Friday , June 2 2023

Producătorul de ape minerale BUCOVINA, cumpărat de o mare companie poloneză

Grupul Maspex Wadowice, unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, deţinătorul brandurilor Tedi şi Tymbark, a semnat un contract condiţional pentru preluarea companiei “Rio Bucovina” . Tranzacţia include, printre altele, achiziţionarea celor trei facilităţi de producţie ale societăţii Rio Bucovina (localizate în Vatra Dornei, Timişoara şi Giurgiu), precum şi a brandului “Bucovina” . In acte, acum proprietar al Rio Bucovina SRL este omul de afaceri sirian Mohamed Samer Hazam, un fost partener de afaceri al lui Omar Hayssam, cel care a controlat iniţial business-ul . O investigaţie RISE Project  a demonstrat însă că, de fapt, “Bucovina” a reintrat discret în 2013 sub controlul familiei lui Omar Hayssam, fraţii sirianului preluând afacerea prin intermediul unui SRL bulgăresc din oraşul Ruse 

 rio-bucovina [800x600]


Grupul Maspex Wadowice a semnat un contract condiţional pentru preluarea companiei Rio Bucovina, unul dintre cei mai importaţi producători pe piaţa apelor îmbuteliate din România, informează un comunicat al companiei. Condiţia intrării în vigoare a acestui contract o reprezintă obţinerea aprobării Consiliului Concurenţei din România precum şi efectuarea cu succes a acţiunii de due diligence.
Potrivit datelor Oficiului Natoinal al Registrului Comerţului, compania Rio Bucovina SRL aparţine SC Emparador SRL, o societate cu sediul social la Ruse, Bulgaria. La “persoane împuternicite” figurează omul de afaceri sirian Mohamed Samer Hazam, un fost partener de afaceri al lui Omar Hayssam, cel care a controlat iniţial business-ul.
O investigaţie RISE Project din octombrie 2014, publicată la acea vreme de cotidianul OBIECTIV, arăta că fraţii lui Omar Hayssam, condamnaţi la închisoare în dosarul fugii sirianului din ţară, deţineau o felie importantă din piaţa autohtonă a apelor minerale. Compania Rio Bucovina, al treilea jucător din piaţă, a reintrat discret în 2013 în controlul familiei lui Omar Hayssam. Fraţii sirianului au preluat afacerea prin intermediul unui SRL bulgăresc din oraşul Ruse. Procurorii care i-au investigat pe cei doi Omar susţin că ei au fost doar simpli interpuşi pentru Hayssam, ce conducea cu autoritate afacerile familiei.
Confrorm HotNews, tranzacţia include, printre altele, achiziţionarea celor trei facilităţi de producţie ale societăţii Rio Bucovina (localizate în Vatra Dornei,Timişoara şi Giurgiu), precum şi a brandului “Bucovina”.
“În România deţinem o poziţie foarte bună pe segmentul produselor instant, cu brandurile La Festa şi Ekland, pe piaţa sucurilor, nectarurilor şi a băuturilor răcoritoare cu brandurile Tedi şi Tymbark, iar la categoria crackers şi brezels cu brandul Salatini. Pe piaţa apelor minerale nu am fost prezenţi până acum, iar aceasta este o categorie care se află în creştere. În prezent, segmentul apelor minerale ocupă o cotă de 50% din piaţa băuturilor nealcoolice din România. Comparativ, piaţa băuturilor răcoritoare reprezintă 10%. Brandul Bucovina va creşte semnificativ competitivitatea noastră şi va consolida poziţia companiei pe piaţa românească. În plus, în România consumul de apă îmbuteliată se află încă la un nivel scăzut, comparativ cu alte ţări din Europa, ceea ce, cu certitudine, ne creează o perspectivă de dezvoltare, la aceasta contribuind şi tendinţele spre un mod de viaţă sănătos.”, a declarat Krzysztof Pawinski, Preşedintele Consiliului de Adminstraţie al Grupului Maspex Wadowice.Maspex_Wadowice_2 [800x600]
“Achiţionarea companiei Rio Bucovina de către una dintre cele mai mari companii poloneze din Europa Centrală şi de Est va constitui un moment foarte important pentru piaţa de FMCG din România. Ca parte a Grupului Maspex, alături de Tymbark Maspex România, Rio Bucovina îşi va consolida şi mai mult poziţia pe piaţa producătorilor de apă minerală naturală, apă de izvor şi apă de masă din România. Sunt sigur că experienţa companiei poloneze, precum şi obiectivele ambiţioase ale acesteia privind portofoliul de produse vor contribui substanţial la dezvoltarea continuă a brandurilor deţinute de compania Rio Bucovina.”, adeclarat Dorel Radu, Director general Rio Bucovina.
Conform economica.net, grupul Maspex este un cunoscut producător de produse instant, de sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare, de paste făinoase, biscuiţi săraţi (crackers) şi covrigei (brezels). Grupul a intrat pe piaţa românească în anul 1996 şi, în prezent, este unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România. Brandurile deţinute de Maspex, cum ar fi Tedi, Tymbark, La Festa, Ekland, Coffeeta şi Salatini, sunt jucători importanţi, unele dintre ele fiind leaderi pe segmentul lor de piaţă. Preluarea companiei Rio Bucovina va fi cea de-a treia pe care Grupul Maspex o realizează în România.
Rio Bucovina este unul dintre cei mai mari producători de ape minerale naturale de pe piaţa românească. Conform datelor AC Nielsen, Rio Bucovina este al doilea mare jucător ca volum, deţinând o cotă de aproape 10% din piaţa apelor îmbuteliate (date de piaţă aferente perioadei aprilie – mai 2015). Apa minerală naturală “Bucovina” provine din surse subterane, izolate de orice activităţi ale omului, şi este certificată de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu” pentru a fi utilizată în prepararea alimentelor destinate sugarilor.
Tranzacţia va reprezenta cea de-a 18-a preluare a Grupului Maspex Wadowice şi cea de-a 3-a pe piaţa românească. În anul 2007, Tymbark Maspex România, parte a Grupului Maspex Wadowice, a achiziţionat brandul Arnos, iar în anul 2013 brandurile Salatini şi Capollini – cele mai vechi mărci comerciale de pe segmentul biscuiţi săraţi (crackers) şi covrigei (brezels).
România reprezintă pentru Maspex o a doua piaţă ca mărime, după Polonia, atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi al investiţilor efectuate, cât şi ca putere de cumpărare. În prezent, Maspex este cunoscut în România ca producător de produse instant, de sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare, paste făinoase, biscuiţi săraţi (crackers) şi covrigei (brezels). Compania a intrat pe piaţa românească în anul 1996 şi în prezent este unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România.
Produse precum: sucurile pentru copii Tedi, nectarurile şi sucurile Tymbark, ciocolata caldă şi cappuccino La Festa, ceaiurile instant Ekland, crema pudră pentru cafea Coffeeta, biscuiţii săraţi (crackers) şi covrigeii (brezels) Salatini sunt jucători importanţi, iar unele dintre ele sunt lideri ai pieţei.

Vezi si

Un bărbat de 42 de ani din comuna Satu Mare a murit electrocutat în timp ce lucra la un garaj

Joi, 1 iunie 2023,  în jurul orelor 17.00, S. Vasile, de 42 ani, din comuna …