Wednesday , April 24 2024

Primarul oraşului Broşteni, adus la DNA Suceava pentru audieri în dosarul APIA

chiriac primar brosteni [800x600]

Nicolae Chiriac, primarul oraşului Broşteni şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale “Ciobănaşul” din Broşteni, Nicolae Nistor, sunt acuzaţi de „infracţiuni la legislaţia privind accesarea nelegală a fondurilor europene”,” înşelăciune” şi „abuz în serviciu” . Primarul Chiriac este acuzat că i-a determinat pe consilierii locali din Broşteni să faciliteze preluarea de către asociaţia „Ciobănaşul” a unui teren. Prin acţiunile lor, Chiriac şi Nistor ar fi comis o pagubă de circa 3,5 milioane de lei 

Ieri, în jurul amiezii, la sediul Serviciului Teritorial al DNA Suceava au fost aduşi pentru audieri primarul oraşului Broşteni, Nicolae Chiriac şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale “Ciobănaşul” din Broşteni, Nicolae Nistor. Procurorii anticorupţie suceveni le-au adus celor doi la cunoştinţă infracţiunile de care sunt acuzaţi, respectiv de infracţiuni la legislaţia privind accesarea nelegală a fondurilor europene, înşelăciune şi abuz în serviciu. In această incriminare a fost reţinut faptul că primarul oraşului Broşteni, Nicolae Chiriac, i-a determinat pe consilierii locali ai oraşului în care este primar să faciliteze preluarea de către Asociaţia Crescătorilor de animale „Ciobănaşul” din localitate, al cărei preşedinte este Nicolae Nistor, a unei suprafeţe importante de teren, prejudiciul total rezultat din acţiunile ilegale ale celor doi fiind estimat de către procurorii DNA Suceava la suma de 3,5 milioane de lei, subvenţii încasate ilegal din fonduri europene.
Primarul oraşului Broşteni, Nicolae Chiriac şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de animale „Ciobănaşul”, Nicolae Nistor, sunt cel puţin până luni cercetaţi în stare de libertate. Ei fac parte din lotul mai amplu al inculpaţilor cuprinşi în dosarul APIA Suceava a căror principali protagonişti sunt directorul general al APIA, Gheorghe Benu, directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, consilierul judeţean Ioan Piticari şi medicul veterinar Neculai Toma.
Principalele acuzaţii în dosarul APIA Suceava
In sarcina Deliei Moldoveanu procurorii DNA au reţinut infracţiunile de „acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei” şi „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, în timp ce fostul director general APIA, Gheorghe Dorel Benu este acuzat de “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”. Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat în data de 4 iunie 2014, în urma unei anchete iniţiate pe la începutul anului, descinderi la sediul APIA Suceava, la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură central, din municipiul Bucureşti, la DSVSA Suceava dar şi la alte câteva locaţii din judeţele Suceava, Iaşi şi Dâmboviţa, în scopul destructurării unui grup infracţional al cărui conducător era chiar directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovanu care, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari publici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi, au pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale dar şi alţi fermieri, au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol. Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de Plăţi de la Suceava depăşeşte 5 milioane de lei ( circa 1,2 milioane de euro).
Pentru Eugen Mogoş, director executiv al APIA – Centrul Judeţean Suceava, rezultă suspiciunea că acesta a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
In ceea ce o proveşte pe Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, în cauză a rezultat că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice şi dare de mită.
Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA Suceava, este de asemenea inculpată, în cauză pentru că ar fi săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.
Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, este inculpată în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
In ceea ce îl priveşte pe Gabriel Constantin Serban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, este inculpat în cauză pentru infracţiunile de complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice.
Lya Chiriac, consilierul superior de la APIA Suceava inculpat în acerst dosar a făcut primul pas pentru a ieşi din sistem, pregătindu-şi dosarul de pensionare. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …