Thursday , February 9 2023

Primarul Lungu: “Vrem ca până la Paști să îmbunătățim traficul în zona comercială”

Se va renunța la trecerea de pietoni din zona Bazarului. Se vor sincroniza semafoarele și se va asigura semaforul pe verde pe banda dinspre Ambro, astfel încât să se evite blocajele, măcar pe această bandă. Cei care ies de la LIDL nu vor mai întoarce în sensul giratoriu de la Bazar, ci în zona Dedeman. Pot fi implementate doar acele măsuri care nu presupun modificarea străzii în zona Shopping City, motiv pentru care banda de stocaj nu va putea fi mărită, cel puțin până în 2018. O altă măsură pe care municipalitatea se gândește să o adopte este oprirea pentru moment a altor dezvoltări comerciale

Ion Lungu - 15 dec 2016

Primarul Ion Lungu și-a propus ca până la Paști să îmbunătățească condițiile de circulație din zona Calea Unirii. Acesta dorește să implementeze o parte din propunerile realizatorilor studiului de trafic, în speranța că astfel va reuși să îm­bunătățească condițiile de trafic în zona Bazarului.

“O problemă foarte delicată și prioritară este fluidizarea traficului în zona Calea Unirii. In ședința de Consiliu Local din luna decembrie a fost aprobat studiul de trafic și vom încerca să punem în aplicare soluțiile propuse în el. Vrem ca până la sărbătorile pascale să îmbunătățim, pe cât posibil, traficul în zona Bazar, până vom face un  pod nou peste râul Suceava, care este, de asemenea, o prioritate”, a arătat ieri Ion Lungu.

Printre măsurile ce vor fi implementate se numără anularea trecerii de pietoni din zona Bazarului și mu­­tarea acesteia pe dedesubt, so­luție pentru care este însă nevoie de acordul celor de la Apele Ro­mâne, sincronizarea semafoa­relor și ­asi­gurarea semaforului pe verde pe banda dinspre Ambro, astfel încât să se evite blocajele, măcar pe această bandă.

Deși există discuții în ceea ce privește deschiderea pasajului subte­ran, edilul Sucevei se declară sceptic, arătând că este puțin ­pro­ba­bil ca persoanele care ies în­căr­cate cu bagaje din Bazar să fie dis­puse să mai meargă încă 500 de metri pentru a trece prin pasaj. O altă posibilitate care va fi luată în calcul este construirea unui pasaj suprateran în zonă.

“In primul rând vrem să anulăm trecerea de pietoni din zona Bazar și să încercăm acea variantă de a muta trecerea de pietoni pe dedesubt. Pentru aceas­ta vom contacta urgent Apele Române, să vedem în ce măsură ne este permis. Vom încerca să sincronizăm semafoarele, în așa fel încât toate să aibă aceeași culoare și vom încerca să asi­gu­răm pe banda dinspre Ambro culoarea verde permanentă, în așa fel încât să nu se mai blocheze o bandă. Este acea discuție pentru a pune în funcțiune tu­nelul din zona Ambro, vom face demersuri și acolo, numai că am o reținere în acest sens, pentru că nu sunt prea convins că cei care ies cu bagaje din zona Bazarului – pentru că acolo se gâtuie circulația – vor merge cu bagajele încă 500 de metri, pentru a trece pe sub acel pasaj. Vom analiza și acea posibilitate a pasajului suprateran”, a mai declarat Ion Lungu, care a ținut să precizeze că momentan vor fi adoptate doar acele măsuri care nu necesită modificarea infrastructurii stradale din zonă, aceasta în condițiile în care la porțiunea de drum din zona Shopping City au fost realizate lucrări finanțate din fonduri europene, care se află încă în garanție.

“Vom implementa două-trei măsuri, până la a interveni în stradă. In studiu se spune să mărim banda de stocaj la stânga care face spre Shopping City, însă ar trebui să umblăm la trotuare și, așa cum am mai spus, acolo au fost realizate lucrări pe fonduri europene. Până în martie 2018 nu putem face modificări, nu putem lărgi strada. Vom căuta să implementăm câteva măsuri din acest studiu de circulație, într-o perioadă cât mai scurtă de timp și, mai mult decât atât, în zona LIDL să nu se mai iasă direct în sensul giratoriu. Acolo este trotuarul Primăriei municipiului Suceava și vom lua o bucată din trotuar, în așa fel încât cei care ies de la LIDL să meargă înainte, să întoarcă undeva în zona sensului giratoriu de la Dedeman și să nu mai iasă în sensul giratoriu de la Bazar pentru că se blochează foarte ușor circulația.”

 Alte dezvoltări comerciale vor fi oprite, pentru moment, până la rezolvarea problemei circulației în Suceava

Deși există solicitări din partea mai multor lanțuri de hypermarketuri, primarul Ion Lungu a arătat că se gândește să propună spre aprobare în Consiliul Local oprirea, pentru moment, a dezvoltărilor co­merciale până la descongestionarea traficului în municipiul Suceava.

“Avem pe ordinea de zi niște proiecte cărora nu le-am dat curs, așa cum este cel pentru un nou LIDL în zona Zamca. Soluția propusă de ei nu a fost aprobată de comisia tehnică. Doresc să facă un sens giratoriu pe terenul lor, la fosta UGIRA, în așa fel încât să deblocăm traficul în zonă, să nu mai facem o altă gâtuitură în zona Zamca pentru că și acea zonă este foarte aglomerată. De asemenea, avem solicitări pentru alte dezvoltări comerciale, dar nu le vom mai da curs. Kaufland-ul și alte firme vor să se dezvolte în zona comercială, în zona gării. Deși nu avem o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, avem un studiu de circulație aprobat și pe baza acestui studiu probabil vom intra și cu o inițiativă în Consiliul Local să nu mai facem alte dezvoltări comerciale până nu rezolvăm problema traficului din municipiul Suceava”, a mai arătat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu. (Alexandra IONICA)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …

2 comments

  1. Cat ar fi de greu ca sensul la stanga la Carrefour si sensul giratoriu de la Dedeman sa fie blocat la stanga spre oras iar toti sa faca manevra pe sub pasarela CFR? Astfel nu s-ar mai crea blocaje sau macar ar fi un trafic mai fluent…

  2. cel mai indicat ar fi niste drone,dar cred ca nu ne permite,cea mai sigura solutie ar fi intro zi sa circule numrele pare si ni cealalta numelrele impare catre cumparaturile catre centrele comerciale …l