Sunday , February 5 2023

Primarul Sucevei a împărţit, ieri, cinci mii de sarmale pelerinilor veniţi la hram

„Avem locuri de cazare, o gustare, apă, mi se pare un gest de normalitate şi este caracteristic Bucovinei şi bucovinenilor. Nu este vorba de o demagogie, de populism electoral. Sunt de felul meu un om ospitalier şi cred că aşa trebuie să fim toţi de Zilele oraşului”, a spus Ion Lungu.  Câteva mii de pelerini ajunseseră, ieri, la Suceava ca să participe la slujba oficiată în curtea Mănăstirii şi să sărute racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, iar gestul primarului de a oferi hrană şi apă nu a fost singular, Ion Lungu spunând că se bucură că şi alţi suceveni procedează la fel 

sarmale 2012 - 1 [800x600]

Primarul Sucevei, Ion Lungu a împărţit şi în acest an, pentru a zecea oară consecutiv, sarmale şi apă pelerinilor veniţi la hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou. Alimentele au fost oferite de primar şi de soţia sa, Elena Luminiţa, de la un cort amplasat în apropiere de intrarea principală a Mănăstirii, fiind ajutaţi de mai mulţi poliţişti locali şi de funcţionari de la Primărie, între care şi şefii Direcţiilor de Asistenţă Socială, Narcisa Marchitan şi a celei de Ecologizare, Mihai Hostiuc. „Eu şi familia mea, conform tradiţiei, împărţim sarmale pelerinilor. Si în acest an avem cinci mii de sarmale în caserole, o mie de porţii. Este o încercare de a sensibiliza populaţia municipiului Suceava, cetăţenii municipiului Suceava, de a fi gazde bune la hramul Sucevei”, a declarat primarul Ion Lungu.
sarmale 2012 - 2 [800x600]
De altfel, chiar înainte de ora 17.00, la care începuse primarul să împartă apa şi sarmalele, unii suceveni veniseră să dea, la rândul lor mâncare credincioşilor veniţi la mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. Unii dintre ei făcuseră acest gest şi în anii de dinainte iar alţii veneau pentru prima dată şi împărţeau sarmale pe care le transportaseră cu maşina până aproape de poarta mănăstirii. „Mă bucură faptul că după atâţia ani de zile am văzut, când veneam încoace, foarte multe gospodine din oraşul nostru, din municipiul Suceava care vin cu oalele cu sarmale, cu bucate de acasă ca să dea la pelerinii din alte localităţi”, a mai declarat primarul Ion Lungu.

alti oameni dau sarmale [800x600]
Si alte familii de suceveni au oferit aseară sarmale şi alte alimente pelerinilor
pelerini 2014 - 2 [800x600]
Incă de ieri dimineaţă, sute de pelerini s-au aşezat la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou

Nu doar aspectul legat de oferirea de alimente a fost luat în considerare, ci şi cel al cazării unora dintre pelerini. In această idee, edilul şef al Sucevei a avut în vedere să asigure locuri de cazare, în limita posibilităţilor, pe la căminele de la trei colegii tehnice din oraş. „Sigur că aceste sarmale sunt destinate în primul rând pelerinilor care vin din Maramureş. Tocmai de aceea, am spus-o aici după ce am fost întrebaţi de o parte din pelerini dacă au posibilitatea să doarmă undeva diseară. Noi am pregătit, deocamdată, cam o sută de locuri de cazare pentru pelerini. Dacă este necesar vom suplimenta şi la alte unităţi de învăţământ. Avem aici un microbuz ca să le asigurăm transportul gratuit, în condiţii cât de cât normale în această seară”, a declarat primarul. El a explicat că sunt locuri de cazare la căminele colegiilor tehnice „Petru Muşat”, de industrie alimentară şi „Samuil Isopescul”.
Primarul a precizat că gestul pe care îl face an de an împreună cu soţia sa de a oferi sarmale şi apă pelerinilor nu este unul de populism, ci este unul care ţine de atitudinea ospitalieră care este în părţile Bucovinei şi pe care el o consideră a ţine de normalitate. „Avem locuri de cazare, o gustare, apă, mi se pare un gest de normalitate şi este caracteristic Bucovinei şi bucovinenilor, ospitalitatea noastră bucovinească. Nu este vorba de o demagogie, de populism electoral. Sunt de felul meu un om ospitalier şi cred că aşa trebuie să fim toţi de Zilele oraşului”, a mai spus Ion Lungu. Intrebat, ulterior, despre reţeta sarmalelor, inclusiv despre varza folosită, el a răspuns că de aceste amănunte se ocupă soţia sa.
Precizăm că, începând de la primele ore ale zilei de ieri, pelerini din mai multe zone ale ţării au început să sosească la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. Spre seară deja în curtea Mănăstirii erau mii de oameni care aşteptau slujba şi aşteptau să se închine la racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Mulţi dintre ei erau veniţi din părţile Maramureşului sau din judeţe apropiate de al nostru cum ar fi Iaşi sau Botoşani ori din localităţi limitrofe Sucevei, însă erau veniţi şi credincioşi chiar din zone mai îndepărtate cum ar fi de la Bucureşti. (Dan PRICOPE)

pelerini 2014 - 1 [800x600]

Vezi si

Preotul Cătălin Moroșan, din Gura Humorului, care slujește în Arhiepiscopia Tomisului, se află de câteva zile în stare critică la ATI la Constanța

Părintele, în vârstă de doar 30 de ani,  este originar din Gura Humorului și a …

2 comments

  1. A dat primarul pentru pelerinii din alte judete, ddar sucevenii chiar au foamea-n gat ,sa se aseze si ei la coada.Asta-i totala nesimtire.

  2. bucovinean cinstit

    penibil……