Sunday , June 16 2024

Lungu: La finalul lucrărilor, pe malul râului Suceava vom avea o zonă de agrement frumoasă, apreciată de suceveni și sigură la inundații

“Am văzut foarte mult tam-tam pe treaba asta. Nu este nicio investiție iresponsabilă. Este o investiție așteptată de suceveni. Toată lumea o așteaptă de multă vreme și în fiecare campanie era aruncată pe piață zona de agrement pe malul râului Suceava. Dacă ne ajută Dumnezeu, în final vom avea o zonă de agrement frumoasă pentru suceveni, apreciată de suceveni și sigură la inundații, la inundații normale, prin aceste apărări de maluri pe care le va face Primăria municipiului Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu 

zona de agrement, raul Suceava
In noua zona de agrement vor fi doar zone de promenadă si terenuri pentru sporturi în aer liber

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a reiterat niște afirmații recente cum că municipalitatea va executa lucrări de apărări de maluri în perimetrul unde face o zonă de agrement pe malul drept al râului Suceava. Ion Lungu susține că proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile și intervențiile în albia minoră a cursului de apă au loc în baza unui memorandum încheiat între Guvern și „Apele Române”, acest din document urmă dând liber la lucrări de acest fel în toată țara. „La discuțiile inițiale noi, primarii, am insistat să putem regulariza cursurile de apă cum este normal și firesc. Din păcate, acestea nu au fost eligibile pe fonduri europene iar pentru că malurile sunt ale Apelor Române, ar trebui să facă aceste lucrări Apele Române”, a spus Ion Lungu. De aceea, ulterior s-a încheiat un memorandum între Guvern și Apele Române, care a permis execuția de lucrări pe mai multe cursuri de apă din țară iar în acest sens Primăria Suceava a încheiat, la rându-i, un contract de parteneriat încheiat cu Apele Române.

Reamintim că într-o ședință a Consiliului Local Suceava din prima parte a lui 2019, doi consilieri ai ALDE au fost cei care nu au votat pentru proiectul privind zona de agrement, invocând chiar riscul inundațiilor care s-a putea produce și faptul că anu sunt prevăzute lucrări de consolidare a malului pe proiectul cu finanțare europeană.

Pe de altă parte, recent, primarul a mai precizat că nu erau eligibile la finanțare lucrările de consolidare a malurilor iar cu toate acestea zona respectivă va fi protejată împotriva revărsării apei prin construirea unui dig de protecție, dând ca exemplu, în acest sens, apărările de maluri deja realizate la noul pod al „Unirii” din aval. În cazul acestora din urmă, finanțarea se va face fie cu fonduri de la bugetul local, fie din alte surse de finanțare precum Compania Națională de Investiții.

Ion Lungu, zona de agrement, raul suceava
Primarul Ion Lungu sustine ca noua zona de agrement de pe malul raului Suceava va fi sigura si apreciata de suceveni

Edilul a ținut să specifice și faptul că elaborarea documentației tehnice – pornită în data de 25 februarie, a fost întârziată din cauza pandemiei cu noul coronavirus. „Din păcate, am avut ghinion și a venit acest coronavirus și nu au lucrat două luni de zile nici măcar firmele de consultanță. Am făcut licitația în luna mai și s-a încheiat contractul în data de 9 iunie cu termen de realizare în 30 de zile. Pe 9 iulie vom avea această documentație tehnică cu care vom face un nou acord de parteneriat cu Apele Române”, a explicat primarul. El a ținut să precizeze că avizul de la Apele Române – despre care într-o anumită parte a presei s-ar fi făcut caz că nu există, urmare a preluării unor declarații politicianiste – a fost emis încă din 23.04.2019.

Edilul a explicat că la aceste proiecte s-a știut de la bun început că sunt în zone cu risc la inundații și nu întâmplător se prevede că nu pot fi executate lucrări de construcții ample acolo. „Nu se pot pune terase, nu se pune nimic, doar zone de promenadă, terenuri pentru sporturi în aer liber, iar în memorandum se precizează că în cazul în care vine apa mare se iau acele instalații care sunt demontabile”, a menționat primarul.

zona de agrement, raul Suceava

El a menționat că această documentație tehnică va sta la baza unui nou parteneriat pe care îl va încheia cu Apele Române. Astfel, va fi realizat un studiu topografic, un studiu hidrologic, un studiu hidrotehnic, documentație tehnică și studiu de fezabilitate. „Am văzut foarte mult tam-tam pe treaba asta. Nu este nicio investiție iresponsabilă. Este o investiție așteptată de suceveni. Toată lumea o așteaptă de multă vreme și în fiecare campanie era aruncată pe piață zona de agrement pe malul râului Suceava. Dacă ne ajută Dumnezeu în final vom avea o zonă de agrement frumoasă pentru suceveni, apreciată de suceveni și sigură la inundații, la inundații normale, prin aceste apărări de maluri pe care le va face Primăria municipiului Suceava”, a declarat Ion Lungu. (D.P.)

 

Vezi si

Concurs al pompierilor din Serviciile voluntare sau private pentru Situații de Urgență din județul Suceava

Sâmbătă, 15 iunie, pe Stadionul „1 Mai”, din municipiul Suceava, s-a desfășurat etapa județeană a …

No comments

  1. EI.. face ce vrea…….pentru că…POATE!! Multe succesuri!

error: