Thursday , July 18 2024

Primarul Lungu susține un nou demers ca Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să primească 20 de hectare de teren

Primarul în funcție al municipiului Suceava, Ion Lungu, a inițiat un proiect de hotărâre – aflat la punctul 18 de pe ordinea de zi a ședinței din 28 iunie a Consiliului Local Suceava – prin care propune să se aprobe solicitarea de trecere a 20 de hectare de teren din domeniul public al Statului Român și din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava, în domeniul public al Municipiului Suceava și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Suceava. Parcela de 20 hectare solicitată face parte dintr-o alta mai mare, în suprafață de 49,11 hectare, teren situat în extravilanul municipiului Suceava.

Potrivit proiectului de hotărâre inițiat de Ion Lungu, parcela de teren menționată urmează a fi dezmembrată din zona centrală a parcelei cu nr. cadastral 58094, în suprafață de 491.100 mp, cu deschidere la cele două străzi principale care îl încadrează pe laturile lungi (Drumul Județean 208A și Drumul Comunal 69).

„Terenul se află în zona limitrofă a Cetății de Scaun a Sucevei, a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, a Școlii Sfântul Ioan de la Suceava, două centre educaționale moderne care integrează și valorizează copiii și tinerii în sistem educational de nivel preșcolar, primar, gimnazial și liceal și a Căminului de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou””, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit sursei citate, scopul pentru care se solicită preluarea celor 20 de hectare de teren este realizarea unui proiect de importanță majoră pentru Biserica și comunitatea românilor din Bucovina, respectiv edificarea unui amplu proiect arhitectural care are în vedere ctitorirea Ansamblului Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Proiectul respectiv este inițiat de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, potrivit aceluiași proiect de hotărâre și, potrivit referatului de aprobare semnat de primarul Ion Lungu, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a solicitat prin adresa nr. 2664/12.04.2024 și înregistrată la registratura Primăriei Municipiului Suceava sub nr. 24329 din 14.06.2024, atribuirea parcelei de 20 hectare, parte din cea în suprafață totală de 49,11 hectare, în scopurile anterior menționate.

„Ansamblul Arhiepiscopal va avea în componență o serie de obiective ce integrează servicii și activități sacramental-liturgice, administrative, social-filantropice, medicale, educational-culturale și muzeistice, care vor genera un impact major asupra comunităților aflate sub păstorirea Bisericii din Bucovina”, se mai arată în proiectul de hotărâre inițiat de Ion Lungu.

Un demers în aceeași direcție al parlamentarilor suceveni a fost blocat de președintele Klaus Iohannis, în urmă cu un an, când a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la legea aprobată de Parlament prin care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților primește 20 de ha de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole. Curtea Constituțională a admis sesizarea președintelui, declarând legea respectivă ca fiind neconstituțională.

Anul acesta, pe 12 aprilie, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, i-a cerut premierului Marcel Ciolacu 20 de hectare de teren, arătând că se confruntă cu lipsa unei suprafețe de teren necesare construirii unui ansamblu arhiepiscopal, pentru a da curs unui firesc istoric și unei fundamentale nevoi privind viața Bisericii și a comunităților din Bucovina.

Recent, Ion Lungu a confirmat – pe fondul unor discuții contradictorii din PNL – că a participat la o discuție dintre ÎPS Calinic și premierul Marcel Ciolacu (fiind de față mai multe persoane din mediul politic și eclesiastic) și că discuția s-a axat tocmai pe acest aspect privind necesitatea ca Arhiepiscopia să aibă un teren de 20 de hectare pe care să poată dezvolta un ansamblu potrivit pentru o catedrală și așezămintele aferente. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Școlile din Marginea, dotate cu mobilier nou, echipamente digitale și materiale didactice, prin fonduri PNRR

Cele patru unități de învățământ preuniversitar de pe raza comunei Marginea au început să fie …

2 comments

  1. Stefan cel Mare

    O alta catedrala? Cea actuala ce ar avea ?

  2. D-l Lungu,acum cand a pierdut si Primaria si P N L ul,se ocupa de orice,numai de problemele municipiului nu! Vrea el sa ia vreo 20 ha teren de la Statiunea de Cercetari Agricole Suceava,care,din cate stiu nu e in subordinea Primariei!!!??? Acum cativa ani voia sa ia sediul Agentiei pentru Protectia Mediului si sa faca acolo o gradinita!!??…el care militeaza pentru Suceava neutra climatic,dar fara vreo institutie de mediu!!! D-le Lungu reveniti cu picioarelepe solul patriei si vedeti ce pmai puteti face ,in cele 3 luni de mandat care v-au mai ramas ,pentru cetatenii municipiului!!! Multa spor va doresc!!