Thursday , September 29 2022

Proiect comun realizat de Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și Garda Națională a Ucrainei pentru prevenirea crimei organizate

Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava beneficiază de fonduri europene pentru construirea unei piste de pregătire colectivă, organizarea unor schimburi de experiență și antrenamente comune, achi­zițio­­narea unei autospeciale și dotarea grupei de intervenție antiteroristă cu materiale specifice.

Miercuri, 4 martie a.c., la Suceava a avut loc conferința de presă prilejuită de desfă­șu­ra­rea activităților în cadrul unui proiect fi­nanțat prin programul de finanțare PCT Interreg România-Ucraina 2014-2020, al cărui beneficiari sunt Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și Garda Națională a Ucrainei. În cadrul proiectului “Consolida­rea capacităților de pregătire a grupei de acțiuni speciale prin dezvoltarea unor programe complexe de pregătire fizică și de evaluare psihologică”, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava are calitatea de lider de proiect.

Conferința a fost susținută de Daniel Prorociuc – subprefect al județului Suceava, maior Vitalii Guzii – manager de proiect din partea ucraineană și ofițer în structura centra­lă a Gărzii Naționale a Ucrainei și locotenent-colonel Lungu Marian-Mihai – ins­pector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.

Astăzi, 5 martie a.c., în orașul Ivano-Frankivsk din Ucraina urmează să se desfă­șoare activitatea de deschidere a unui alt proiect, finanțat prin același program –“Consolidarea capacității instituționale și tehnice de a interveni în sprijinul structurilor specializate care luptă împotriva crimei organizate”, proiect în cadrul căruia Garda Națională a Ucrainei are calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul de Jandarmi Jude­țean Suceava are calitatea de partener.

Contractele de grant pentru cele două proiecte finanțate prin programul de fi­nanțare PCT Interreg România-Ucraina 2014-2020 au fost semnate în ziua de 26 noiembrie 2019, la sediul Biroului Regional de Coperare Transfrontalieră Suceava și în orașul Ivano-Frankivsk din Ucraina.

Proiectele (RO-UA TP, cod EMS-ENI:2SOFT/4.3/97 și RO-UA SITC, cod EMS-ENI:2SOFT/4.3/99) se înscriu în Prioritatea 4.3 a programului de finanțare – Preve­nirea și combaterea criminalității or­gani­zate și cooperarea polițienească și au ca obiectiv principal creșterea siguranței și securității cetățenilor care trăiesc în regiunile zonei comune de frontieră și în special identificarea soluțiilor optime în ceea ce privește lupta împotriva crimei oganizate din re­giu­ne. Acestea urmăresc consolidarea capa­cită­ților de formare a grupei de acțiuni speciale prin dezvoltarea unor programe complexe de pregătire fizică și de evaluare psihologică și consolidarea capacității instituționale și tehnice de a interveni în sprijinul structurilor spe­cializate care luptă împotriva crimei organizate.

Activitățile propuse în cadrul proiectelor, pentru partea română, vizează modernizarea și dotarea laboratorului psihologic al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, construirea unei piste de pregătire colectivă, organizarea unor schimburi de experiență și antrenamente comune, achiziționarea unei autospeciale și dotarea grupei de intervenție antiteroristă cu materiale specifice. Perioada de implementare a proiectelor este de 18 luni.

Vezi si

Primarul Lungu felicită Foresta după meciul cu UTA Arad și anunță că acum se toarnă fundațiile la Baza sportiva tip 1, unde va fi construit un nou stadion

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a participat la meciul de fotbal din Cupa României dintre …