Primarul Lungu vrea testarea periodică a cadrelor didactice cu privire la SARS-CoV-2

reportersite
24 septembrie 2020, 7:00

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, continuă să susțină că testarea cadrelor didactice la virusul SARS-CoV-2 este necesară. Ba chiar mai mult, se impune nu doar o testare la începutul anului școlar, ci o testare periodică a cadrelor didactice. „Vreau să intru în Consiliul Local, să aprobăm această testare cu caracter permanent, în sensul că atunci când apar suspi­ciuni sau există simptome, cei din școală, cadrele didactice să aibă posibilitatea de a se testa imediat”, a declarat primarul Ion Lungu, în conferința săptămânală de presă de miercuri, 23 septembrie.

La data de 22 septembrie, circa 1.000 din totalul celor 1.950 de cadre didactice din municipiul Suceava fuseseră testate pentru SARS-CoV-2, deși nu este obligatoriu iar până ieri numărul noilor infectări era în creștere, fiind în evidență 155 de cazuri active de COVID-19, adică 1,21 la mia de locuitori. „Este bine că s-a făcut această testare. Ce ar fi fost dacă nu o făceam? Iar ca studiu de caz este Colegiul Național <Mihai Eminescu>, unde cele 6 cazuri de infectare de la nivel de conducere puteau infecta toată școala, declanșându-se un focar ce s-ar fi transmis și în comunitate”, a spus Ion Lungu.

Reamintim că, inițial, propunerea avansată de Ion Lungu cu privire la testarea cadrelor didactice înainte de începerea anului școlar nu a fost bine primită de o parte din personalul din învățământul sucevean. Totuși, treptat, părerile s-au schimbat pe măsură ce tot mai multe cazuri de elevi și de cadre didactice de la diferite unități de învățământ erau diagnosticate cu noul coronavirus. În vederea demarării în siguranță a cursurilor anului școlar 2020-2021, Primăria Suceava a asigurat fondurile necesare pentru achitarea contravalorii testelor efectuate de cadrele didactice și personalul auxiliar din toate centrele bugetare din municipiul reședință de județ. (D.P.)

secretarasite