Profesorul Costan Costică și arhitectul Doru-Ghiocel Olaș, propuși pentru titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Suceava

reportersite
24 mai 2016, 8:46

Profesorul de fizică de la Colegiul „Stefan cel Mare” a condus către olimpiade naționale peste 63 de elevi, cinci dintre aceștia întorcându-se cu distincții de la olimpiade internaționale. Arhitectul Doru-Ghiocel Olaș a proiectat Catedrala „Nașterea Domnului” din Suceava, dar și alte lăcașuri de cult din oraș, devenind o persoană care „a marcat imaginea arhitecturală a orașului Suceava”  

primarie - 001 [800x600]Consilierii locali municipali suceveni sunt chemați să voteze în ultima ședință de Consiliu Local al municipiului Suceava, convocată pentru ziua de joi, 26 mai 2016, două proiecte de hotărâre privind conferirea titlului de „Cetățean de Onoare al municipiului Suceava”. Una dintre propuneri îl vizează pe cunoscutul profesor de fizică sucevean Costan Costică, iar cealaltă propunere este pentru arhitectul Doru-Ghiocel Olaș. Amândouă proiecte de hotărâre sunt inițiate de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, și de viceprimarul municipiului, Lucian Harșovschi.

Conform expunerii de motive ce va fi prezentată consilierilor locali suceveni, profesorul Costan Costică, într-o perioadă de peste 40 de ani, de când și-a început cariera ca dascăl la Colegiul Național „Stefan cel Mare”, peste 63 de elevi ” antrenați” de el s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de Fizică, iar o mare parte dintre aceștia au fost și laureați.  Dintre cinci, cinci s-au calificat la olimpiadele internaționale de Fizică din Austria, Olanda, China, Australia, Italia, obținând trei medalii și două premii. In plus, sute de tineri au fost premiați în cadrul competițiilor naționale, interjudețene și județene, în baza pregătirii la disciplina Fizică, la clasa profesorului Costan Costică.

De menționat că recomandarea, care conține cele câteva informații privind activitatea profesorului de fizică de la „Stefan cel Mare” este semnată chiar de directorul acestei reprezentative instituții de învățământ, profesorul Dan Popescu, care nu ezită a recomanda „cu multă responsabilitate și plăcere, acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al municipiului Suceava, domnului Costan Costică”. Profesorul Costan Costică este acum pensionat, dar încă lucrează la Colegiul Național „Stefan cel Mare” ca profesor de fizică, în regim de plată cu ora.

In ceea ce îl privește pe arhitectul sucevean Doru-Ghiocel Olaș, propunerea, asumată de inițiatorii proiectului de hotărâre de consiliu local, a fost formulată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților – Protopopiatul Suceava II, Parohia „Nașterea Domnului” – Catedrala Ortodoxă Suceava. Principalul motiv al recomandării îl constituie faptul că lăcașele de cult proiectate de arhitectul Doru-Ghiocel Olaș au marcat imaginea arhitecturală a orașului Suceava. Recomdarea pentru conferirea acestei distincții vine ca urmare a ridicării Catedralei „Nașterea Domnului”, la care se adaugă și alte lucrări realizate de arhitectul Doru-Ghiocel Olaș.

In recomandarea semnată de preotul paroh al Catedralei „Nașterea Domnului”, Petru Argatu, se arată că doar în municipiul Suceava, un număr de cinci monumente de cult ortodox au fost proiectate de arhitectul Doru Olaș, fiind vorba despre Biserica „Sfântul Mina” din cartierul Obcine, Biserica „Sfânta Cruce” din același cartier, Biserica „Sfântul Gheorghe” din incinta Unității de Pompieri, Biserica „Sfântul Gheorghe” de pe strada Jean Bart din cartierul Burdujeni și, nu în ultimul rând, Biserica „Nașterea Maicii Domnului” de pe strada Anastasie Crimca, din spatele Palatului Justiției. Alături de acestea sunt evocate și alte obiective arhitectonice care au dus la îmbogățirea fondului arhitectural religios, aducându-se în discuție și faptul că proiectul pe care arhitectul sucevean Doru-Ghiocel Olaș l-a prezentat pentru Catedrala Neamului de la București, deși nu a fost cel ales, a fost apreciat, astfel încât Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților i-a acordat arhitectului Ordinul „Stefan cel Mare și Sfânt”. (N.R.)