Procurorii suceveni au trimis în judecată o femeie care a delapidat 550.000 de lei de la firma la care lucra

16 ianuarie 2016, 8:01

Inculpata Emilia Screpciuc a fost trimisă în judecată pentru delapidare, fiind acuzată că în calitate de funcționar la o societate comercială și-a însușit în mod fraudulos din gestiune suma de 556.724,92 de lei. Femeia era împuternicită să cumpere terenuri pentru firma respectivă, dar este acuzată că a pus la punct diverse mecanisme prin care și-a însușit o parte din banii destinați acelor  tranzacții  

 parchet2

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Emilia Screpciuc pentru comiterea infracțiunii de „delapidare”, constând în aceea că, în perioada 2008 – 2010, în calitate de funcționar la SC A.N. SRL, cu intenție, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale și-a însușit în mod fraudulos din gestiune suma de 556.724,92 de lei.

Procurorii au reuținut faptul că în 2008, inculpata a fost angajată cu contract individual de muncă pe o perioadă nedeterminată la SC A.N. SRL, în calitate de funcționar administrativ. Prin delegația din 23 aprilie 2008, inculpata Emilia Screpciuc a fost delegată să depună și să retragă sume de bani din conturile societății deschise la o bancă commercială. În baza acestei delegații, la data de 25 aprilie 2008 inculpata a dat specimen de semnătură la aceeași bancă comercială.

Prin hotărârea din 8 mai 2008 asociații firmei au împuternicit-o pe inculpata Emilai Screpciuc să depună și să retragă orice sume de bani din conturile societății deschise la banca comercială menționată. Prin actul adițional la contractul de muncă din data de 23 martie 2009 s-a stabilit ca inculpata să-și desfășoare activitatea pe teren.

Ulterior, printr-o procură specială autentificată, SC A. N. SRL i-a împuternicit pe inculpata Emilia Screpciuc și T. N. pentru ca, împreună, să cumpere în numele firmei terenuri agricole pe raza județelor Botoșani și Suceava. Suprafețele care nu depășeau 20 de hectare puteau fi cumpărate de către Emilai Screpciuc singură, iar în cazul suprafețelor mai mari de 20 de hectare contractele de vânzare – cumpărare erau semnate de ambii mandatari. În acest scop, mandatarii aveau dreptul de a negocia clauzele contractului de vânzare – cumpărare care urma a fi semnat în formă autentică, de a achita vânzătorilor prețul vânzării și de a îndeplini toate formalitățile pentru înscrierea dreptului de proprietate în Cartea Funciară și pentru înscrierea în evidențele fiscale.

Prin procură specială autentificată, SC A. N. SRL a împuternicit-o pe inculpata Emilia Screpciuc să încheie contracte de schimb cu alte persoane fizice sau juridice, din țară sau din străinătate, cu respectarea legilor în vigoare privind bunurile imobile, contractele de schimb având ca obiect imobilele proprietatea societății situate pe raza județelor Suceava și Botoșani.

Conform documentelor prezentate mai sus, Emilia Screpciuc era autorizată să depună și să retragă sume de bani din conturile SC A. N. SRL deținând delegație și specimen de semnătură pe formularele utilizate de către unitatea bancară, înainte de a avea încheiat contractul de muncă.

Inculpata Emilia Screpciuc ridica sume de bani din bancă, nu doar în momentul când avea identificat un teren care să facă obiectul unui contract de vânzare – cumpărare sau de schimb, iar pentru respectivele sume nu aducea întotdeauna documente justificative. În cele mai multe cazuri, în momentul în care găsea un teren, inculpata Emilia Screpciuc întocmea o procură specială cu vânzătorul, în temeiul căreia era împuternicită de proprietar pentru a vinde terenul către SC A. N. SRL având așadar, calitatea de dublă mandatară.

În mai multe cazuri, inculpata Emilia Screpciuc a trecut în procură un preț, iar în contractul de vânzare cumpărare un alt preț, sau a trecut în procură că a achitat o anumită sumă de bani către vânzător, iar ulterior nu a mai încheiat contractul de vânzare cumpărare.

Societatea SC „A. N.” SRL a constatat că inculpata Emilia Screpciuc ridica sume de bani din bancă și nu mai prezenta contractele de vânzare – cumpărare, precum și că există o diferență mare între sumele ridicate de către inculpată din bancă și cele achitate pentru achiziționarea parcelelor de teren.

Procurorii au stabilit că inculpata Emilia Screpciuc a ridicat din bancă suma de 16.987.188 de lei, a justificat suma de 16.430.463,08 de lei și că a produs o pagubă de 556.724,92 de lei. Prejudiciul creat prin infracțiune nu a fost recuperat. Inculpata Emilia Screpciuc nu deține bunuri față de care să se poată dispune măsura sechestrului asiguratoriu. (D.Z.)

reportersite