Thursday , February 9 2023

Proiect al USV pentru protejarea patrimoniului construit din mediul rural

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) implementează, în perioada aprilie 2018 – septembrie 2020, proiectul ”PORT Cultural: PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potențial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală”. Proiectul este finanțat de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Proiectul „PORT Cultural” continuă preocupările USV în domeniul protejării peisajului cultural, materializate în anii trecuți prin activitățile derulate în cadrul programului „Salvează Satul Bucovinean”. Proiectul reunește pentru prima dată într-un cadru integrat principalele probleme actuale legate de dezvoltarea comunităților rurale din Bucovina și Transilvania de Sud, printr-o analiză inovatoare a două aspecte majore: dispariția clădirilor tradiționale din peisajul satului românesc și nevoia de valorificare a patrimoniului construit prin antreprenoriat.

Proiectul va urmări identificarea de soluții de sprijinire a partenerilor din mediul rural și a proprietarilor de construcții reprezentative pentru patrimoniul construit,  prin dezvoltarea cadrului  antreprenorial și cel durabil și prin îmbunătățirea competențelor în ceea ce privește dezvoltarea strategică a comunităților. Identificarea obiectivelor valoroase și documentarea etno-istorică vor fi dezvoltate și completate de soluții de arhitectură, de transformare a clădirilor vechi și adaptare a lor la funcționalitatea modernă. Planurile de arhitectură urmează să fie puse la dispoziția comunităților din cele două zone țintă (Bucovina și Transilvania de Sud), cu speranța că acestea vor fi folosite de cei care doresc să păstreze și să transforme casele tradiționale, cât și de  cei ce doresc construcții noi în mediul rural, cu respectarea peisajului construit existent.

Alături de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, parteneri în cadrul proiectului PORT Cultural (PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0884) sunt Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Institutul „Bucovina” al Academiei Române, Universitatea de Medicină, Farmacie, științe și Tehnologie din Târgu Mureș, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism și Institutul de Economie Națională, Academia Română. Persoana de contact și coordonator al consorțiului este, prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean de la  Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …