Monday , October 3 2022

Primul autobuz electric de capacitate mică circulă de azi prin Suceava

Azi începe testarea primului mini-autobuz electric Karsan, modelul Jest Electric, construit cu motorizare și acumulatori marca BMW. Din aprilie 2019, cinci astfel de autobuze vor intra în circulație pe străzile Sucevei

Primul autobuz electric va circula în Suceava începând de azi, 14 decem­brie. Primăria municipiului Su­cea­­va va începe testarea unui autobuz electric de capacitate mică, Karsan, modelul Jest Electric, construit cu motorizare și acumulatori marca BMW. Acesta va circula cel puțin două săptămâni pe toate liniile din municipiul Suceava. Un anunț în acest sens a fost făcut de viceprimarul Lucian Harșovschi, care a precizat pe contul său de Facebook că scopul testelor este familiarizarea personalului societății TPL SA cu noua tehnologie, având în vedere că din luna aprilie cinci astfel de autobuze de capacitate mică vor intra în circulație. „Scopul testelor este familiarizarea personalului S.C. TPL S.A. cu noua teh­nologie, evaluarea performanțelor produsului în condițiile concrete ale fiecărui traseu și formularea de solicitări de personalizare a autobuzelor ce vor fi livrate, conform con­tractului nr. 36372/31.10.2018, încheiat cu munici­piul Suceava. Din aprilie 2019, 5 astfel de mini-autobuze vor fi utilizate în Suceava”, a explicat viceprimarul. Reamintim că achiziția celor cinci autobuze electrice de capacitate mică s-a făcut în urma unei licitații care a fost adjudecată de o firmă cu capital turcesc la un preț de 4,7 milioane de lei fără TVA, finanțarea fiind atrasă din economiile rezultate la un proiect al municipalității finanțat din fonduri elvețiene și la care contribuția municipiului este de doar 15%.

Tot azi, Primăria Suceava va depune la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est cu sediul la Piatra Neamț documentația pentru obține­rea finanțării europene nerambur­sa­bile – prin Axa 4, Prioritatea de In­vestiții 4.1 a Programului Operațio­nal Regional 2014 – 2020 – pentru proiectul prin care vor fi achizițio­nate 25 de autobuze electrice mari și 10 autobuze electrice mici. Alte 15 autobuze electrice mari vor fi date Su­ce­vei în baza unui alt proiect cu finanțare europeană, în care mai mul­te primării, printre care și cea a Suce­vei, sunt partenere cu Ministerul Dez­voltării Regionale și Administrației Publice. (D.P.)

Vezi si

Terenul viitoarei clădiri a Facultății de Medicină a fost transferat în administrarea USV

Consilierii județeni suceveni au aprobat trecerea unei suprafețe de teren de 1.440 de mp. din …