Friday , May 24 2024

Primarul Olărean, campionul dosarelor pentru abuz în serviciu la Parchetul Curţii de Apel

Olarean [800x600]

13 plângeri, din care una soldată cu începerea urmăririi penale, au trecut pe sub ochii procurorilor din 2012 încoace, fiind direcţionate spre rezolvare către IPJ. Până acum, s-a dat doar o singură soluţie de începere a urmăririi penale, la începutul acestui an, în urma unei plângeri formulate de prefectul Florin Sinescu

 
Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean este la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, campion la numărul de plângeri penale depuse împotriva sa. 12 dintre acestea au fost formulate de consilieri locali rădăuţeni pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, iar a treisprezecea a fost înaintată chiar de prefectul Florin Sinescu, ca un fel de concentrat al plângerilor depuse anterior de aleşii locali rădăuţeni şi care, până acum, este singura la care procurorii au dispus începerea urmăririi penale.
Celelalte dosare înregistrate, din vara anului 2012 încoace la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava se află în lucru la Poliţie, fără a se cunoaşte stadiul în care se află cercetările, pentru fiecare în parte. Principalii autori ai plângerilor penale împotriva lui Aurel Olărean, consilierii locali rădăuţeni Tiberiu Maerean şi Nistor Tătar, arată că la niciuna dintre solicitările depuse de începere a urmăririi penale împotriva primarului nu au primit până acum un răspuns favorabil, dar sunt totuşi satisfăcuţi de faptul că poliţiştii lucrează în continuare la dosare iar prin intermediul răspunsului dat de procurori la plângerea prefecturii s-a obţinut confirmarea că demersurile lor sunt justificate.
Sirul plângerilor penale împotriva lui Aurel Olărean a fost început în luna iulie a anului 2012, când consilierul rădăuţean Tiberiu Maerean a cerut cercetarea penală a primarului pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare, pentru că într-o şedinţă de consiliu local din 65 iulie 2012 s-au luat hotărâri cu încălcarea legii, care au fost aduse la cunoştinţa Prefecturii, care a cerut intrarea în legalitate şi reanalizarea hotărârilor contestate, fără niciun efect. La o altă şedinţă din 23 august 2012, consilierul Tiberiu Maerean a fost scos cu foţa din sala de şedinţă, în urma votului consilierilor PDL iar la propunerea primarului Olărean, misiunea de evacuare a acestuia a fost preluată de poliţiştii chemaţi în acest scop. „Prin faptul că am fost eliminat din sala de şedinţe după ce m-am retras de la masa de consiliu şi am declarat că voi asista la şedintă ca simplu cetaţean mi s-a încălcat dreptul asigurat de art.42 din Legea 215 / 2001 a administraţiei publice locale care stipulează că «şedinţele consiliului local sunt publice» “.
O altă plângere penală vizează faptul că actualul director al Sc Servicii Comunale SA Rădăuţi, Nistor Tătar, având calitatea de consilier local şi-a dat demisia din funcţie, datorită faptului ca a optat pentru functia de consilier judetean. Consiliul local trebuia, în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, să dea o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi să declare vacant locul consilierului în cauză, ceea ce nu s-a întâmplat. Si în acest caz, Instituţia Prefectului a constatat încălcările de legalitate, a solicitat Consiliului Local Rădăuţi intrarea în legalitate, fără niciun efect. Altă plângere, formulată de acelaşi consilier Tiberiu Maerean vizează adoptarea unor hotârâri de Consiliu Local fără votul majorităţii consilierilor prezenţi.
Decizii penale luate de edilul şef al Rădăuţiului în afacerile primăriei cu firmele favorite
Incă o plângere penală pentru abuz în serviciu în care este vizat primarul Aurel Olărean vizează o decizie luată de acesta în luna august a anului 2012 privind efectuarea de plăţi nelegale către firme precum SC Florconstruct SRL, dar şi privind achitarea unor lucrări la parcul zoo din localitate, care s-au realizat în fapt într-o altă locaţie. Intr-o alt plângere penală, Aurel Olărean şi fostul secretar al municipiului, Haralambie Herghelegiu, este acuzat că au dispus plăţi către diferite firme, cu toate că exista o plângere prealabilă formulată împotriva unei hotări în acest sens luată de Consiliul Local. “Grupul (infracţional, n.r.) sub conducerea primarului Aurel Olărean şi a secretarului Herghiligiu Haralambie a organizat şi pus în aplicare un sistem ilegal de cheltuire a banului public cu eludarea legii şi a hotărârilor de Consiliu Local. Activitatea constă în încheierea de contracte de furnizare de bunuri şi servicii de către diverşi operatori economici , fără a exista aprobarea Consiliului Local Rădăuti , nici pentru indicatorii tehnico economici – acolo unde este cazul – nici pentru bugetarea acestor lucrări”, se arată în această nouă plângere penală. în care se mai arată că, pentru a crea un aspect de oarecare legalitate unele lucrări au fost scoase la licitaţie iar altele încredinţate direct. “Pentru a fi onorate sumele solicitate de operatorii eonomici , primarul în inţelegere cu aceştia, îi amână la plată, cu depăşirea termenului contractual, pentru ca aceştia să-şi poată recupera contravaloarea facturilor în instanţă, unde primăria, prin juriştii săi, sub îndrumarea secretarului, se apără formal , invocând în general lipsa de lichidităţi sau alte asemenea. ~n felul acesta instanţa fiind dusă în eroare acordă câştig de cauză operatorului economic şi în acest fel se ajunge la executarea silită a bugetului primăriei pentru sumele în cauză. Sumele executate mai conţin şi cheltuielile conexe ( cheltuieli de judecata, de executare silita , onorariu avocat , penalitati etc.), încărcându-se în acest fel suplimentar execuţia bugetara cu cheltuieli la fel de ilegale ca şi suma de bază”. Potrivit acestei plângeri penale, în această situaţie se află sumele executate de firme ca Pronto Edil SRL ,MK Ilumination SRL ,Loc Ind SRL, Lexpert Project Management SRL, Pop Strugar SRL.
Demiterea abuzivă a directorului de la Servicii Comunale, alt subiect de plângere penală
O altă plângere penală care îl vizează pe primarul Aurel Olărean dar şi pe mai mulţi consilieri locali rădăuţeni priveşte săvârşirea aceleiaşi infracţiuni de abuzz în serviciu şi complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni, în modul în care Nistor Tătar a fost destituit din funcţia de director al SC Servicii Comunale. Se arată că primarul Olărean şi consilierii care au fost numiţi în AGA la societatea sus-amintită şi “în virtutea unui contract cadru de mandat falsificat, prin modificarea conţinutului şi formei aprobate de CL Rădăuţi au procedat fără drept, la destiturea administratorului societatii Nistor Tatar şi numirea în această funcţie a lui Răutu Romeo , funcţionar public în cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Rădăuţi încălcând în acest fel prevederile art. 35 alin (4) din OUG 109/2011 privind guvenanţa corporativă a întreprinderilor publice conform căruia directorii sunt numiţi de consiliu de administratie la recomandarea comitetului de nominalizare”. “~n tot timpul şedinţei AGA, primarul şi secretarul au susţinut acţiunile AGA şi i-au îndrumat îndeaproape în legătură cu modul de vot , conţinutul buletinului de vot , primarul în câteva rânduri chiar preluând conducerea şedinţei şi punându-i la punct pe cei care cereau clarificări sau luau poziţii contrare celei stabilite de acesta . Prin atitudinea sa, cât şi a secretarului era evident că ei erau cei care au comandat consilierilor membri AGA , acest simulacru de şedinţă”. De menţionat că între timp, Nistor Tătar a fost reinstalat în fruntea SC Servicii Comunale Rădăuţi, după ce a câştigat acest lucru în instanţă. Latura penală a faptelor incriminate a rămas însă nesancţionată.
Acestea sunt, în principal, motivele pentru care primarul Aurel Olărean, fostul secretar Haralabie Hirghiligiu, mai mulţi consilieri locali dar şi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Rădăuţi sunt cercetaţi penal. Pentru tergiversarea vacantării funcţiilor de consilieri locali şi numirea în locul celor plecaţi prin demisie a supleanţilor de pe liste, s-a început urmărirea penală a primarului Aurel Olărean, la cererea prefectului Florin Sinescu. Sunt însă acele dosare mai grele, care vizează modul în care ar fi fost utilizaţi discreţionar banii publici de către primarul municipiului Rădăuţi, la care se aşteaptă mai degrabă un răspuns din partea anchetatorilor. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Candidații înscriși pentru admiterea la Colegiul Militar ”Ștefan cel Mare” susțin vineri proba scrisă

Elevii claselor a VIII-a care s-au înscris în vederea admiterii la Colegiul Național Militar ”Ștefan …