Wednesday , October 4 2023

Profesorii protestatari au încheiat a doua săptămână de grevă generală cu un marș la care s-au alăturat elevi și prorectorul USV Mihai Dimian (FOTO, VIDEO)

”Suntem în a doua săptămână de grevă generală și nu ne vom opri. Să arătăm că suntem uniți. Este liantul, este arma cu care noi vom duce și vom birui această bătălie. Bătălie care va mai dura. Așa vrea Guvernul. Ne înarmăm cu putere, iar răspunsul pe care îl dăm noi celor care ne conduc este prezența noastră aici, în stradă. Nu cedăm! Ne jucăm ultima carte. Ori ei, ori noi!”, a transmis președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, prof. Giani Leonte, care i-a îndemnat pe participanți să revină cu forțe proaspete după minivacanța de 1 iunie și Rusalii, pentru că greva generală din școli continuă.

Greva generală a profesorilor și angajaților din unitățile de învățământ sucevene a continuat, în același ritm, și miercuri, atât în școli, cât și pe stradă. Circa 1.500 de persoane s-au adunat în centrul municipiului Suceava în jurul orei 11.00, scandând lozinci împotriva guvernanților, cerând respect și îndemnând la solidaritate. Au luat cuvântul, pe rând, lideri sindicali, dar și prorectorul USV Mihai Dimian, care a transmis profesorilor prezenți la miting susținerea colegilor din mediul academic.

”Mă aflu aici din respect pentru dumneavoastră, din respect pentru educație. În primul rând, eu sunt un produs al educației din România și oriunde m-am dus în această lume, că a fost Washington, că a fost Paris, că a fost Berlin, am avut succes datorită acestei educații. Deci asta este ceea ce cerem, în primul rând, cerem respect pentru ceea ce realizați dumneavoastră în fiecare zi. Atunci când semnezi un pact național pentru educație, trebuie să îl și respecți. Iar dacă în urmă cu 15 ani s-a promis alocarea a 6% din PIB pentru educație, de către toate partidele, acest lucru nu s-a întâmplat. Dacă nu poți să o faci anul ăsta sau anul următor măcar arăți că vrei să faci, că ceea ce ai semnat este o credință a ta, că respecți educația și crești anual ponderea alocată din PIB educației. Dacă educația este prioritate națională, de ce suntem pe ultimul loc în bugetul alocat educației ca pondere din PIB? Dacă educația este prioritate națională într-o țară considerată dezvoltată și modernă, de ce suntem sub ponderea alocată de multe țări din Africa acestei educații? Nu putem fi prezentați în ontinuare ca leneșii acestei națiuni, ca fiind persoane care lucrează 20 de ore pe săptămână și luăm bani pentru 40. Nu putem fi prezentați în continuare ca persoane care au 3 luni de vacanță, că știm foarte bine că muncim uneori și 60 de ore pe săptămână, că avem de organizat admiteri, că avem de organizat concursuri, că vara ne-o petrecem de cele mai multe ori organizând olimpiade, tabere și alte activități pentru elevi și studenți”, a declarat prorectorul USV Mihai Dimian.

La mitingul de miercuri, al patrulea de la debutul grevei generale în învățământ, au fost prezenți mai mulți elevi care și-au manifestat sprijinul față de profesorii de la clase, iar reprezentanta Consiliului Elevilor de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava a rostit un discurs în fața participanților la miting și a transmis mulțumiri cadrelor didactice pentru că ”dumneavoastră sunteți cei pe umerii cărora se ridică viitorul acestei națiuni. Elevii vă sunt solidari. Elevii vă sunt alături. Pentru dumneavoastră și pentru viitorul acestei țări. Pentru asta luptăm. Vă mulțumim!”.

După discursurile motivaționale rostite la microfon în fața mulțimii, protestatarii au pornit în marș spre sediul PSD, apoi au continuat spre sediul PNL, iar pe tot parcursul au fost însoțiți atât de prorectorul Mihai Dimian, cât și de elevi.

”Suntem în a doua săptămână de grevă generală și nu ne vom opri. Să arătăm că suntem uniți. Este liantul, este arma cu care noi vom duce și vom birui această bătălie. Bătălie care va mai dura. Așa vrea Guvernul. Ne înarmăm cu putere, iar răspunsul pe care îl dăm noi celor care ne conduc este prezența noastră aici, în stradă. Nu cedăm! Ne jucăm ultima carte. Ori ei, ori noi!”, a transmis președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, prof. Giani Leonte, care i-a îndemnat pe participanți să revină cu forțe proaspete după minivacanța de 1 iunie și Rusalii, pentru că greva generală din școli continuă. (Oana NUȚU)

Vezi si

Motorina s-a scumpit din nou, prețul se apropie tot mai mult de 8 lei pe litru

Petrom, liderul pieței carburanților, a scumpit marți, 3 octombrie, motorina standard cu 5 bani pe …