Friday , March 29 2024

Primul student al USV depistat cu COVID. Universitatea impune testare obligatorie pentru cei 1.200 de studenti care se cazeaza in camine

La USV a apărut un prim caz de COVID, depistat în cadrul testării studenților care urmează să se cazeze în căminele USV, fiind vorba despre un student din anul I. ”Capacitatea maximă de cazare în acest an universitar este de 1.400 de locuri, dar vom avea cazați 1.200 de studenți, în condițiile actuale. Le-am acordat trei zile să efectueze testul, am întins perioada cazărilor pe parcursul a două săptămâni și le-am dat voie să meargă la orice laborator le este mai comod, ca să nu se aglomereze toți aici, la Suceava. Cei din Republica Moldova și Ucraina au voie să se testeze acolo, cei din Neamț, Bacău, Botoșani au voie să se testeze în orașul de domiciliu, pentru a se încadra în termenul de trei zile și pentru a nu se aglomera excesiv aici laboratoarele”, a declarat rectorul USV, Valentin Popa. 

Deschiderea noului an universitar la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV) va avea loc în data de 5 octombrie, iar săptămâna aceasta au loc tot felul de pregătiri pentru reluarea cursurilor față în față în condiții de siguranță, în contextul pandemiei de COVID-19. Cea mai importantă măsură este testarea studenților care fac parte din grupa care va fi prezentă în campusul USV în primele 7 săptămâni din semestrul I și vor fi cazați în căminele studențești.

Este vorba despre 1.200 de studenți, iar pentru că vorbim despre un număr atât de mare de teste, iar capacitatea laboratoarelor este cu mult depășită, USV a luat decizia de a le permite studenților să se testeze cu maximum trei zile înainte de cazare, la orice laborator de analize medicale. ”Capacitatea maximă de cazare în acest an universitar este de 1.400 de locuri, dar vom avea cazați 1.200 de studenți, în condițiile actuale. Le-am acordat trei zile să efectueze testul, am întins perioada cazărilor pe parcursul a două săptămâni și le-am dat voie să meargă la orice laborator le este mai comod, ca să nu se aglomereze toți aici, la Suceava. Cei din Republica Moldova și Ucraina au voie să se testeze acolo, cei din Neamț, Bacău, Botoșani au voie să se testeze în orașul de domiciliu, pentru a se încadra în termenul de trei zile și pentru a nu se aglomera excesiv aici laboratoarele”, a declarat rectorul USV, Valentin Popa.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, există o colaborare între institutie și Universitatea suceveană pentru ca aceste testări să fie monitorizate, ținând cont că vorbim despre un număr atât de mare de studenți.

Student în anul I, primul depistat cu COVID în cadrul testării pentru cazarea în căminele USV

Deocamdată, a apărut un prim caz depistat în cadrul testării studenților care urmează să se cazeze în căminele USV, fiind vorba despre un boboc. ”Vom monitoriza cazurile depistate în rândul studenților care se testează, așa cum facem cu elevii. Universitatea a solicitat o colaborare între instituții în acest sens, pentru o mai bună monitorizare a testărilor. Avem și un prim caz confirmat, la un student de anul I. El s-a autoizolat la domiciliu, la Poiana Micului, pentru că nu prezintă simptome și nu are contacți direcți”, a explicat Gabriela Băncilă, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

Foarte important de precizat este că universitatea suceveană a decis ca accesul studenților în cămine să fie condiționat de un rezultat negativ la testarea pentru COVID, iar cheltuielile de testare să fie decontate de instituție. De asemenea, se pot testa și ceilalți studenți, care pot solicita rambursarea cheltuielilor aferente, însă accesul lor în campusul USV nu este condiționat de un rezultat negativ la testarea pentru SARS-COV2. ”În prima parte a noului an universitar vor veni fizic la cursuri circa 6.500 de studenți, din cei 10.000. Vor sta puține ore, efectiv, în sălile de curs, pentru că restul activităților se vor desfășura online. Am lăsat la decizia facultăților stabilirea programului și a numărului de studenți care să vină on-site, pentru că aceste decizii se iau în funcție de specificul activității didactice, care diferă foarte mult de la o facultate la alta. Desigur că orice student se poate testa și să beneficieze de decontare, însă ei nu sunt obligați să prezinte dovada că sunt negativi, spre deosebire de studenții care vor fi cazați în cămine”, a punctat rectorul Popa.

Decontarea testelor RT-PCR pentru virusul SARS-CoV-2 se asigură din fondul de burse constituit la nivelul USV și din soldul fondului de burse, pe bază de documente justificative, dar nu mai mult de 200 lei/test și nu mai mult de 3 teste pe durata întregului an universitar 2020-2021. Se asigură și decontarea testelor de anticorpi pentru virusul SARS-CoV-2, pe bază de documente justificative, dar nu mai mult de 100 lei/test și nu mai mult de 2 teste pe durata întregului an universitar 2020-2021.

Amintim că, pentru reducerea densității populației școlare în campus pe durata activităților față în față și a cazării în cămine, USV a decis împărțirea studenților în două grupe. Astfel, în intervalul 5 octombrie – 15 noiembrie, Grupul A va fi cazat în cămine și va desfășura seminarii, laboratoare și alte activități practice desfășurate preponderent on-site. În săptămâna 16 noiembrie – 22 noiembrie, după decazarea studenților din Grupul A, va avea loc dezinfecția tuturor spațiilor de studiu și de cazare. Începând cu 23 noiembrie, studenții din Grupul B se vor caza în cămine și vor desfășura activități didactice on-site, până pe data de 17 ianuarie. (Oana NUȚU)
secretarasite

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …