Friday , April 26 2024

Proiect de prevenire a fenomenului de „bullying” la Scoala Gimnalizală nr.2 din Vatra Dornei

La acțiunile interactive și seminariile de lucru au participat peste 200 de elevi, dar și 18 profesori și 40 de consilieri psihopedagogi din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava 

 no bullying

În perioada 4 – 6 mai 2017, la Scoala Gimnazială nr. 2 Vatra Dor­nei a fost implementat un amplu proiect de prevenire a victimizării minorilor ca urmare a hărțuirii, abu­zurilor emoționale și fizice, discriminării de orice gen. La acțiunile interactive și seminariile de lucru au participat peste 200 de elevi, dar și 18 profesori și 40 de consilieri psiho­­pedagogi din cadrul Centrului Ju­dețean de Resurse și Asistență Edu­cațională Suceava. De asemenea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava au susținut prezentări și au derulat activități preventive.

De regulă, când vorbim de violență școlară ne raportăm la actele de violență fizică ce se petrec în incinta unității de învățățmânt. De multe ori, însă, tratamentul discriminatoriu la care este supus un minor, jignirile zilnice venite din partea unor colegi, au efecte mult mai gra­ve pe termen lung în ceea ce pri­vește dezvoltarea copilului.

La Scoala Gimnazială nr. 2 Vatra Dornei, sub coordonarea profesorului psiholog școlar Mihaela Aico­boae și cu sprijinul psihologului Delia Drăgan a fost inițiat un proiect inedit de prevenire a fenomenului de „bullying”, toți elevii fiind implicați în activități interactive de conștientizare a acestui fenomen și de prevenire a acestuia.

Elevii au creat jocuri de rol și au realizat clipuri video cu mesaj preventiv, au desenat afișe și au realizat prezentări proprii cu privire la fenomenul de „bullying”. Unii au avut curajul să își descrie propriile experiențe și au povestit prin ce au trecut atunci când au fost jigniți sau puși în situații de inferioritate.

Toate produsele de proiect și toate experiențele tinerilor au fost prezentate în ziua de 4 mai 2017 în fața a peste 40 de consilieri psihope­dagogi și a directorului Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava – profesoril psiholog Maria Pavelescu.

Timp de patru ore au fost organizate dezbateri și au fost prezentate tehnici de intervenție preventivă.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava au prezentat aspecte legislative și modalități de prevenire a situațiilor de risc victimal. De ase­menea, polițiștii au insistat asupra dezvoltării relației elev – părinte – profesor – polițist, comunicarea deschisă și permanentă și abordarea timpurie a unor astfel de situații putând preveni evenimentele negative. Totodată, polițiștii au prezentat cauzele și implicațiile fenomenului de „bullying” asupra dezvoltării psihice a minorului, inclusiv cu efect asupra dezvoltării unor comportamente de tip predelictual și ­delic­­tual. (D.Z.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …