Sunday , September 25 2022

Primele condamnări în dosarul contrabandiştilor care alimentau cu ţigări întreaga ţară

sentinta

Doru Ionel Sfichi, din Horodnic de Jos, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, în timp ce Ion Schipor, din Vicovu de Jos, a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Aceştia sunt acuzaţi că au făcut parte dintr-o amplă reţea de contrabandişti de ţigări care alimenta pieţele din Suceava, Bucureşti, Neamţ şi Buzău

Tribunalul Suceava l-a condamnat ieri pe inculpatul Ion Schipor, din Vicovu de Jos, la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă. De asemenea, judecătorii suceveni l-au condamnat şi pe Doru Ionel Sfichi, din Horodnic de Jos, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Sfichi va sta după gratii pentru că el mai avea o condamnare de doi ani de închisoare primită pe 25 februarie 2013, astfel că pedepsele i-au fost contopite, el urmând să execute pedeapsa cea mai grea de trei ani şi şase luni. Ion Schipor trebuie să plătească Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi suma de 64.770 de lei, în timp ce Doru Ionel Sfichi trebuie să achite către ANAF suma de 125.828 de lei. Magistraţii suceveni au disjuns judecarea cauzei privindu-i pe inculpaţii Dorinel Tugui, Ana Elena Tugui, Vasile Iftimie, Petru Marcel Proboteanu, Nelica Mihai şi Marius – Sorin Moroşan într-un nou dosar. Decizia de ieri a instanţei sucevene nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Amintim că în luna mia 2014, Serviciul Teritorial Suceava al DIICOT a trimis în judecată mai multe persoane suspectate că făceau parte dintr-o grupare infracţională care se ocupa cu contrabanda cu ţigrări.
Inculpatul Dorinel Tugui a sprijinit acest grup infracţional prin furnizarea de însemnate cantităţi de ţigări de contrabandă inculpatului Sergiu – Adrian Proboteanu, pe care acesta din urmă le-a vândut clienţilor săi din Bucureşti, fiind expediate sub formă de colete prin intermediul unei firme de curierat rapid.
Această reţea avea conexiuni cu grupul infracţional format din inculpaţii Dorinel Tugui, Elena Tugui, Ion Schipor, toţi din Vicovu de Jos, grup care a acţionat pe raza acestei localităţi, preluând ţigările introduse ilegal peste frontiera verde şi pe care ulterior le valorifica inculpaţilor: Constantin Pandele şi Mihai Jardă din municipiul Suceava, Doru Ionel Sfichi, din satul Horodnicu de Jos, Mihai Nelica, din municipiul Rădăuţi şi Vasile Iftimie, din localitatea Vadu Moldovei. La rândul lor, inculpaţii Mihai Nelica şi Doru Ionel Sfichi au vândut ţigările de contrabandă mai multor clienţi de pe raza judeţelor Suceava, Neamţ şi Buzău.
Membrii acestor grupuri infracţionale organizate au comercializat în perioada menţionată un număr de 227.821 de pachete de ţigări de contrabandă de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova. Prejudiciul total stabilit de către Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, pentru cantităţile de ţigări care au fost stabilite cert pe baza probatoriului administrat în cauză, este în valoare de 2.172.983 de lei. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

 Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în derbyul local de la Fălticeni

Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în primul derby sucevean din actuala ediție de campionat …

One comment

  1. La asemenea pedepse, sa tot faci contrabanda cu tigari.