Friday , March 29 2024

Procesiune impresionantă la Fălticeni, de Boboteaza pe stil vechi. Cruci de gheață sculptate în iazul Şomuz, unde s-a și săvârșit slujba Aghiazmei Mari

Numeroși creștin-ortodocși de stil vechi au sărbătorit duminică, la Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din municipiul Fălticeni, praznicul Botezului Domnului. O frumoasă procesiune religioasă a fost organizată cu această ocazie, preotul Sebastian Mogârzan nefiind singur în organizarea evenimentului, ci având de partea sa atât oameni din parohie, cât și numeroși invitați: clerici în frunte cu P.S. Sofronie și P.S. Evloghie care, conform celor de la Cronica de Fălticeni, au oficiat înainte slujba Sfintei Liturghii, dar și credincioși din Fălticeni  și din împrejurimile orașului.

Un preot cu Sfânta Cruce a deschis cortegiul preoților și arhiereilor, urmat de un alai format din peste 1.000 de credincioși veniți din parohiile aflate în satele din apropiere. Copii, tineri și adulți au participat îmbrăcați în straie populare și cu icoane în mâini. În primele rânduri ale cortegiului alături de creștinii care purtau steaguri ale parohiei din Fălticeni, ale Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi și ale României. Niște femei duceau un drapel al României, iar patru bărbați purtau icoana praznicală a Botezului Domnului simbolic îmbrăcată în sute de crizanteme albe. Psalții au cântat pe toată durata procesiunii troparul sărbătorii iar drumul a fost tămâiat de două maici.

Procesiunea a început din curtea bisericii spre Nada Florilor, continuând de pe strada Mihail Sadoveanu spre centru iar pe pontonul de la malul iazului Şomuz  – unde s-a încheiat procesiunea religioasă – a fost ridicat un mic altar de gheață pe care se aflau trei cruci de gheață. Aici s-a săvârșit slujba Aghiazmei Mari, la care au participat cei doi arhierei și un numeros sobor de preoți și diaconi.

Una dintre cele mai importante sarcini – realizarea crucilor de gheață – s-a făcut cu o zi înainte de Ajunul Bobotezei. Crucile de gheață, precum și suportul (în formă de carte, pentru Sfânta Evanghelie) și masa de gheață care au format altarul de iarnă, au fost făcute din gheață luată de la malul iazului Şomuz. Conform sursei citate, crucile de gheață au fost tăiate cu drujba din blocuri de gheață și doar după ce au fost finisate au fost aduse pe ponton unde slujba a fost oficiată de cei doi arhierei după rânduiala bisericească.

Botezul Domnului (Epifania/ Boboteaza) este celebrat pe data de 6 ianuarie de credincioșii creștin ortodocși pe stil nou și pe 19 ianuarie de credincioșii creștin ortodocși pe stil vechi.  (D.P.)

 

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …