Tuesday , December 6 2022

Primarul Sucevei a participat la slujba de hram la biserica Sf. Dumitru din centrul Sucevei

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a fost prezent în prima parte a zilei de marți, 26 octombrie, la biserica ctitorită de domnitorul Petru Rareș cu hramul Sf. Dumitru în zona centrală a orașului. Consecvent obiceiului său de a fi prezent în zilele importante din viața comunității, implicit a Bisericii, Ion Lungu a fost la slujba oficiată de hramul acestui important lăcaș de cult al Sucevei.

„De marea sărbătoare religioasă a SFÂNTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE IZVORÂTORUL DE MIR, am participat la slujbă, la Biserica cu același nume din vecinătatea Curții Domnești. A fost o slujbă înălțătoare!”, a ținut să precizeze edilul într-o postare pe contul său de facebook. Ctitorită între anii 1534 și 1535 de Petru Rareș (pe locul uneia mai vechi, cel mai probabil edificată de Ştefan cel Mare), biserica este inclusă în lista monumentelor istorice, fiind declarată monument național. Este pictată în exterior, cele mai multe păstrându-se pe latura sudică iar cele mai vitregite sunt – ca la multe alte ctitorii medievale din secolele XV-XVII – pe latura nordică iar deasupra pisaniei de la intrare se află un altorelief de inspirație renascentistă, o raritate pentru estul ortodox al Europei din acele vremuri.

Primarul Ion Lungu a ținut să spună că „biserica a trecut printr-un proces de restaurare inclusiv Turnul Bisericii (construit însă de domnitorul Alexandru Lăpușneanu în anul 1560 – n.r.), care este frumos iluminat pe timp de noapte”. „Municipalitatea a fost unul din finanțatori, având în vedere că biserica este și monument istoric. Ne rugăm la Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să mijlocească către DUMNEZEU rugăciunile noastre, să trecem cu bine de acest nou val al pandemiei”, a spus Ion Lungu spre final. (D.P.)

 

Vezi si

191 de persoane legitimate și 103 mașini controlate, în cadrul unei ample acțiuni a Poliției în zona Câmpulung. Amenzi de aproape 150.000 de lei; lemn de 67.000 de lei confiscat

Luni, 5 decembrie 2022, în intervalele orare 09.00-12.00 și 17:00-21:00, pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc …