Tuesday , April 16 2024

Prioritățile investiționale majore ale municipalității sucevene

In 2019, bugetul orașului Suceava va fi constituit, inițial, pe modelul celui din 2018, urmând ca după ce Guvernul va adopta bugetul să se facă ajustări. Dintre proiectele de investiții pe 2019 primarul Ion Lungu a menționat ieri achiziționarea a 35 de autobuze electrice, modernizarea și reabilitarea fostului cinematograf „Arta” din Ițcani, construirea de grădinițe în Centru, Burdujeni-sat și Ițcani, amenajarea unei zone de agrement pe râul Suceava, demararea lucrărilor la Podul Unirii peste râul Suceava, inaugurarea primului tronson de gaz metan în Burdujeni-sat, reabilitarea sediului Primăriei din Areni, finalizarea lucrărilor de racordare la utilități a cartierului Europa de pe Tătărași, un nou ștrand pe locul celui din Ițcani, racordarea Bazarului la sistemul centralizat de încălzire 

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anuntat, miercuri, atât în conferința de presă săptămânală, cât și la finalul ședinței de îndată a Consiliului Local Suceava, că se lucrează la fundamentarea bugetului local pentru anul 2019. Deși nu se cunosc încă sumele pe care le va primi Suceava de la bugetul de stat, Ion Lungu a precizat că bugetul local va fi fundamentat la suma de anul trecut, adică în jur de 300 de milioane de lei, și că în funcție de cele care se vor stabili la nivel central se vor face apoi ajustările ca atare. „Luni și marți – 14 și 15 ianuarie – voi fi la București, unde vom avea ședința Asociației Municipiilor din România pe tema bugetului. Am invitat și de la Guvern și sperăm să fie prezent cineva”, a spus Ion Lungu în conferința de presă de ieri.

Edilul a spus că una din doleanțele municipalităților este alocarea a 60% din impozitul pe venit către bugetele locale. Asta în ideea de a compensa din „prejudiciul” creat bugetelor locale după ce impozitul pe venit a fost diminuat de la 16% la 10%.

Legea finanțelor publice locale prevedea ca din impozitul pe venit colectat la nivelul județului să fie dat la bugetele locale 41,75%, la bugetul județului 11,25% și încă 18,5% într-un cont distinct, deschis pe seama Direcției ­Ge­nerale a Finanțelor Publice județene la Trezoreria municipiului reședință de județ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor, precum și a bugetului local al județului.

Anul trecut, prin Legea bugetului de stat s-au modificat cotele, astfel încât din impozitul pe venit colectat la nivelul județului să fie dat la bugetele locale 43%, la bugetul județului 11,25% și încă 17,25% într-un cont distinct, deschis pe seama Administrației județene a Finanțelor ­Pu­blice la Trezoreria municipiului reședință de județ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor, precum și a bugetului local al județului.

Ulterior, la finalul ședinței de îndată a Consiliului Local Suceava, edilul a explicat consilierilor că dacă în data de 21 va fi votat bugetul la nivel central – așa cum a fost vehiculat, recent, în media națională – atunci speranțele sunt ca bugetul local sa fie aprobat pe la jumătatea lunii februarie.

Prioritățile investiționale majore ale municipalității sucevene

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat miercuri, în prima conferință de presă din acest an, prioritățile investiționale ale municipalității pentru 2019. El a vorbit în primul rând de demararea și aprobarea proiectelor cu fonduri europene promovate prin Programul Operațional Regional. Ion Lungu a amintit de achiziționarea a 35 de autobuze electrice, modernizarea și reabilitarea fostului cinematograf „Arta” din Ițcani, construirea de grădinițe în Centru, Burdujeni-sat și Ițcani, amenajarea unei zone de agrement pe râul Suceava și de proiectele de investiții în mai multe unități de învățământ.

La priorități pentru acest an edilul Sucevei a mai trecut realizarea platformei betonate din Burdujeni-sat pentru autobuzele electrice, demararea lucrărilor la Podul Unirii peste râul Suceava, inaugurarea primului tronson de gaz metan în Burdujeni-sat, demararea proiectului privind reabilitarea sediului Primăriei din Areni, finalizarea lucrărilor de racordare la utilități a cartierului Europa de pe Tătărași, demararea lucrărilor de construire a unui nou ștrand pe locul celui din Ițcani, racordarea Bazarului la sistemul centralizat de încălzire, acoperirea Patinoarului artificial cu fonduri de la bugetul local, realizarea proiectului tehnic pentru viitoarea sală polivalentă și modernizarea Pieței George Enescu.

„Vrem de asemenea să demarăm etapa de doua de investiții la zona de agrement de pe Tătărași, și anume montarea de tiroliene, apoi demararea lucrărilor la noua seră floricolă, depunerea de proiecte POIM pentru reabi­litarea rețelelor termice pe fonduri norvegiene sau fonduri guvernamentale. Asfaltare străzi de pământ – și aici vorbim de mai multe străzi precum Lev Tolstoi, Micșunelelor, Barbu Delavrancea, Crângului, Ştefan Luchian, Traian Țăranu, Emil Cioran, Ştefan Tomșa, Traian Popovici. Extinderea rețelelor de iluminat public și gaz metan. Noi suntem cu extinderea iluminatului public pe 10 străzi în zona Aleii Dumbrăvii, dar sunt cetățeni care doresc și extinderea rețelelor de gaz metan cum ar fi pe Cernăuți, pe strada Dragomirnei în Ițcani și Primăria sigur că plătește contravaloarea lucrărilor în parteneriat cu E.ON”, a precizat Lungu.

Tot la capitolul priorități investiționale pentru anul 2019 primarul Lungu a mai trecut reabilitarea termică a blocurilor, finalizarea Planului Urbanistic General, transferul Clubului Sportiv Municipal la Primărie, achiziționarea de active de la TASA pentru societatea de Transport Public Local, transferul la Primărie al celor 144 de hectare de pădure-parc însemnând Parcul Şipote și păduricea Zamca în vederea amenajării unor zone de agrement și realizarea de proiecte pe Asociația „Moldova se Dezvoltă”. (D.P.)

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …

One comment

  1. Până una, alta… povești!