Thursday , April 18 2024

Programul “After School” începe să fie la modă şi la Suceava

gradinita

Deocamdată, doar trei unităţi de învăţământ din municipiul Suceava au programe de tipul “Scoala după Scoală”

Si în învăţământul sucevean începe să-şi facă simţită prezenţa, din ce în ce mai pregnantă, învăţământul opţional de după şcoală, tip – “after school”. Chiar dacă, aşa cum am aflat de la profesoara Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Scolar, nu există o metodologie a Ministerului Educaţiei Naţionale, foarte clară în acest sens, sunt câteva unităţi de învăţămînt care au dat curs acestui tip de program.
La Scoala Gimnazială nr 4 din Suceava, aproape 90 de elevi de la învăţământul primar sunt înscrişi în programul “Timpul liber pas cu pas”. “In parteneriat cu ISJ, acest program se desfăşoară de 2 ani la şcoala noastră. Masa de prânz se serveşte la cantina Liceului de Informatică, printr-un protocol de colaborare pe care îl avem cu această unitate de învăţământ. Elevii iau masa în intervalul orar 12 -13 iar până la ora 15,30, când părinţii vin sa-i ia, aceştia desfăşoară activităţi didactice cât şi opţionale de informatică, înot dar şi de studiere a limbii engleze”, ne-a declarat profesoara Petronela Bobric, director la Scoala Gimnazială nr. 4 din municipiul Suceava. Pentru o zi de “after school” la acestă unitate, părinţii trebuie să plătească 17 lei, dintre care 7 lei reprezintă contravaloarea prânzului, iar 10 lei sunt pentru activităţile didactice în cadrul cărora elevii îşi fac temele pentru a doua zi.
La Scoala Gimnazială nr. 1 Suceava sunt 40 de elevi din clasele I-IV care rămân la şcoală după terminarea orelor de curs. Aceştia iau masa de prânz în cantina Colegiului Nr 4, doar aproximativ jumătate dintre părinţi plătind pentru o masă caldă, după cum am aflat de la profesoara , Gabriela Mihai, director al Scolii nr.1, ceilalţi venind cu pachet de acasă. Activitatea de după şcoală se desfăşoară după un orar stabilit, elevii ştiind exact ce fac în fiecare zi, iar înscrierile se fac pe baza unei fişe în care părinţii menţionează dacă cei mici sunt sub tratament sau suferă de unele alergii. “Vrem să promovăm o şcoală vie, deschisă comunitaţii. Venim în sprijinul părinţilor ocupaţi iar acest program este cerut de către ei”, a completat profesoara Gabriela Mihai, director al acestei unităţi de învăţământ.
La Liceul Teoretic “Filadelfia” Suceava sunt aproximativ 20 de elevi de la învăţământul primar, cuprinşi în programul “Scoala după Scoală”. Aici părinţii plătesc câte 25 de lei pe zi, dintre care 10 lei sunt pentru prânzul celor mici, iar 15 pentru activitatea didactică. Părinţii sunt aşteptaţi să-şi ia copiii acasă în jurul orei 17.00. “Am iniţiat această ofertă educaţională având în vedere nevoile societăţii contemporane şi faptul că timpul efectat copiilor este din ce în ce mai redus, părinţii fiind ocupaţi întreaga zi. Acest program este conceput în aşa fel încât să ofere activităţi cu caracter universal”, ne-a declarat profesoara Magda Nichifor, director la Liceul “Filadelfia”.
Si la alte unităţi de învăţămînt din oraş se doreşte înfiintarea unor programe similare dar din cauza lipsei unei Metodologii clare în acest sens cât şi din cauza lipsei de spaţiu, acest proces este îngreunat. “Am avut în anii trecuţi prin voluntariatul cadrelor didactice acest tip de program dar acum aşteptăm o reglementare a Ministerului în acest sens. Părinţii sunt interesaţi dar pentru moment nu-i putem ajuta”, ne-a declarat profesoara Dorina Murariu, director la Scoala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava. (Cristina RUSTI)

Vezi si

18 percheziții la Hânțești și Vârfu Câmpului, într-un dosar de braconaj piscicol

Poliţiştii din Botoşani efectuează, miercuri dimineaţă, 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, …