Thursday , April 18 2024

Profesorii suceveni nu vor primi bani pentru plata restanțelor salariale

Se pare că fondurile necesare acestor plăți nu au fost prinse în rectificarea bugetară. In județul nostru sunt profesori care au hotărâri judecătorești din 2014 și încă nu au intrat în posesia banilor. “Guvernul României trebuie să se aștepte, în perioada următoare, la demararea procedurilor pentru executarea silită a acestor sentințe judecătorești”, a declarat președintele ASI Suceava, Giani Leonte 

Sindicaliștii suceveni din învățământ susțin că s-au săturat să primească promisiuni în locul banilor. Mai exact, aceștia solicită drepturile salariale câștigate în instanță, în caz contrar menționând că vor lua atitudine. Răbdarea acestora a ajuns la limită, mai ales că guvernanții îi ignoră, iar în ultima rectificare bugetară  nu au fost incluse sumele pentru plata restanțelor conform sentințelor judecătorești, așa cum prevede legea. “Această atitudine față de colegii noștri care au sentințe judecătorești din anii trecuți și care nu sunt puse în executare va crea o stare justificată de profundă nemulțumire, iar Guvernul României trebuie să se aștepte, în perioada următoare, la demararea procedurilor pentru executarea silită a acestor sentințe judecătorești”, a declarat președintele Aliantei Sindicatelor din Invatamant (ASI) Suceava, Giani Leonte, care a completat că Guvernul României are obligația de a asigura fondurile necesare pentru plata tranșei drepturilor salariale aferente anului 2018 și a restanțelor de anul trecut, drepturi stabilite prin sentințele judecătorești. “Aceste sume ar fi trebuit să fie cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2018, lucru care nu s-a întâmplat. Guvernanții au promis că aceste restanțe salariale legale vor fi acordate la rectificarea bugetară din luna noiembrie. Constatăm însă că această ­promi­siune este încălcată, ceea ce creează nemul­țumiri în rândul membrilor noștri”, a completat  Giani Leonte.

Deoarece lucrurile nu au evoluat în direcția dorită de cadrele didactice sucevene, sindicaliștii au anunțat că în perioada următoare vor fi demarate procedurile pentru executarea silită a acestor sentințe judecătorești, în vederea recuperării drepturilor câștigate în instanță.

“Nu este normal ce se întâmplă, în condițiile în care avem în județ sentințe judecătorești din 2014, iar cadrele didactice respective nu și-au primit încă banii”, este de părere și liderul sindical Traian Pădureț. Sumele așteptate de cadrele didactice trebuie plătite în urma unor sentințe judecătorești prin care dascălii au primit aceste drepturi aferente tăierilor de 25 la sută din salariile pe 2010. Alte tranșe privind aceste drepturi au fost plătite dascălilor în anii trecuți. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

One comment

  1. …bine că pentru ei, cei de la putere, se gasesc totdeauna banii pentru salarii mărite sau speciale.
    Profesorii, ca întodeauna sun lași, fricoși … sunt blegi și tac…