Tuesday , April 23 2024

Primele „deranjuri” în coaliția PNL – USR de la nivelul Sucevei sunt legate de tema salubrizării

Chestiunile privitoare la salubrizare sunt primele care au indicat posibile tensiuni în coaliția de la nivel local dintre PNL și USR. În vreme ce PNL – ba chiar în mod suprinzător, alături de PSD – au susținut proiectul de hotărâre cu privire la modificarea contractului de delegare de gestiune prin concesiune a serviciului de salubrizare din municipiul Suceava, din zona consilierilor USR au fost formulate cele mai multe obiecții.

Schimbarea de metodologie pentru facturarea deșeurilor selectate la operatorii autorizați de Ministerul Mediului în sensul că o parte din banii pe care îi primeau operatorii de salubrizare menajeră (în cazul Sucevei fiind vorba de asocierea firmelor Diasil și Ritmic) îi va încasa Primăria a condus la necesitatea modificării contractului încheiat în 2018. Aproape două milioane de lei urmau a fi „pierdute” de operatorii serviciilor de salubrizare menajeră de pe raza municipiului reședință de județ, aspect care rezulta din calculele făcute și care, de altfel, a fost recunoscut public de primarul Ion Lungu.

De fapt, subiectul referitor la „schimbarea de metodologie” și consecința acestuia legată de pierderile pricinuite operatorilor economici a fost abordat la ședința Consiliului Local Suceava din ianuarie – cel care a făcut observațiile fiind consilierul local Dan Ioan Cușnir – iar Ion Lungu a anunțat încă de atunci că se vor căuta modalități de remediere a problemei apărute. La ședința de la finele lunii trecute însă, nu Dan Ioan Cușnir sau alți consilieri PSD au făcut rolul opoziției cu privire la acel proiect de hotărâre privind modificarea contractului de salubrizare menajeră, proiect inițiat de Ion Lungu. Surpriza a venit din partea Lorenei Buburuzan (USR), cea care se recomandă expert în achiziții publice și fusese „creditată cu șanse” pentru funcția de prefect.

Pe de o parte, desele obiecții făcute în timpul ședinței de Consiliu Local relevă că nu au fost clarificate, anterior ședinței, aspectele privitoare la proiectul respectiv de hotărâre. Pentru publicul care poate nu a aflat, încă, facem precizarea că înainte de ședințele de Consiliu Local sunt discuții preliminare între grupurile de consilieri și primar. De aceea concluzia de mai sus cum că la aceste discuții USR – sau cel puțin Lorena Buburuzan – nu a avut aceeași opțiune cu a restului coaliției de guvernare de pe plan local. Deși votul este secret, având în vedere declarații ale liderului social democrat din deliberativul local în sensul susținerii respectivului proiect, concluzia cu privire la votul dat împotrivă și la votul de abținere față de respectivul proiect de hotărâre este că acestea vin din zona USR.

Merită menționat, între altele, și faptul că Lorena Buburuzan și-a susținut punctul de vedere făcând referire la o lege care nu avea aplicabilitate și anume Legea 98/2016. De altfel, un tânăr consilier din zona Pro-România a corectat-o explicând că legea de referință în ceea ce privește concesiunile de servicii este cea cu numărul 100 din anul 2016, nu cu numărul 98. (D.P.)

Vezi si

Câștigătorii Concursului ”Student pentru o zi”, organizat de USV

Câștigătorii ediției a XIII-a a Concursului interjudețean pentru liceeni ”Student pentru o zi”, etapa pentru …