Wednesday , November 30 2022

Primarul şi casiera de la Udeşti, arestaţi pentru 30 de zile

Săvel Botezatu şi Marinela Borza sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie că şi-au însuşit din fondurile europene peste 12 miliarde de lei vechi. Banii reprezintă subvenţii pentru păşunea localităţii, încasate în mod nelegal începând cu anul 2010, pentru 800 de hectare de imaş 
Botezatu si casiera la tribunal [800x600]


Tribunalul Suceava a dispus aseară după mai multe ore de deliberări arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului comunei Udeşti, Săvel Viorel Botezatu şi a casierei Marinela Borza. Judecarea propunerii de arestare preventivă formulată de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA a început ieri la ora 14.00 şi s-a terminat după cinci ore, în jurul orei 19.00. Argumentele formulate de avocaţii celor două persoane cu funcţii publice nu au avut darul de a-i convinge pe judecătorii care au hotărât ca Săvel Viorel Botezatu şi Marinela Borza să fie cercetaţi în stare de arest preventiv pentru fraude vizând fonduri europene. In acest moment cei sunt suspectaţi că Săvel Botezatu în calitate de primar, iar Marinela Borza în calitate de preşedintă a unei asociaţii de crescători de animale au încasat necuvenit fonduri europene de peste 12 miliarde de lei vechi, subvenţii pentru o suprafaţă de aproximativ 800 de hectare de teren din comuna Udeşti.
Primarul comunei Udeşti, Săvel Viorel Botezatu, patron al firmei de carmangerie „Udeşteana”, a fost reţinut joi seară de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. In arestul IPJ Suceava a intrat şi casiera primăriei din Udeşti, Marinela Borza, preşedintă a unei asociaţii care a încasat ilegal subvenţii din fonduri europene de mai multe miliarde de lei vechi. Obiectiv de Suceava anunţat încă de acum o lună că procurorii DNA sunt calaţi pe primăria Udeşti, chiar şi dimensiunea fraudei era oarecum cunoscută, noutatea fiind că joi dimineaţă s-au produs descinderi la sediul primăriei din localitate, au fost verificate birourile instituţiei, de unde s-au ridicat probe, iar cei doi suspecţi, primarul Săvel Botezatu şi casiera Marinela Borza au fost aduşi la sediul DNA Suceava, pentru audieri.
Primarul comunei Udeşti, Săvel Botezatu, a declarat înainte de a fi adus pentru audieri la sediul Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie că în acest caz privind subvenţiile încasate de la APIA pentru o suprafaţă de 806 hectare de păşune, până în anul 2013 acestea au fost încasate de Consiliul local şi folosite conform legii. El a explicat că din 2013 toată activitatea a fost preluată de Asociaţia crescătorilor de animale Oadici, condusă de Marinela Borza, care este şi casieră la Primărie.„După 2013, responsabilitatea aparţine asociaţiei”, a spus înainte de a fi reţinut de procurorii DNA, Săvel Botezatu. El a menţionat că această asociaţie a folosit banii primiţi pentru plata redevenţei pe teren, pentru taxe şi impozite la Primărie. Săvel Botezatu a menţionat că nu are nici o legătură cu preşedintele asociaţiei, aceasta fiind doar casier al Primăriei. Acestea au fost declaraţiile primarului Săvel Botezatu, care joi pe la orele amiezei a fost adus pentru audieri la DNA Suceava. A venit însoţit şi de contabila Marinela Borza, amândoi subpravegheaţi de jandarmii care i-au adus la audieri, fiind reţinuţi ulterior.
N primarul din Udeşti, Săvel Botezatu, acuzat de amenintare şi şantaj
Săvel Viorel Botezatu, primar al Comunei Udeşti, este cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de influenţarea declaraţiilor; şantaj; tentativă la comiterea infracţiunii de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”; prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; complicitate la comiterea de către Borza Marinela a infracţiunii de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
Procurorii DNA au arătat că primarul Săvel Viorel Botezatu, „prin ameninţare a încercat influenţarea depoziţiilor unor martori, pentru ca prin actele de control ce urmează întocmite de APIA să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie ACAUP OADICI Udeşti, împlicit să nu fie stabilite creanţe de recuperat, precum şi existenţa unor fapte de natură penală. A ameninţat şi contrâns conducerea APIA Suceava şi pe angajatele instituţiei (direct şi prin intermediul unor factori politici), inclusiv cu demiterea din funcţie, ca să aprobe plata subvenţiilor din fonduri FEGA –Fondul European pentru Garantare în Agricultură, pentru imaşul comunal al comunei Udeşti, în campaniile 2010-2012, în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udeşti. A pus în executare intenţia de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul C.E. (FEGA –Fondul European pentru Garantare în Agricultură), cu documente fictive depuse la APIA Suceava, în campaniile 2010 şi 2011, în numele Consiliului Local Udeşti, în cuantum de 532.082,64 lei. Prin intermediul angajatei Ciutac Mariana, în numele Consiliului Local Udeşti, au fost prezentate la APIA Suceava, pentru campania 2012 documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 315.314,37 lei din fonduri FEGA –Fondul European pentru Garantare în Agricultură; A sprijinit-o pe Borza Marinela (funcţionar în cadrul Primăriei Udeşti) să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 şi în numele ACAUP OADICI Udeşti, suma de 416.782,62 lei provenită din fonduri C.E., prin depunerea de documente fictive, sumă ce sub forma redevenţei a ajuns în contul Primăriei Udeşti a cărui ordonator de credite este Botezat Săvel Viorel”.
Marinela Borza, casiera Primăriei Udeşti şi preşedinta Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni OADICI Udeşti, este cercetată sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”; tentativă la comiterea infracţiunii de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”; influenţarea declaraţiilor; sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri, constând în aceea că: în numele ACAUP OADICI Udeşti, a prezentat la APIA Suceava, pentru campania 2013 documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 416.782,62 lei din fonduri FEGA –Fondul European pentru Garantare în Agricultură; a pus în executare intenţia de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul C.E. (FEGA –Fondul European pentru Garantare în Agricultură), cu documente fictive depuse la APIA Suceava, în campania 2014, în numele ACAUP OADICI Udeşti. De asemenea, s-a reţinut de către procurorii anticorupţie că Marinela Borza, prin ameninţare, a încercat influenţarea depoziţiilor unor martori, pentru ca prin actele de control ce urmează întocmite de APIA-DACIS în dosarul 38/P/2013 să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie ACAUP OADICI Udeşti, implicit să nu fie stabilite creanţe de recuperat, precum şi existenţa unor fapte de natură penală; In documetul făcut public se arată că pentru a înlocui sau a-i altera caracterul ilegal al Declaraţiei – Anexa nr. 4 (cu semnături fictive) depusă în luna mai 2014 odată cu cererea de acordare a subvenţiei a ACAUP OADICI Udeşti – campania 2004, i-a determinat, în luna noiembrie 2014, pe fermieri din comuna Udeşti să semneze Declaraţia – Anexa nr. 4 (prin care Borza Mariana era împuternicită să depună cerere de subvenţie în numele ACAUP OADICI Udeşti şi membrii aceşteia îşi asumau responsabilitatea cerinţelor ce condiţionează acordarea subvenţiei) pe care a depus-o apoi la APIA Suceava. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Mănăstirea Teodoreni se va extinde începând cu anul viitor

Un nou corp de chilii va fi construit, cel mai probabil de anul viitor sau …

6 comments

  1. AM OBSERVAT CA VOI PUBLICATI DOAR CE VA CONVINE ! SUNTETI CUMVA RUDE CU CONDUCEREA UDESTI ? DE CE NU LASATI SA VADA TOATA LUMEA CATA NERUSINARE ESTE LA PRIMARIA UDESTI SI CATA ESTE LA SCOALA UDESTI ! TOTI AR TREBUII DEMISI! IN URMA PRIMARULUI VINE TAVALUGUL AFACERILOR LUI DUBIOASE CU CONSTRUCTIILE SI CU ACHIZITIILE ATAT DE LA PRIMARIE CAT SI DE LA SCOALA!

  2. ASA ESTE L A UDESTI ! SI LA PRIMARIE SI LA SCOALA SE LUCRTEZA SUB PRESIUNE ! SI LA PRIMARIE SI LA SCOALA CEI INCOMOZI AU FOST ALUNGATI! SI LA PRIMARIE SI LA SCOALA CEI CARE STIU SA PUPE …. BINE SUNT TINUTI IN BRATE ! PRIMARUL, VICELE SI SERCRETARUL IMPREUNA CU GOLEA SI ADJUNCTA SUNT O MAAREE RUSINE PENTRU COMUNA UDESTI ! DIN BUN SIMT ACESTE PERSOANE ENUMERATE MAI SUS AR TREBUII SA SI DEA DEMISIA DE ONOARE SA NU MAI ASTEPTE SA VINA ALTII SAI SCOATA AFARA CA PE NISTE JAVRE ORDINARE CE SUNT!

  3. ANTEVORBITORII AU FOARTE MARE DREPTATE ! LA UDESTI EDUCATOARE EST NEVASTA ACTUALULUI SECRETAR CARE LA PUPAT TOT TIMPUL IN…. PE PRIMAR SI DREPT RECOMPENSA A ANGAJATO PE AIA CARE PIN ACUM FACEA INJECTII IN FUND LA GAINII IAR DE 2 ANI ESTE “CEA MAI BUNA EDUCATOARE DIN SISTEM ” NE FACE SCOALA DE RAS UNA CA EA, UNA CA DIRECTOAREA ADJUNCTA CARE ESTE SI ADJUNCTA SI IN PARTICULAR. STIU SI ELEVII SI VORBESC PE LA COLTURI DE RELATIA DINTRE DIRECTOR SI ADJUNCTA ! AM AJUNS SI DE RASUL COPIILOR DIN CAUZA CELOR 2 DIRECTOR SI A UNOR CADRE ADUSE DE PSD CARE SUNT NISTE INCOMPETENTI!

  4. In acest moment,primarul Botezatu este exact un un bolovan care atarna de primaria din Udesti asa cum Golea e un bolovan(si la propriu si la figurat) care atarna de scoala din Udesti.Directiunea ar trebui sa aiba bunul simt sa-si dea demisia ca sa se puna capat incompetentei si prostului gust promovat de acestia.

  5. Vestea imbucuratoare este ca o data cu caderea lui Botezatu vor mai cadea si alte scaune.Speram sa se intample cat mai repede ca profesorii din comuna sa-si primeasca banii de naveta si sa-si desfasoare activatea la catedra in conditii normale,fara stress si frica constanta,fara pile psd-iste angajate abuziv de director mai ales la educatie fizica si nu numai,fara amenintari,fara contrangerea de a strange bani pentru diferite interese personale ale directiunii.

  6. Ce bine ar fi sa se faca curatenie si in scoala udesteana care de 3 ani de zile e condusa doar sub abuz,minciuna,fals,prostie si incompetenta.Saracele cadre didactice isi fac meseria sub amenintari si santaj ,cu frica si teama stiind ca directiunea si primarul fac cartile in mod abuziv in privinta angajarilor si posturilor de profesor,angajeaza pilele primarului,persoane slab pregatite si incompetente,in defavoarea cadrelor titulare.
    Pusi fortat si abuziv pe scaunele directoriale de primarul incatusat,directorii Golea si Popescu sunt o rusine pentru scoala udesteana si o jignire adusa la adresa calitatii invatamantului.Profesorii din comuna s-au saturat sa-si faca meseria in stres,fara bani de naveta,fara respect.Majoritatea isi doresc cu ardoare ca cei doi corupti abuzivi sa dispara.Golea si Popescu luati-va de manutza si fugiti acum pana nu e prea tarziu.