Thursday , April 25 2024

Primarul Sucevei consideră că înființarea autorităților de management la nivelul agențiilor de dezvoltare reprezintă un pas către regionalizare

Ultima ședință de Adunare Generală a Asociației Municipiilor din România care a avut loc luni, 12 iulie, s-a concentrat și pe probleme legate de situația pregătirii exercițiului financiar european 2021-2027.

Referindu-se la acestea, primarul Sucevei, Ion Lungu a declarat, în calitate de prim-vicepreședinte al AMR, că preocuparea s-a axat pe direcția Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și pe direcțiile legate de programele structurale, accent punându-se pe descentralizarea Programului Operațional Regional (POR).

Față de aceasta din urmă, s-a opinat că prin crearea de autorități de management la nivelul fiecărei agenții de dezvoltare regională ar reprezenta „un pas important spre realizarea regionalizării”. „ S-au discutat probleme legate de situația pregătirii exercițiului financiar european 2021-2027, referitor la Programul Național de Redresare și Reziliență și la Programele structurale, în mod special descentralizarea Programului Operațional Regional, crearea de Autorități de management la nivelul fiecărei Agenții de Dezvoltare Regională, fiind considerat un pas important spre realizarea regionalizării”, a spus Ion Lungu. Menționăm că la respectiva ședință a luat parte premierul României, Florin Cîțu, dar și mai mulți reprezentanți ai Guvernului din care menționăm pe Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Precizăm că în exercițiul financiar multianual 2021 – 2027 nu au fost deocamdată clarificate și lansate ghidurile de specialitate, prin urmare nici apelurile de proiecte, însă perspectiva este ca fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare constituite la nivelul țării să aibă propriul Program Operațional Regional. Asta spre deosebire de perioadele 2007 – 2013 și 2014 – 2020 când exista un singur POR la nivel de țară și în care se prevedeau sumele ce pot fi accesate de fiecare regiune de dezvoltare.

Reamintim că județul Suceava face parte din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est – al cărei sediu a fost stabilit la Piatra Neamț – alături de alte cinci județe din zona Moldovei: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț și Vaslui. Celelate două județe din regiunea Moldovei – Galați și Vrancea – fac parte din Regiunea de dezvoltare Sud-Est alături de cele două județe ale Dobrogei – Constanța și Tulcea – și de județele din nord-estul Munteniei: Brăila și Buzău. Atât ca număr de locuitori, cât și ca întindere teritorială, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est este cea mai mare din România, dar și printre cele mai sărace (sub aspectul PIB-ului pe cap de locuitor) din toată Uniunea Europeană, cu mai bine de un deceniu în urmă fiind chiar cea mai săracă. (D.P.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …