Consiliului Județean, cu 36 de voturi întrunind consensul tuturor aleșilor județeni prezenți. Proiectele prevăd amenajarea unui compartiment de chirurgie plastică și arși, prin supraînălțarea corpului E, construirea unui heliport pe terasa superioară a Spitalului și amenajarea unui nou bloc operator cu patru săli de operație pentru Neurochirurgie, Ortopedie și Chirurgie Infantilă, prin supraînălțarea corpului D.

Prima investiție este corpul D care va fi supraînălțat, pentru amenajarea a patru noi săli de operații – neurochirurgie, chirurgie infantilă și ortopedie. „Nu facem față. Dacă în 2009 erau undeva la 7.500-8.000 de intervenții în blocurile operatorii, acum sunt 14.500-15.000. S-a dublat numărul de pacienți care sunt operați la Suceava”, a spus șeful administrației județene. Până acum, SJU Suceava dispune de nouă blocuri operatoare și câteva cu specific ORL, Oftalomologie, Obstretică. Investiția (construcția și dotarea cu aparatură de ultimă generație) se ridică la suma de 7,8 milioane de euro – din fondurile Consiliului Județean și ale Spitalului Județean Suceava.

A doua investiție va fi și un corp nou pentru chirurgie plastică și arși, proiectul fiind înaintat la Ministerul Sănătății, președintele CJ precizând că sunt încurajate aceste investiții – valoarea investiției de la SJU Suceava fiind estimată la 4,6 milioane de euro, cu tot cu dotări. Și în acest caz , soluția proiectantului a fost supraînălțarea corpului E al SJU. „Noi nu avem banii în momentul acesta, dar ne trebuie o astfel de investiție și la Suceava. Viața a arătat că până ajungi la București sau unde sunt astfel de secții e nevoie să avem și noi aici la Suceava așa ceva. Îmi exprim speranța că Ministerul Sănătății ne va aloca niște fonduri pentru că au programe speciale în această direcție”, a precizat Gheorghe Flutur, în opinia căruia Suceava merită susținerea Ministerului Sănătății pentru că foarte multe investiții le facem CJ Suceava fără a mai aștepta fonduri din alte părți.

Cea de-a treia investiție este construcția unui heliport – o pistă care are o suprafață de 430 de metri pătrați, ce urmează a fi amenajată chiar pe acoperișul SJU, valoarea estimată proiectului este de 1,3 milioane de euro. „Avem nevoie de acest punct unde să vină elicopterul să preia pacientul, să-l ducă (la alte centre universitare mari din țară – n.r.), să-l aducă și dorim să facem această investiție”, a mai spus președintele CJ Suceava. (D.P.)

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …