Tuesday , April 23 2024

Primarul Lungu propune din nou contracte individuale cu furnizorii de utilităţi, plusând cu garanţii pentru două luni de neplată

Primarul Sucevei a afişat un optimism prudent în privinţa continuării furnizării apei calde şi a căldurii în municipiul reşedinţă de judeţ, afirmând că va face tot ce îi stă în putinţă, dar cu condiţia ca şi cetăţenii să facă la fel şi să plătească la asociaţie ceea ce consumă

Lungu 17 martie 2014 [800x600]


Conducerea Primăriei municipiului Suceava îşi va menţine poziţia în ce priveşte introducerea convenţiilor individuale pentru furnizarea agentului termic locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termoficare. „Dacă nu vor semna, nu vor mai avea încălzire. Cei buni platnici, vor semna aceste contracte”, a declarat primarul Ion Lungu. El a mai explicat, ieri, în conferinţă de presă, că aceasta este singura modalitate prin care cei bun platnici nu vor mai fi afectaţi de întreruperea serviciilor de apă caldă şi căldură.
Pe de o parte, primarul este de părere că o soluţie prin care s-ar putea asigura ritmicitatea plăţii facturilor la energie termică şi apă-canal, precum şi sancţionarea promptă a rău-platnicilor ar putea fi obligarea beneficiarilor la depunerea unei garanţii de plată.
Astfel, la încheierea contractului individual între beneficiarul final şi furnizorul de utilităţi, beneficiarul are obligaţia să depună garanţia într-un cont special, la care furnizorul de utilităţi are acces în cazul în care factura nu este plătită la termen. Dacă factura nu este plătită în două luni, furnizorul recuperează debitul din banii care au fost depuşi în acest cont. Dacă sunt banii puşi în contul respectiv de către cetăţean, atunci contractul continuă, în caz contrar furnizorul are tot dreptul să rezilieze contractul.
După cum a explicat primarul de Suceava, astfel de obligaţii stricte în caz de neplată sunt necesare deoarece în condiţiile actuale, debranşările individuale sunt greu de aplicat, dat clauze de genul garanţiei pot uşura executarea silită şi recuperarea sumelor datorate. „Vor fi nişte condiţii juridice de executare silită. Nu ştiu, vom merge în casă şi, conform contractului semnat între părţi, am voie să îţi iau maşina de spălat, s-o vând şi să recuperez suma datorată la Termica”, a mai spus Ion Lungu.
Primarul a nuanţat afirmaţii făcute cu câteva săptămâni în urmă cu privire la unul din efectele contractelor individuale şi anume desfiinţarea actualelor asociaţii de proprietari. Ion Lungu a spus, de data aceasta, că are în vedere doar clarificarea unor relaţii între cetăţeni şi furnizorii de utilităţi, menţionând ca posibilă variantă şi pe furnizorul de apă potabilă, nu doar pe cel de termoficare, în ideea simplificării raporturilor dintre furnizori şi beneficiari finali. „Nu mai vreau verigi intermediare, discuţii interminabile despre ceea ce se întâmplă la asociaţiile de proprietari. Nu am nimic cu restul activităţii lor, dar în ce priveşte termoficarea, cred că este bine să avem convenţii directe, pentru că se întâmplă ca banii plătiţi de populaţie să nu ajungă la Termica”, a declarat primarul de Suceava.
Totuşi, Ion Lungu a precizat că următoarea discuţie va avea loc marţea viitoare, când  este programată o nouă şedinţă cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari. „Pe 18 noiembrie, vom avea o analiza a asociaţiilor de proprietari”, a explicat edilul şef al municipiului reşedinţă de judeţ, reiterând informaţia publicată la începutul săptămânii cum că Primaria a mai dat un milion de lei care au ajuns la Bioneregy în cont.
Pe de altă parte, primarul a adăugat că restanţele populaţiei la Termica se ridică la circa 15 milioane de lei şi a menţionat că îi pare rău de apariţia a ceea ce el a calificat ca fiind „dezinformări în presă” privitoarea la o nouă oprire a centralei şi la sistarea apei calde şi a căldurii. După cum a explicat Ion Lungu, de la data de 1 octombrie au ajuns la Bioenergy Suceava SRL – proprietarul noii centrale pe biomasă – 68,4 % din încasările Termica de la populaţie şi de la Primărie cu tot cu banii de la Guvern, reprezentând cam 4,2 milioane de lei.
Ion Lungu a continuat să afişeze un optimism prudent cu privire la continuarea pe tot parcursul iernii a furnizării apei calde şi a căldurii. „Eu zic că vom face tot ce e posibil ca sucevenii să aibă caldură, cu condiţia ca ei să plătească”, a mai spus Ion Lungu.
De asemenea, edilul a explicat că instanta a decis ca municipalitatea să facă o expertiză la pierderile tehnice de pe reţea, admiţând o solicitare venită din partea administratorilor judiciari ai Termica, însă în opinia primarului societatea doreşte să pună municipalitatea să plătească de la buget o parte din pierderi şi „a pus din pix pierderile din acte”. De aceea, se va face pe toată reţeaua expertiza, primarul declarându-se de acord chiar să angajeze şi Primăria un expert deoarece o sumă pe care el a estimat-o în jurul a 300 milioane de lei vechi nu este foarte mult. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …