Monday , May 23 2022

Primarul Sucevei despre prețurile la energie și gaze: „Sigur că mă sperie. Va fi o iarnă grea”. Lungu nu vrea să crească prețul gigacaloriei pentru populație

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a recunoscut în conferința de presă de miercuri, 15 septembrie, că este îngrijorat și chiar speriat de creșterile prețurilor la energie electrică. „Sigur că mă sperie. Va fi o iarnă grea”, a răspuns primarul Ion Lungu unei întrebări în acest sens. Totuși, el este convins că prețul gigacaloriei suportat de suceveni va rămâne neschimbat.

El a spus că unele măsuri deja au fost întreprinse, dând exemplul legii de protecție a consumatorului vulnerabil, lăsând să se înțeleagă însă că rămân în continuare multe categorii de cetățeni care se vor confrunta cu o iarnă grea din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. În acest sens, Ion Lungu a reiterat afirmațiile din precedenta conferință de presă, cum că se negociază lună de lună cu E.On prețul furnizării energiei electrice.

De asemenea, Ion Lungu a spus că în continuare sunt lacune în ceea ce privește legislația referitoare la vânzarea de energia electrică, dând ca exemplu faptul că municipiul Suceava nu poate cumpăra direct energie electrică verde de la producătorul din lunca Sucevei, societatea Bioenergy, ci tot din sistemul electric național. „Sunt convins că vom avea vești bune după data de 25 septembrie”, a spus, printre altele, Ion Lungu, cu referire la alegerile din PNL la care premierul Florin Cîțu candidează, după care primarul a evitat să mai intre în polemică pe tema (ne)implicării Guvernului în rezolvarea problemei presante a prețurilor la energia electrică.

Întrebat în legătură cu posibilitatea tot mai clară de a crește din nou prețul gigacaloriei (în cazul energiei termice furnizate în sistemul centralizat de termoficare al Sucevei), Ion Lungu a răspuns despre această problemă că „o stăpânim”. „Eu nu îmi doresc să crească prețul pentru energia termică la populație. Sigur că dacă va mai fi un șoc îl vom suporta de la Primărie (bugetul local – n.r.). Dacă va fi șocul prea mare, nu știm ce se va întâmpla, dar eu sper să găsim o soluție. Nu se pune, deocamdată, problema… La începutul acestui an am avut posibilitatea să reducem prețul la gigacalorie. Este exclus în această perioadă pentru că intrările la societatea de termoficare au crescut. Toate prețurile. Și la energia electrică și la gaze naturale și la alte materiale din ce mai folosesc ei în activitate”, a subliniat Ion Lungu. (D.P.)

 

Vezi si

Niculai Barbă: Pregătim pentru județul Suceava un calendar de vară deosebit, plin cu evenimente culturale de top și oferte turistice „de poveste”

Seria evenimentelor va începe pe 2 iunie cu Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”, care va fi …