Thursday , June 30 2022

Principala temă a întâlnirii româno-ucrainene de la Suceava a fost drumul rapid prin estul Carpaţilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Su­ceava, Gheorghe Flu­­- tur a avut o întâlnire de lucru la Palatul Admi­nistrativ pe teme ale cooperării transfronta­liere cu o delegaţie din Ucraina, din care au făcut  parte Preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ioan Muntean şi preşedintele Consiliului Regional Lvov, Olek­- sandr Hanu­sh­chyn.oznor

Principalul subiect abordat de Gheorghe Flutur a fost continuarea şi accentuarea demersurilor pentru realizarea drumului rapid pe coridorul nord-sud prin estul Carpaţilor, de la Baltică la Marea Neagră prin Lvov – Cernăuţi – Siret – Suceava – Paşcani – Bacău – Focşani continuare spre Bucureşti. „Vom aborda toate căile şi toate instrumentele financiare posibile, ne vom adresa instituţiilor europene pentru a obţine fonduri, inclusiv prin mecanismele cooperării în Carpaţi”, a declarat Gheorghe Flutur.

La întâlnirea de lucru au participat, din parea Sucevei, alături de preşedintele CJ Gheorghe Flutur, vicepreşedintele Viorel Seredenciuc, administratorul public Irina Vasilciuc, specialişti în mai multe domenii de interes pe sectorul transfrontalier: infrastructură, patrimoniu cultural, sănătate, educaţie, turism, dotare ISU, primarul Ion Lungu,  precum şi primari din localităţi de frontieră. „A fost o întâlnire foarte bună. Am propus realizarea de parteneriate şi proiecte comune între localităţi din judeţul Suceava şi din Ucraina, pentru a putea accesa fonduri. Ca noutate, pe lângă fondurile alocate proiectelor comune în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina 2014-2020, se pot accesa granturi acordate de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. De săptămâna viitoare se va trece la activitatea pe grupuri de lucru”, a mai spus Gheorghe Flutur.

Munţii Carpaţi se întind pe teritoriul a şapte state (Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina, Ungaria, România, Serbia), peste 50% din suprafaţa acestui lanţ muntos (circa 190.000 kmp) fiind pe teritoriul României.

Judeţul Suceava are cel mai mare sector românesc din judeţele care au în cuprinderea lor şi zonă montană. Astfel, conform unei prezentări a CJ Suceava, judeţul nostru cuprinde în arealul său montan 50 de localităţi (2 municipii, 5 oraşe, 43 comune) cu un număr de 156 sate şi o populaţie de aproape 300.000 locuitori. Carpaţii ocupă aproximativ o treime din suprafaţa României, iar în judeţul Suceava, zonele montane ocupă 2/3 din suprafaţa judeţului. (D.P.)

 

Vezi si

IPJ Suceava scoate la concurs 28 de posturi de AGENT și OFIȚER de POLIȚIE 

Inspectoratul de Poliție Judetean Suceava a anunțat că, începând cu data de 29 iunie 2022,  …

2 comments

  1. Oricum suna interesant. Sa nu fie doar vorbe!

  2. Povesti sf,basme de adormit copii,ha,ha,ha.