Tuesday , April 16 2024

Proiect pentru igienizarea Curţii Domneşti, pe agenda de lucru a consilierilor locali la şedinţa din această lună

Repunerea în circuitul public al “kilometrului zero” al municipiului Suceava va face obiectul unui proiect de hotărâre de consiliu local. Deputatul liberal Ioan Bălan arată că o asemenea acţiune de curăţenie şi igienizare a spaţiului din centrul municipiului, obturat de ani întregi de panourile metalice ale SC Restaco, vine ca iniţiativă din partea cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite  care sunt adevăraţii “coproprietari” ai Sucevei  

 

curtea domneasca 1 [800x600]
Asa arata acum Curtea Domneasca a Sucevei

In conferinţa de presă de ieri, organizată de preşedintele organizaţiei municipale a PNL Ioan Bălan care se află în competiţie internă în cadrul organizaţiei municipale a Partidului Naţional Liberal pentru a fi desemnat candidat la funcţia de primar al municipiului Suceava la alegerile de anul viitor, a pus în discuţie un proiect care poate fi uşor pus în aplicare, dacă aleşii locali vor fi de acord, la viitoarea şedinţă de consiliu local municipal Suceava. Este vorba despre readucerea în spaţiul public a zonei “Curtea Domnească”, care de mulţi ani este îngrădită  pentru suceveanul de rând cu paravane din tablă. Acestea obturează pe de o parte vederea către vestigiile vechi de mai bine de jumătate de mileniu, dar în acelaşi timp oferă posibilitatea unor concitadini de a plasa gunoaiele la adăpostul privitorilor.

Concret, a explicat viceprimarul Lucian Harşovschi, invitat de deputatul Ioan Bălan la conferinţa de presă, Curtea Domnească, “protejată” de panourile înalte de doi metri montate de firma RESTACO, s-a transformat într-o groapă de gunoi, pentru unii dintre locuitorii din buricul târgului. Mai mult, vechile ruine sunt năpădite de buruieni mai înalte decât zidurile vechii curţi domneşti transformând zona inundată de gunoaie într-o veritabilă “şerpărie”.
Ca atare, în şedinţa ordinară din această lună a consiliului local Suceava, se va supune votului aleşilor locali un proiect privind igienizarea şi cosmetizarea zonei, înlocuirea panourilor din tablă cu garduri prin care vestigiile vor putea fi văzute, montarea unor bănci, realizarea unor alei care să facă vizitabil măcar cu privirea de către suceveni acest perimetru cu o deosebită încărcătură istorică. Se va cere sprijinul Muzeului Bucovinei pentru supevizarea investiţiei, astfel încât, cum a completat Ioan Bălan, să nu se mişte nicio piatră din sit, dar să îl facă totodată vizibil.
Deputatul Ioan Bălan care este, precum se ştie, în competiţie internă în cadrul PNL Suceava pentru desemnarea sa drept candidat la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, a arătat că proiectul “Stefanian”, iniţiat de senatorul Gheorghe Flutur, în perioada în care a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava a fost preluat de el şi de echipa lui, pentru candidatura la Primăria municipiului Suceava în mandatul 2016-2020. Reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei este deja un lucru bine făcut, în cadrul acestui proiect amplu. Trebuie respectată atitudinea constructorului sucevean ce a realizat lucrările de reabilitare şi care, fără să obţină vreun profit şi-a asumat responsabilitatea de a rea-duce în centrul Sucevei, lângă Palatul Administraţiv, a statuii lui Petru Muşat, domnitorul în vremea căruia a fost pentru prima dată atestată documentar Suceava, în urmă cu peste 525 de ani (este vorba despre firma General Construct, n.r.). “Un lucru bun care, deşi nu-i va aduce niciun profit, îşi va lega numele de acest eveniment – reaşezarea statuii Voievodului Petru Muşat, acolo unde îi este locul, în centrul Sucevei”, a spus Ioan Bălan.curtea domneasca placa [800x600]
El a mai arătat că o altă  acţiune din cadrul acestui proiect “Stefanian” vizează reabilitarea statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare. “Sucevenii m-au întrebat – ce veţi face concret? Eu m-am consultat cu colegii din Consiliul Local şi am decis să facem un proiect de hotărâre ce va fi suspus votului aleşilor locali în anul viitor, pentru a se asigura finanţarea atât pentru reabilitarea monumentului, cu reamplasarea mozaicului care era cât pe ce să fie furat, la un anumit moment dar şi pentru amenajarea zonei de odihnă din jur, precum şi a căilor de acces. Acestea, alături de proiectul mare privind reabilitare Curţii Domneşti şi pentru care studiul de fezabilitate a fost realizat deja de o firmă spaniolă, precum şi cel legat de repunerea în valoare a Hanului Domnesc, sunt reperele proiectului mare iniţiat de Gheorghe Flutur în Suceava, pe care eu doresc să îl duc la îndeplinire”, a arătat Ioan Bălan. El a mai punctat că toate acestea chestiuni, sunt puse  pe tapet de  cetăţenii suceveni  care sunt “izvorul ideilor de dezvoltare a oraşului. Iar faptul că ei plătesc impozite şi taxe, îi fac să fie coproprietari ai Sucevei”, a declarat Ioan Bălan. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Noi transporturi ilegale de lemn depistate de polițiștii suceveni  

Luni dimineață, la orele 04.45, patrula auto din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, a oprit …

One comment

  1. Iarasi sunt chemati sa isi dea in petic consilierii locali? Acum au vazut in ce hal este Curtea Domneasca? Au vazut ca nu mai pot sa isi faca imagine cu statuia lui Petru Musat si s-au gandit ei ca merge si altceva? Pe cand oare starea deplorabila a Casei de Cultura, starea dramatica a Statuii lui Stefan cel Mare sau cea tragica a Consiliului Local – fiecare consilier aproape ca poate fi un monument de ineficienta.